Janusz Kolodziej zopakoval v Güstrowě vítězství

Zaplněný stadion v Güstrowě a sluníčko, které vítalo jezdce k slavnostnímu nástupu slibovalo pěkné závody, konkrétně druhé kolo evropského šampionátu. V závodě se pro letošní sezonu objevilo několik nových jmen, která přišla o první kolo kvůli zranění. Jedním z nich byl i Janusz Kolodziej, který byl horkým favoritem pro sobotní závod. V loňském roce zde totiž stanul na nejvyšší stupeň vítězů. V šampionátu nakonec skončil druhý, když o bod nestačil na Leona Madsena.

V sobotu se psala nová historie seriálu SEC, ale nemuselo se toho tolik přepisovat. Janusz zaváhal pouze jednou, když ho porazil Jan Kvěch. Jinak z každého souboje vyšel vítězně a téměř s plným počtem bodů byl jasným vítězem. Finále naprosto ovládl a i přesto, že němečtí fanoušci byli možná mírně zklamaní z výkonu domácích jezdců, Janusz sklidil velké ovace.

Špatně si nevedl ani Mikkel Michelsen. Dostal se do finálové jízdy ze základních částí, kde nestačil už jen na vítěze. Do rozjezdu se dostali Patryk Dudek, Antonio Lindbäck, Andžejs Lebeděvs a Dominik Kubera. Postoupit mohli jen dva jezdci a to slibovalo souboje tzv. “na krev”. Lebeděvs s Kuberou nedali svým soupeřům žádnou šanci, Lebeděvs projel cílem jako první, Kubera v zápětí za ním.
Právě Lebeděvs nakonec doplnil stupně vítězů třetím místem.

Češi Jan Kvěch a Václav Milík neměli svůj den. Oba se trápili již od samotného začátku, z prvních jízd si oba dovezli nulu, v sedmé jízdě vybojoval Milík jeden bod, ale Jan Kvěch měl stále u svého jména na grafice nulový zisk. V deváté jízdě si Milík připsal dva body, když za sebou nechal Adama Ellise a Noricka Blödorna.

Velice smolnou a kontroverzní jízdu zažil Jan Kvěch v rozjížďce s číslem 10. Nejprve upadl Kai Huckenbeck, který byl z opakované jízdy vyloučen. Následoval nový start a v první zatáčce bylo zase husto. Došlo ke kontaktu s Worynou, všichni závodníci pokračovali ve své jízdě ale dál. Kvěch se dostal na první místo, jenže v protější rovince došlo k razantnímu úbytku rychlosti a Honza se propadl na poslední místo až mu motocykl přestal jet úplně. Woryna s Lyagerem objeli ještě jedno kolo, ale jízda musela být zastavena. Český jezdec zůstal stát se svým motocyklem na dráze. Pořadatelům, kteří mu šli naproti na dráhu ještě ukazoval velkou trhlinu v pneumatice. Opakované a přiblížené záběry hrály do karet českému jezdci, protože na nich bylo jasně vidět, že se Woryna zachytil o jeho pneumatiku.

Na českém jezdci, který je ve většině situacích vyrovnaný a klidný, bylo vidět, že s rozhodnutím rozhodčího, které přišlo v zápětí, a které znamenalo vyloučení Kvěcha z opakované jízdy, absolutně nesouhlasí. Možná za to mohl příval adrenalinu, ale další rozjížďku dokázal vyhrát a připsat si první tři body. Bohužel to byl jediný bodový zisk sobotního večera pro mladého jezdce a v celkovém pořadí skončil až na 15. místě. Václav Milík vybojoval celkem 5 bodů a skončil na místě dvanáctém.

V průběžném pořadí po dvou závodech je Jan Kvěch na místě dvanáctém, Václav Milík na místě šestnáctém. Seriál pokračuje 9. září v Bydgoszczi a finalizovat bude 22. září v Pardubicích.

Výsledky:
1. Janusz Kołodziej – 17 (3,3,3,2,3,3)
2. Mikkel Michelsen – 14 (3,3,0,3,3,2)
3. Andžejs Lebeděvs – 11 (1,2,3,1,3,1) + 1. Last Chance
4. Dominik Kubera – 10 (1,1,3,3,2,0) + 2. v Last Chance
5. Patryk Dudek – 10 (3,2,2,1,2) + 4. v Last Chance
6. Antonio Lindbäck – 9 (2,2,2,3,R) + 3. v Last Chance
7. Kacper Woryna – 8 (2,3,2,0,1)
8. Adam Ellis – 7 (3,3,1,0,0)
9. Grzegorz Zengota – 7 (2,0,1,1,3)
10. Kai Huckenbeck – 7 (2,2,Fd,2,1)
11. Andreas Lyager – 5 (0,0,3,2,0)
12. Václav Milík – 5 (0,1,2,0,2)
13. Dimitri Berge – 5 (1,0, d,2,2)
14. Leon Madsen – 4 (0,1,1,1,1)
15. Jan Kvěch – 3 (0,0,d,3,0)
16. Norick Blödorn – 0 (1,1,0,0,1)
17. Lukas Baumann – nestartoval
18. Ben Ernst – nestartoval

Foto: Tauron Speedway Euro Championship
Průběžné výsledky – speedwayeuro.com

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*