Zdravotní peripetie vítěze kvalifikace v Terenzanu

Grzegorz Zengota je vítězem prvního kvalifikačního kola Mistrovství Evropy v italském Terenzanu a s plným počtem bodů postoupil do Challenge TAURON Speedway Euro Championship.

Jeho výkon je o to víc překvapivý, protože v roce 2019 utrpěl vážnou nehodu na motokrosu na tréninku ve Španělsku. Při této nehodě došlo ke zlomenině dolní končetiny a tím začaly vleklé zdravotní komplikace.  Na zraněné noze se objevila nekróza a doktoři se nevyhýbali slovu “amputace”. Grzegorz se však nevzdával, o končetinu nechtěl přijít. Mimo omezení v běžném životě by to znamenalo konec s plochodrážní kariérou, která je pro něj velmi důležitá. Polský jezdec, který je často vidět s úsměvem na tváři, bojoval více jak rok, aby svou nohu zachránil a mohl znovu zapracovat na své kondici. A tento boj vyhrál!

Na konci roku 2020 se vrátil na plochodrážní dráhy a začal znovu závodit. A dnes je již Grzegorz Zengota opět mezi plochodrážní elitou, i když má s chůzí stále problémy. Pro server sportowefakty.pl uvedl, že byl se svým zraněním postupně v nemocnici ve Španělsku, Varšavě, Lublinu, Poznani, Leszně, Otwocku a Krakově, podstoupil celkem 15 operací, kdy mu byly narovnány kosti, poté bojoval s nekrózou kůže a nakonec podstoupil transplantaci kůže kolem kotníku, která mu byla odebrána ze stehna.

V beznadějné situaci mu hodně pomohl slovenský plochodrážník Martin Vaculík, s kterým byl často v kontaktu. Slovenský jezdec mu předával své zkušenosti, protože sám prodělal podobné zranění. 

Když Grzegorze Zengotu navštívil v nemocnici Szymon Woźniak, rozhodl se založit sbírku, kterou rozšířil mezi jezdce a díky tomu nemusel Grzegorz řešit finanční stránku léčby, za což je svým kolegům velmi vděčný, protože i když byl pojištěn, s pojišťovnou musel podstoupit velmi dlouhý boj o peníze. Pojišťovna mu poté ocenila újmu přibližně na 20 tisíc złotých, což je částka, kterou tento jezdec platil za roční pojistku. Nakonec záležitost předal profesionální firmě, která dokázala na pojišťovně vymoci částku, která stačila na pokrytí všech nákladů spojených s léčbou. Velmi hezky se zachoval i klub z Lublinu, který Zengotovi vyplatil částku vyplývající ze smlouvy, za což i jim patří Zengotův velký dík.

Vše velmi dobře dopadlo a Grzegorz Zengota je zpět a jak je vidět tak v plné síle!
V polské extralize se mu daří a jak jsme již informovali, v Terenzanu si dojel pro postup do Challenge. 

Je ve skvělé formě, ač se musel vzdát pro zranění některých sportů. Formu si však udržuje plaváním nebo například cyklistikou. Zengi navíc kdysi snil o výstupu na Mount Everest, zatím vylezl na Sněžku. Života si užívá opět naplno a chce jít ostatním příkladem, že každá situace má své východisko. Sám přiznává, že po zranění hodně přehodnotil své myšlení a nyní si váží i maličkostí!

Za naší redakci přejeme Grzegorzovi hodně úspěšných závodů bez zranění. 

zdroj: sportowefakty.wp.pl
foto: speedwayekstraliga.pl

 

 

 

 

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*