Liberec českým juniorům postup nepřinesl

V sobotu se odpoledne uskutečnilo semifinále ME juniorských družstev. Pod Ještědem startoval český tým spolu s Švédy, Ukrajinci a Němci. Největším favoritem českého týmu byl bezpochyby Jan Kvěch, jenž měl nejvíce podpořit Petr Chlupáč. 

Již před slavnostním nástupem avizoval komentátor závodu změny ve startovní listině. Místo Michaela Härtela přijel Richard Geyer. Místo Filip Hjelmland nastoupil Henrik Bergström. Po třetí hodině a slavnostním nástupu začal boj o jedno postupové místo. Do úvodu nastoupil Petr Chlupáč, spolu s Philipem Bängsem Hellströmem, kterého mohou čeští fanoušci znát z MS 250 ccm, která se uskutečnilo v Prazze, Nazarem Tkachukem a Dominikem Möserem. A první jízda nedopadla pro český tým vůbec špatně, Petr dovezl dva body, když nestačil pouze na mladého Švéda. 

Ani Daniel Klíma nijak nezměnil dobře rozjetou cestu za postupem, když porazil Henrika Bergströma a nestačil pouze na Lukase Fienhageho. Jenže ve třetí jízdě se nepodařil start Patrika Mikela, který se ihned po startu dostal do strkanice s Wassermanem a Rozaliukem. Tento boj o co nejlepší bodový zisk dopadl pro Patrika bohužel nešťastně, tedy dojel s nulou. A přišel čas na Jana Kvěcha, který ve čtvrté jízdě nahradil Jana Macka. Svou úlohu favorita naprosto splnil a dojel si pro tři body. 

Po úpravě dráhy začal jízdu Daniel Klíma, kterému k jednobodovému zisku pomohl Tkachuk, jenž upadl, ale v rámci fair play vstal a v jízdě pokračoval. Jenže v posledním kole byl předjet o kolo a z jízdy byl tak dodatečně vyloučen. V šesté jízdě skvěle zajel Petr Chlupáč, jenž ukázal zda Selvinovi, Wassermannovi a Prysiazniukovi. V sedmé jízdě si svou první jízdu zajel i Jan Macek, který si dojel pro jeden bod, neboť Rozaliuk upadl a z jízdy byl vyloučen, opakováno bylo se třemi jjezdci. 

Do osmé jízdy nastoupil Patrik Mikel, který ale ani tentokrát bodově týmu nijak nepřispěl. Proto ho v deváté jízdě nahradil Jan Kvěch, který měl naprosto bezchybný start a porazil všechny své soupeře a Tkachuk byl opět vyloučen pro předjetí o kolo. Denis Prysiazniuk jízdu nedokončil, což pomohlo Janu Mackovi k jednobodovému zisku. Velká škoda pro český tým přišla v jedenácté jízdě. Petr Chlupáč perfektně odstartoval, za svými zády nechal největšího soupeře Bängs-Hellströma, ale v posledním kole upadl. Motocykl se mu bez cizího zavinění zvedl a pražský junior již nestihl svůj stroj ukočírovat. Tento pád stál český tým tři body. Naděje na postup byly ale stále ve hře. Mikel ve třinácté jízdě bodoval, přivezl dva body a ve čtrnácté jízdě byl Jan Kvěch opět k neporažení. 

Dobře si vedl i Daniel Klíma v jízdě patnácté, když dojel na druhé pozici. Petr Chlupáč tým podpořil v další jízdě jedním bodem. Sedmnáctá jízda, která byla první nasazovací jízdou, znamenala pro český tým velkou šanci. Philip Bängs-Hellström již za závod obdržel varování za letmý start, který zopakoval i v sedmnácté jízdě, kde už nebylo pouhé napomenutí, ale vyloučení. Proto se sedmnáctá jízdě jela ve třech jezdcích a opět byl Jan Kvěch naprosto suverénně před svými soupeři. 

Další jízda odstartovala později, neboť se na startu opět objevil Jan Kvěch, který měl o 2 minuty navíc. A i tentokrát pražský junior nezaváhal a dojel si pro tři body, čímž završil svoje bodové maximum. Ale smůla provázela Čechy i nadále. V devatenácté jízdě, která stále vířila naději na postup do finálového závodu, odstartoval Daniel Klíma velmi dobře a ujal se druhé pozice. Liberecké tribuny mladého jezdce hnaly dopředu, bohužel stále chybí zkušenosti a Daniel Klíma z druhého místa upadl a z jízdy byl vyloučen. To znamenalo pro český tým jistý konec v semifinálovém závodě. 

O dramatický závěr se postaral i Švéd Woentin, který silně narazil v poslední jízdě do nafukovacích bariér. Na dráhu vyjela sanitka, do které na nosítkách nastoupil mladý Švéd. Jelikož pád nikdo jiný nezavinil, z opakované jízdy byl vyloučen Woentin. Ten byl silně otřesen a byl převezen do nemocnice, kvůli podezření na zlomenou nohu. Tento pád hodně zkomplikoval postup Švédů, který již měli téměř v hrsti. Vyloučením však dmuly naděje i pro Němce. Jenže Marko Levishyn v opakované jízdě předjel Fienhageho, který vedl a tím pomohl Švédům do finálového závodu. 

Přestože český juniorský tým skončil na třetím, tedy nepostupovém, místě, musíme podotknout, že do poslední chvíle každý bojoval a na silné soupeře stačili. Dva pády bohužel dost ovlivnily postup, přesto se junioři nemají za co stydět. 

Výsledky:

1. Švédsko – 35 bodů
9 Alexander Woentin – 9 (3,3,3,d,d) 
10 Christoffer Selvin – 9 (1,2,1,3,2) 
11 Henrik Bergström – 2 (1,1) 
12 Wiliam Björling – 5 (2,0,3) 
19 Philip Hellström-Bangs – 10 (3,3,3,d,1) 

2. Německo – 34 bodů
13 Lukas Fienhage – 12 (3,3,2,2,2) 
14 Dominik Möser – 1 (R,1) 
15 Sandro Wassermann – 10 (2,1,2,2,3) 
16 Lukas Baumann – 4 (Fd,2,Fd,2) 
20 Richard Geyer – 7 (2,2,1,2) 

3. Česká republika – 32 bodů
5 Petr Chlupáč – 7 (2,3,Fd,1,1) 
6 Daniel Klíma – 6 (2,1,1,2,Fd) 
7 Jan Macek – 2 (1,1) 
8 Patrik Mikel – 2 (0,0,2) 
18 Jan Kvěch – 15 (3,3,3,3,3) 

4. Ukrajina – 19 bodů
1. Marko Levishyn – 13 (2,2,3,3,3) 
2. Andrij Rozaliuk – 3 (1,Fd,1,0,1) 
3. Denis Prisazniuk – 2 (T,0,d,1,1) 
4. Nazar Tkachuk – 1 (1,d,d,0,0) 

Foto: Jan “Jack” Kobzáň

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*