Václav Milík do SGP 2019 nepostoupil, Challenge vyhrál Kolodziej

Jeden z nejvyrovnanějších závodů letošní sezóny odstartoval v sobotu večer v Landshutu. Challenge o postup do Speedway Grand Prix 2019 se zúčastnil i Václav Milík, který se na startovní listině vyjímal na prvním místě. I domácí fanoušci měli ve startovní listině své zástupce, a to Martina Smolinskiho, Kevina Wölberta a dva náhradníky, kteří se na dráhu také nakonec dostali. 

Když Václav Milík přijížděl na start první jízdy, čeští fanoušci (nejen na stadionu) měli velké ambice. Jízda to, ale nebyla jednoduchá, nastoupil do ni Iversen, Lindbäck a Lambert. Milík dokázal porazil Lamberta, na dva zkušené jezdce, kteří se již v seriálu SGP objevili, však nestačil. Druhou jízdu vyhrál, překvapivě, domácí Smolinski, poslední dojel Cook a zřejmě tato jízda stála angličana postupovou příčku. 

V druhé sérii vzal pátou jízdu Krzysztof Kasprzak, který poté, co špatně odstartoval, odstoupil z jízdy. Tato jízda se vyvedla Milíkovi, který si dojel pro tři body, a tak se zdálo, že smůlu má pro tento závod první jízdou již vybranou. I u jména Antonio Lindbäck je k vidění písmeno R, a to proto, že nedokončil jízdu s číslem šest. 

Sedmá jízda se jela na tělo a krev. Skvěle odstartoval Pi. Pawlicki, který se držel celou dobu jízdy na první příčce, s čímž se nechtěl smířil právě slovinský jezdec a na Poláka dorážel. Ve druhé zatáčce se mu motocykl přetočil a Žagar se sklouzl po dráze až k mantinelům. Pád nevypadal příliš nebezpečně, Slovinec vstal a o vlastních silách odešel do depa, do dalších jízd však už nenastoupil. Podle posledních zpráv došlo ke zranění kolene. 

Po nevydařené jízdě Craig Cook zajel perfektně jízdu osmou, kde porazil Iversena, J. Holdera a Maxe Frickeho. Naopak Václav Milík v následující jízdě dojel předposlední a jeho celkový bodový zisk se příliš nezvyšoval. Nic však nebylo ještě ztraceno. Závody byly velmi vyrovnané a jezdci neměli postup jistý do poslední chvíle. Přesto mohl být klidnější například Janusz Kolodziej, který třikrát dojel na prvním místě, a celkem tři body přivezl z posledních dvou rozjížděk. 

Nepříliš sportovně jel Kasprzak, který nastoupil i do jízdy jedenácté, avšak poté co špatně odstartoval opět z jízdy odstoupil. Poté již do závodů nenastoupil, což se nesetkalo s příliš pozitivními názory. V jízdě třinácté Václav Milík dojel poslední, a to především vinou velkého souboje o první místo v první zatáčce ihned po startu. Boj byl dokonce tak tvrdý, že to vypadalo na další pád. Všichni jezdci to však ustáli, bohužel pro Milíka to nebylo příliš šťastné. 

Poslední svou jízdu Milík zakončil na druhém místě, sedm bodů stačilo na jedenácté místo, a to bylo zatraceně daleko od postupových pozic. Zdá se, že je pro Václava Milíka Challenge prokletá, přestože měl loni perfektní sezónu, Challenge mu nevyšla ani loni. Závod je velmi vyrovnaný, souboje tvrdé a odpouští se maximálně jedna chyba. Toho si je jistě vědom i Max Fricke, který svou druhou jízdu dojel na posledním místě, přesto šance na postup stále měl. V poslední jízdě ho postihla smůla a jízdu pro technickou závadu na motocyklu nedokončil. Tím se mu zavřeli brány postupu nebo alespoň dodatkové jízdy. 

Té se nakonec fanoušci stejně dočkali, a to v podání Lindbäck – Cook. Oba jezdci měli deset bodů, postup však čekal už jen na jednoho z nich. Jistotu postupu do SGP 2019 již měl Kolodziej, který si před lety SGP vyzkoušel na vlastní kůži a Iversen, který letos má pozici prvního náhradníka. Přestože Cook skvěle vystartoval a držel se na první příčce, Lindbäck na Angličana útočil tak dlouho, až ho zvládl předjet a projet cílovou rovinkou jako první. Craig Cook se tak musí spokojit s pozicí náhradníka. 

Výsledky:
1. Janusz Kołodziej – 12 (3,3,3,1,2)
2. Niels Kristian Iversen – 11 (3,2,3,3,0)
3. Antonio Lindbäck – 10+3 (2,R,2,3,3)
_____________________________
4. Craig Cook – 10+2 (0,3,2,2,3)
5. Robert Lambert – 9 (0,2,1,3,3)
6. Piotr Pawlicki – 9 (2,3,2,1,1)
7. Max Fricke – 8 (3,0,3,2,R)
8. Martin Smolinski – 8 (3,1,1,0,3)
9. Jack Holder – 8 (1,1,3,1,2)
10. Kenneth Bjerre – 7 (2,1,0,3,1)
11. Václav Milík – 7 (1,3,1,0,2)
12. David Bellego – 7 (1,2,0,2,2)
13. Hans Andersen – 6 (1,1,1,2,1)
14. Kevin Wölbert – 5 (0,2,2,0,1)
15. Matej Žagar – 2 (2,Fd,N,N,N)
16. Max Dilger – 1 (1,0)
17. Krzysztof Kasprzak – 0 (0,R,R,N,N)
18. Valentin Grobauer – 0 (0,0,0)

Foto (úvodní): Jesper Veldhuizen
Foto (v článku): Facebook FIM Speedway Grand Prix

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*