Extraliga: Praha dokázala v Liberci pro mnoho lidí nemožné

Dnes ve 14 hodin startoval v Liberci poslední závod Extraligy družstev letošní sezony. Do závodu vstupovali na průběžném prvním místě Slánští, kteří hodně věřili zisku titulu. Na druhém místě byl tým z Pardubic, který na tom byl s malými body lépe než třetí Pražané. Liberec však s pořadím pořádně zamával…

AK Slaný se potýkalo s problémem ve startovní listině. Původně plánovaný Adrian Cyfer na desítce onemocněl a závodu se nemohl zúčastnit. Desítka připadla náhradníkovi Bruno Belanovi, ale i tak to znamenalo značné oslabení týmu. To mohlo být velkým problémem pro jejich mistrovské ambice.

Závody byly parádně vyrovnané, nejlépe si vedl Václav Milík z AMK ZP Pardubic a Jan Kvěch z AK Markéta Praha. V polovině závodu měli bodovou shodu jezdci z Pardubic a Prahy, Slané zaostávalo o pět bodů a Gniezno/Liberec o tři body. Pražský tým se jevil jako nejvyrovnanější co se výkonů všech jezdců týče, snažili se i mladičtí jezdci Vaníček a Bednář. Oba byli v některých jízdách nahrazeny Janem Kvěchem, ale i oni přispěli velmi důležitými body.

To se ukázalo v závěru závodu, kdy před dodatkovými jízdami, v jízdě s číslem 16 nasadili manažeři týmu AK Slaný a AMK ZP Pardubice jezdce s možností “žolíka”. Milík proměnil své body v maximální výši a Matouš Kameník si nakonec dojel pro dva body, když Oskar Fajfer ošklivě upadl bez cizího zaviněný na dráhu a při pádu ho praštila letící motorka. Přestože sanitka na dráhu vyjela, nebylo nutné, aby opustila stadion a mířila do nemocnice a tak se zdá, že veškerá vážnější zranění by se měla Oskarovi vyhnout. Do dodatkové jízdy již však dle očekávání nenastoupil.

Před dodatkovými jízdami bylo skóre 19-31-23-27 (Gniezno-Praha-Slaný-Pardubice). V sedmnácté jízdě to byl tradičně juniorský boj, které nejlépe vyšel domácímu Czaplovi nad Kameníkem, Bednářem a Hlačinou. Do osmnácté jízdy byl dosazen za domácí Chmura, za Prahu Kvěch, Slaný vsadilo na Krčmáře a Pardubice na nestárnoucího Petráka. Bez větších problémů zamířil první do cíle Kvěch nad Krčmářem, Petrákem a Chmurou.

Devatenáctá jízda se musela obejít bez jezdce Start Gniezno/Liberec, protože v této jízdě měl jet Fajfer, který však, jak jsme již zmínili, do závodu nenastoupil. Daniel Klíma byl nasazen za pražský tým, Oskar Polis za Slané a Hynek Štichauer za Pardubice. Nejlépe vystartoval pražský junior, ale Pardubák využil svých zkušeností, mladíka předjel a dojel si pro tři body.

Dvacátá jízda byla velmi důležitá. Mohlo být zřejmé jak dopadne celkové pořadí letošní Extraligy. Jenže když Petr Chlupáč na druhém místě za sebou dokázal udržet Czapla i Belana a nestačil jen na Milíka, museli si všichni počkat ještě na rozjezd. Proč? Slané i Praha měla shodně 12 velkých bodů, a co víc, malých bodů měly také shodně – 133. Že Tomáš Topinka za Prahu nasadí Jan Kvěch se dalo očekávat, čekalo se však zda Slané nasadí Eduarda Krčmáře nebo dobře jedoucího Oskara Polise. Nakonec padla nejdůležitější jízda dne na Krčmáře a nic nebránilo startu rozjezdové jízdy.

Kvěch měl ale dnes skvělou formu, liberecká dráha mu fantasticky sedla a do cíle si dojel s velkým náskokem. Tím dovedl AK Markéta Praha k titulu mistra ČR družstev pro letošní rok. Pro AK Slaný zbylo druhé místo, které je velmi dobrým výsledkem, ale pro Středočechy, kteří měli titul na dosah, to bylo zklamání. Třetí místo v celkovém pořadí patřilo týmu AMK ZP Pardubice, který v dnešním závodě obsadil druhé místo.

Výsledky:
1. AK Markéta Praha- 39 bodů
5 Klíma Daniel – 10 (1,3,2,2,2)
6 Vaníček Jaroslav – 2 (0,2)
7 Chlupáč Petr – 11 (3,1,3,2,2)
8 Bednář Adam – 2 (0,1,1)
18 Kvěch Jan – 14 (2,3,3,3,3)

2. ZP Pardubice – 34 bodů
13 Milík Václav – 18 (3,3,3,6*,3)
14 Petrák Jaroslav – 3 (0,0,1,1,1)
15 Jeníček Jan – 1 (1,0)
16 Štichauer Hynek – 10 (2,3,1,1,3)
20 Hlačina Jan – 2 (1,1,0)

3. AK Slaný – 28 bodů
9 Kameník Matouš – 9 (2,1,2,2,2)
10 Belan Bruno – 0 (0,0,0,0,0)
11 Krčmář Eduard – 10 (1,1,3,3,2)
12 Polis Oskar – 9 (3,2,1,2,1)
19 –neobsazeno–

4. Start Gniezno/Liberec – 23 bodů
1 Fajfer Oskar – 5 (1,2,2,F,N)
2 Czapla Mikolaj – 10 (3,F,0,3,3,1)
3 Chmura Jedrzej – 2 (0,2,0,0,0)
4 Suchecki Zbigniew – 6 (2,2,2,R)
17 –neobsazeno–

1 Comment

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*