SWC finále: Janowski hrdinou večera

Že finále SWC nebude jednoduchou záležitostí, to již ukázaly semifinálová kola a závod Race off. Ovšem takto vyrovnaná podívaná byla slast pro oko každého plochodrážního fandy. Slavilo se až po poslední jízdě, do které nic nebylo jasné.

Krátce před slavnostním nástupem již byly tribuny na wroclawském stadionu plně zaplněny. Kdo si nezařídil vstupenky dopředu, na místě měl již smůlu. K dostání byly jen programy závodů. Většina fanoušků přišla s jasným cílem – fandit domácímu týmu. Ale i ostatní týmy měli zástup svých fanoušků v hledišti viditelný.

První dvě jízdy hrály do karet Britům když Dan Bewley a Tai Woffinden přijeli s plným počtem bodů. Ani Australané nejeli špatně, naopak Dánové a Poláci se v úvodu závodů trápili. Překvapením první jízdy bylo až třetí místo Bartosze Zmarzlika, který zvládl ve třetím kole z posledního místa předjet manažera a jezdce dánského týmu Nickiho Pedersena.

Pokud chtěli Dánové pomýšlet na medaili, museli se po dvou nevydařených jízdách vzchopit. A to také udělali když vsadili na Rasmuse Jensena. Ten však neměl lehký start třetí jízdy. V první zatáčce se dostal do kontaktu s Jasonem Doylem a upadl na dráhu. Rozhodčí rozhodl o restartu jízdy se všemi jezdci což fanoušci okomentovali hlasitým pískáním. I přes pád Rasmus nezaváhal a Dánsku vyjel první vítězství. Domácí fanoušci začali být zklamaní, protože Polákům se stále příliš nedařilo, na svou vítěznou jízdu stále čekali. Přesto se fandění domácích fanoušků rozléhalo ještě daleko od stadionu.

Až v páté jízdě dokázal Patryk Dudek vybojovat první tři body pro polský tým. Nickiho Pedersena nahradil Anders Thomsen, ale ten z jízdy vybojoval pouze jeden bod. Po této jízdě zopakoval vítězství Polákům i Bartosz Zmarzlik. Do další jízdy nastoupil Janowski, do kterého fanoušci vkládali velké naděje. Nejen, že je velmi dobrým jezdcem, ale je hlavně jezdcem domácího ligového týmu WTS Sparta Wroclaw a dráhu velmi dobře zná. Zklamání přišlo, když nedokázal vybojovat ani jeden bod.

Britové pomalu začali bodově odskakovat, Poláci se drželi v těsné blízkosti. Naopak Austrálie s Dánskem byli na chvostu a bylo potřeba, aby se v týmech něco podařilo zvrátit. V deváté jízdě se bodový zisk na třetím místě srovnal a Polsko čekal velký úkol. Dotáhnout se na Velkou Británii tak, aby mohli pomýšlet na zlatou medaili. Výkon polských jezdců, ale nebyl stoprocentní a fanoušci začali být nervózní.

V patnácté jízdě se opakovala situace a opět Rasmus Jensen. Tentokrát se však situace obrátila, do kontaktu se dostal s Jackem Holderem, který již nemohl situaci nijak zvrátit a skončil na dráze. Do depa došel po svých, rozhodčí mezitím opět rozhodl o opakování jízdy se všemi jezdci, ale Jack nebyl schopen nastoupit. Stěžoval si na zranění zápěstí. Zastoupil ho tedy jeho bratr Chris, který v opakované jízdy vybojoval jeden bod.

Před nasazovacími jízdami mělo Polsko s Velkou Británií bodovou shodu (26 bodů), třetí byli Dánové (23 bodů) a čtvrtá Austrálie (21 bodů). Jenže před nimi byly ještě 4 jízdy, které mohly vše zvrátit a nikdo si svým umístěním nemohl být jistý. Navíc přišlo zvláštní rozhodnutí manažera polského týmu, když do 17. jízdy nasadil Janusze Kolodzieje, který v závodě do té doby nestartoval. Dle očekávání přijel bez bodového zisku což domácím zkomplikovalo situaci.
V další jízdě byl stoprocentní Dominik Kubera a bodový zisk s Brity se opět srovnal. Drama a nervozita se zvyšovaly. Devatenáctá jízda a vítězství Leona Madsena nahrála polskému týmu do karet. Dan Bewley vybojoval jeden bod a Zmarzlik dojel pro body dva. Najednou měli Poláci náskok dvou bodů před poslední jízdou. Dánové si vytvořili taktéž dvoubodový náskok na Australany a zároveň ztráceli pouhé dva body na Brity. Jak vše dopadne měla rozhodnout až poslední jízda závodu.

Na stadionu ve Wroclawi všechny tribuny stály. Fanoušci v rukách křečovitě drželi šály s nápisem “Polska” a napětí by se dalo krájet. Start dvacáté jízdy se nejvíce povedl Frickemu a Robert Lambert byl ihned za Australanem. To byla velká rána pro polské ambice. Ale o pořádné drama se postaral Maciej Janowski. Vzadu začal souboj mezi ním a Thomsenem. Na rovince, v nájezdu do posledního kola se však dostal skvělým manévrem nejen před dánského jezdce, ale také před Lamberta. Přes šílející fanoušky nebyl téměř slyšet ani hukot motorů! Maciej Janowski se stal hrdinou večera a přivezl poslední jízdou polskému týmu titul mistra světa!

Britové, kteří sahali po vítězství byli velmi zklamaní, protože zlatá medaile jim unikla o pouhé dva body. A přestože Dánové v poslední jízdě nebodovali, náskok, který si v nasazovacích jízdách vytvořili jim postačil na bronzovou medaili. Na nepopulárním čtvrtým místě skončil tým z Austrálie.

Výsledky:
1. Polsko – 33 bodů
1. Bartosz Zmarzlik – 11 (1,3,2,3,2)
2. Patryk Dudek – 6 (2,3,1,0,N)
3. Maciej Janowski – 7 (2,0,2,1,2)
4. Dominik Kubera – 9 (1,2,2,1,3)
5. Janusz Kołodziej – 0 (0)

2. Velká Británie – 31 bodů
1. Tom Brennan – 0 (0,N,0,N)
2. Robert Lambert – 12 (3,2,3,3,1)
3. Tai Woffinden – 7 (3,3,0,0,1)
4. Adam Ellis – 3 (N,1,0,2,N)
5. Dan Bewley – 9 (3,2,1,2,1)

3. Dánsko – 29 bodů
1. Leon Madsen – 9 (0,1,3,2,3)
2. Rasmus Jensen – 13 (3,3,1,3,2,1)
3. Mikkel Michelsen – 2 (0,1,1,N,N)
4. Nicki Pedersen – 0 (0,N,N,N,N)
5. Anders Thomsen – 5 (1,0,2,2,0)

4. Austrálie – 27 bodů
1. Max Fricke – 7 (1,2,1,0,3)
2. Jack Holder – 8 (2,0,3,3,F/N)
3. Jason Doyle – 10 (2,0,2,3,3)
4. Jaimon Lidsey – 1 (1,0,N,N,0)
5. Chris Holder – 1 (0,1,0)

Foto: FIM Speedway Grand Prix

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*