Druhé místo Čechům na postup stačilo

V závodě o postup do finále Mistrovství Evropy družstev, který se jel v sobotu na stadionu v  pardubickém Svítkově, se českému týmu dařilo. Pěkné počasí, prodloužený víkend i zajímavá startovní listina přilákaly na stadion slušnou diváckou základnu.

Největším favoritem byli Dánové s manažerem Nickim Pedersenem a ti také očekávání potvrdili a vybojovali si své první místo s velkým bodovým náskokem. Slovinci nastoupili do závodu pouze se třemi jezdci, a tak se jim nepodařilo získat dostatečný počet bodů a skončili na posledním místě.

Za český tým nejlépe bodoval Václav Milík, který pokořil hned na začátku Rasmuse Jensena a po první sérii měli Češi sedmibodový náskok před Nory. Na začátku druhé série však Nor Mathias Pollestad  pokořil Anderse Thomsena a bylo jasné, že český tým se bude muset o druhé místo pořádně poprat. Do osmé jízdy nasadil manažer Zdeněk Schneiderwind za Jana Macka juniora Adama Bednáře, ten potrápil zkušeného Mikkela Michelsena, ale nakonec se mu nepodařilo jej pokořit a projel cílem jako druhý. Po druhé sérii tedy vedlo dle očekávání Dánsko a druzí byli Češi, o jeden bod za nimi Norové. V deváté jízdě Václav Milík dokázal udržet Ivačiče za zády a získal tak další cenné tři body. Milík bodoval i v poslední jízdě této série, kdy porazil za obrovského aplausu diváků dosud neporaženého Michelsena.  Češi měli po této sérii dvacet bodů a odskočili tak Norům o šest bodů.  V poslední sérii ještě přidal Bednář dvakrát dva body. 

Postup českého týmu do finále ME družstev byl závislý na výsledku druhého semifinále, které se jelo v Gdaňsku. Již před nasazením jezdců do závěrečných jízd závodu v Pardubicích byly známy výsledky z polského závodu. Postoupili Švédové, druzí Lotyši získali 31 bodů a tak bylo jasné, že českému týmu k postupu stačí již jen čtyři body. Bednář přivezl z osmnácté jízdy tři body a po vyloučení Nora Fredriksena pro letmý start a najetí do pásky, stačilo Janu Kvěchovi jízdu dokončit. I když Honza na startu lehce zaváhal, po souboji s Madsem Hansenem dokázal přivezl dva body, a tak bylo jasné, že s celkovým počtem 33 bodů, tedy o dva body více, než získali v Gdaňsku Lotyši, Češi postupují. Zlato patřilo Dánům s celkovým počtem 49 bodů. 

Finále se pojede v polském Grudziadzu již v sobotu 6. dubna, kde si český tým změří síly s Polskem, Švédskem a Dánskem. 

Výsledky:
1. Dánsko – 49 bodů
Mikkel Michelsen – 11  (3,3,2,3) 
Mads Hansen – 14 (3,2,3,3,3) 
Rasmus Jensen – 12 (2,3,3,3,1) 
Anders Thomsen – 8 (3,2,3) 
Bastian Pedersen – 4 (1,1,2)

2. Česká republika – 33 bodů
Jan Kvěch – 10 (2,2,2,2,2) 
Václav Milík – 12 (3,1,3,3,2,0) 
Daniel Klíma – 1 (1,0,0) 1
Jan Macek – 1 (1) 1
Adam Bubba Bednář – 9 (2,0,2,2,3) 

3. Norsko – 23 bodů
Mathias Pollestad – 10 (2,3,1,3,1)
Truis Kumhaug – 4 (2,1,0,0,1) 
Glenn Moi – 3 (1,0,1,1) 
Lasse Madland Fredriksen – 4 (1,1,1,1,T) 

4. Slovinsko – 15 bodů
Matič Ivačič – 10 (0,3,2,0,2,3) 
Anže Grmek – 5 (0,1,2,1,1) 
Luka Omerzel – 0 (0,0,0,0,0) 

Foto: Petr Makušev

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*