SWC Race off: Australani byli připraveni na postup, českému týmu se závod nevydařil

Dnes se na stadionu sešlo více českých fanoušků než v úterý, a to s jasným cílem. Podpořit český tým v dalším boji na MS družstev – Speedway World Cup, tentokrát v závodě Race off. Dalo se očekávat, že největší boj nastane u jednoho jediného postupového místa mezi Austrálií a Švédskem, ale to co předvedl tým protinožců bylo neuvěřitelné. Právě výkon Australanů byl v tomto závodě největším fenoménem. Velké bodové rozestupy mezi týmy totiž zajistily to, že jinak závodům chyběl ten správný dramatický náboj.

Trať po dvou závodech dostala zabrat a bylo znát, že se od úterního semifinále změnila. Když český tým po celé první sérii bodoval jen jednou, a to zásluhou jednoho bodu Petra Chlupáče, bylo jasné, že se celý tým trápí. Nejednalo se však o velké jezdecké chyby, mnohdy se český jezdec po startu promítl na první příčce, ale ani jeden z českých jezdců nedokázal své pozice udržet. Přestože spolu s mechaniky zkoušeli kde co, najít to správné nastavení se žádnému z jezdců českého týmu nepodařilo. Za to australský tým našel na dnešní trať to nejlepší nastavení, v první sérii nepoznal přemožitele a zdálo se, že v podobném duchu se ponese i druhá série. Tam v poslední jízdě zaváhal jen Jaimon Lidsey, když ho porazil Antonio Lindbäck.

Švédi se však nemohli s Australany vůbec měřit. Přestože dobře jel jak kapitán Fredrik Lindgren, tak i již zmíněný Lindbäck s Thorssellem, Australani ukázali, že si přišli pro poslední postupové místo velmi sebevědomě. Po třech sériích měli na severoevropany náskok 12 bodů, a i když se v takových závodech může stát cokoliv, vítěz byl už téměř jistý. Nakonec skončili s 54 bodovým ziskem a náskokem 19 bodů na Švédy.

Pro český tým bylo hlavním cílem porazit Francii. Ani oni nepředvedli příliš dobrý výkon, ale bodující Berge s Bellegem dokázali tým dostat na třetí místo. Jindy bodující Kvěch s Milíkem se naopak stále trápili, pardubická hvězda dokázala dvakrát dojet s dvěma body, ale celkem 11 bodů na 3. místo nestačilo. Francouzský tým porazil Česko o 9 bodů.

Nutno však dodat, že Češi rozhodně ostudu neudělali. Již jen postup do Race off je velkým úspěchem a zkušenosti, které v takových závodech jezdci nasbírají jsou nenahraditelné. Být na dráze mimo jiné i s účastníky Speedway Grand Prix se navíc nestává každý den. Přestože český tým odjížděl z wroclawského stadionu zklamaný, čeští fanoušci mohli být spokojení. Češi byli ve World Cupu historicky nejlíp čtvrtí, a to v roce 2013 když byli jako pořadatelská země nasazeni do finálového závodu v Praze. Na sedmém místě jsme byly naposledy v roce 2014.

A jak navnadit na zítřejší finále? Zřejmě to ani nebude potřeba. Všechny týmy již prokázaly neskutečnou bojovnost a je tedy téměř jisté, že zítra nebude o zajímavé jízdy nouze. Půjde už opravdu do tuhého, vítěz může být jeden a favorité jsou všichni čtyři! Stadion hlásí vyprodaný stav a polští fanoušci jsou připraveni hnát domácí tým na nejvyšší stupeň vítězů. Dokáže tomu některý s dalších třech týmů zabránit? To se dozvíme již zítra. Závod startuje netradičně ve 20 hodin.

Výsledky:
1. Austrálie – 54 bodů
1 Jack Holder – 9 (3,3,N,3)
2 Jason Doyle – 12 (3,3,3,N,3)
3 Max Fricke – 14 (3,3,3,2,3)
4 Jaimon Lidsey – 12 (3,2,2,2,3)
5 Chris Holder – 7 (2,3,2)

2. Švédsko – 35 bodů
1 Oliver Berntzon – 3 (N,N,N,1,2)
2 Jacob Thorssell – 6 (1,2,N,2,1)
3 Antonio Lindbäck – 12 (2,3,1,3,1,2)
4 Kim Nilsson – 3 (2,0,1,N,N)
5 Fredrik Lindgren – 11 (2,2,2,3,2)

3. Francie – 20 bodů
1 David Bellego – 7 (2,1,0,1,0,3)
2 Steven Goret – 0 (0,N,N,N,0)
3 Mathieu Tresarrieu – 3 (1,1,0,1,0,0)
4 Mathias Tresarrieu – 0 (N,0,N,N)
5 Dimitri Berge – 10 (1,2,3,3,1)

4. Česká republika – 11 bodů
1 Hynek Štichauer – 0 (0,N,0,N)
2 Jan Kvěch – 3 (0,0,1,1,0,1)
3 Petr Chlupáč – 1 (1,0,N,0,N)
4 Daniel Klíma – 0 (0,N,0,N,0)
5 Václav Milík – 7 (1,1,2,2,1,0)

Foto: FIM Speedway Grand Prix

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*