Fanoušci v úžasu – dánskou Grand Prix vyhrál Madsen

Krátce před začátkem dánského závodu seriálu FIM Speedway Grand Prix obletěla plochodrážní svět šokující zpráva. Bartosz Zmarzlik do závodu nenastoupí. Důvodem měla být nesprávná kombinéza..Lídl šampionátu neměl s sebou ve Vojensu kombinézu pro seriál SGP, která má na sobě mimo jiné logo SGP, FIM, vlajku a logo sponzora seriálu.

I přesto, že se za jezdce postavilo spoustu jezdců (trest jim přišel nepřiměřený), organizátoři z rozhodnutí nepolevili. Grand Prix ve Vojens bude bez Zmarzlika. Navíc musí polský jezdec zaplatit pokutu 600 euro. Je to přitom naprostá výjimka, protože dosud za to nikdy žádný jezdec diskvalifikován nebyl. Pro Zmarzlikovi mistrovské ambice to byla velká rána.

Rafal Dobrucki pro Eurosport řekl: “Otázkou je, kde je v tom všem sport? Situace je bizarní. Bartosz Zmarzlik nesplnil formality, ale následky, které má, jsou neadekvátní. To zkresluje dnešní výsledek a může zkreslit výsledky celé série“.

Ale pojďme k samotnému závodu. Jan Kvěch nahradil zraněného Taie Woffindena, který do závodu nemohl nastoupit kvůli svému zranění. Stejný scénář měl Maciej Janowski, kterého ve Vojens nahradil Huckenbeck.
Český jezdec nastoupil hned do první jízdy, ale na motorce se v druhé zatáčce přetočil a upadl na dráhu. Dokázal se, ale i s motocyklem dostat na vnitřní plochu a jízda tak nemusela být zastavena.

A v jízdě číslo pět se padalo znovu. V první zatáčce druhého kola došlo ke kolizi tří jezdců (Lindgren, Huckenbeck a Doyle). Doyle narazil do Švédova motocyklu a Huckenbeck, který byl vzadu položil motocykl, aby nedošlo k fatálním následkům. Zatímco Lingren a Huckenbeck se zvedli a odešli do depa, k Doyleovi byla přivolána sanita. Z opakované jízdy byl Doyle vyloučen a do závodu již nezasáhl a nahradil ho Benjamin Basso.

Honza Kvěch si v sedmé jízdě vyjel svůj první bod, a to musel být cíl ještě několikrát prostudován, protože spolu s ním projel stejně i Lebeděvs. Nejprve dva body dostal právě český jezdec, ale později byl výsledek pozměněn a druhé místo bylo připsáno Lotyšovi.

V deváté jízdě došlo k vyloučení Rasmuse Jensena, který závod absolvoval na divokou kartu. Podle rozhodčího přejel oběma koly vnitřní čáru. Rasmus však stejně jízdu dojel na posledním místě, takže v bodovém zisku se nic neměnilo.
Ani v desáté jízdě nebylo o dramatické okamžiky nouze. Nejprve jízdu odstartoval Basso, ale Vaculík si najel vnější stopu a v jedné zatáčce předjel všechny jezdce. Na konci jízdy se Lebeděvs dostal do kontaktu s Basso a došlo k dalšímu pádu večera. Incident se obešel bez zranění a rozhodčí rozdal technické body.

V jedenácté jízdě Jan Kvěch nestačil na své zkušenější soupeře a dojel na posledním místě. V patnácté jízdě dojel na třetím místě, když dokázal porazit Benjamina Bassa, přestože po startu této jízdy dopadl ze všech jezdců nejlépe.

Psala se sedmnáctá jízda a opět došlo k pádu – v hlavní roli se objevil opět lotyšský závodník Lebeděvs. Lebeděvs byl vyloučen za pád bez cizího zavinění a jízda se opakovala se třemi jezdci. A v následující jízdě došlo k pádu znovu. Na začátku druhého kola upadl Vaculík, ale dokázal se dostat na vnitřní plochu a jízda nemusela být zastavena. Jenže zanedlouho upadl i Fricke a jízdu již nebylo možné dokončit. Slovenský jezdec i Australan byli z opakované jízdy vyloučeni a jízda s číslem osmnáct se konala jen ve dvou jezdcích.

Do semifinálových jízd postoupili Max Fricke, Mads Hansen, Mikkel Michelsen, Robert Lambert, Fredrik Lindgren, Leon Madsen, Daniel Bewley a Jack Holder. Z prvního semifinále do finále postoupili Lindgren s Lambertem, z druhého pak Holder s Madsenem.

Finálová jízda byla fantastická! Už to vypadalo, že se nad dánským stadionem rozehraje švédská hymna, ale nakonec bylo vše jinak. Fredrik Lindgren, který startoval z vnitřku vyhrál start a ujal se první pozice. Jenže Madsen byl také rychlý a Lindgrena celou dobu atakoval. Nakonec se dostal před švédského závodníka, ale Lindgren se po chvíli opět dostal na první místo. Madsen nic nevzdával a krátce na to byl na prvním místě znovu a tentokrát si ho nenechal vzít! Mezi fanoušky došlo k naprosté euforii, tribuny zahalily dánské vlajky. Na třetím místě skončil Jack Holder.

Výsledek:
1. Leon Madsen – 15 (3,2,3,2,0,2,3)
2. Fredrik Lindgren – 16 (2,2,1,3,3,3,2)
3. Jack Holder – 16 (3,3,1,2,3,3,1)
4. Robert Lambert – 15 (3,2,2,3,3,2,0)
5. Daniel Bewley – 12 (2,3,3,0,3,1)
6. Mikkel Michelsen – 11 (3,3,0,2,2,1)
7. Mads Hansen – 10 (1,3,2,2,2,0)
8. Max Fricke – 7 (1,0,3,3,Fd,R)
9. Martin Vaculík – 6 (2,0,3,1,Fd)
10. Kim Nilsson – 6 (1,1,1,1,2)
11. Rasmus Jensen – 5 (0,1,d,3,1)
12. Kai Huckenbeck – 5 (1,1,2,0,1)
13. Patryk Dudek – 3 (0,0,1,0,2)
14. Benjamin Basso – 3 (2,0,1)
15. Andržejs Lebeděvs – 3 (0,2,Fd,1,Fd)
16. Jason Doyle – 2 (2,Fd,N,N,N)
17. Jan Kvěch – 2 (F,1,0,1,0)

Rozdíly mezi jednotlivými kombinézami:

Foto: FIM Speedway Grand Prix

1 Comment

  1. Zvláštní rozhodnutí ale pravidla ve sportu mají platit pro všechny.
    A věřím že Honza již brzy doroste v závodníka který nám českým fandům bude dělat stejnou radost jako dělá bratům Martin Vaculík.
    Za to Vašek by se měl probudit,
    Nebo si přiznat že vrchol už zažil…

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*