SWC: O postupu Dánů do finále rozhodl jeden bod

Jak se jevilo včerejší semifinále SWC dramaticky, dnes to nebylo o nic míň napínavější. Drama bylo nejen na posledním postupovém místo do Race off, ale i u postupu do finálového závodu. Skvěle našlápnuto měl australský tým, ale Dánové přijeli taktéž do Wroclawi s jasným cílem. Vyhrát mohl jen jeden.

První tři jízdy patřili Dánům, kteří předvedli, že jsou ve skvělé formě. Do čtvrté jízdy nastoupil Nicki Pedersen, jezdec a manažer v jedné osobě, ale jízda se mu příliš nevyvedla a skončil na třetím místě. Stále si však drželi malý náskok na australský tým. Po první sérii jízd byl bodový zisk srovnán i na straně Francie a Finů, Francouzi se ve třetí jízdě museli potýkat ještě s defektem, který potkal Tresarrieua.

Hned v úvodu bylo znát, že jezdci si rozhodně nic nedarují, souboje to mnohdy byly kolo na kolo a s ostrou jízdou nešetřil ani jeden z týmů.

Na startu druhé série jízd došlo na první změnu v soupisce kdy Antti Vuolas nahradil Tera Aarnia. Změna však nevedla k žádnému bodovému zisku, naopak Jaimon Lidsey předvedl velmi pěknou jízdu. I Dimitri Berge se držel ve velmi dobré pozici a týmu přivezl další dva body. Překvapením byla následující jízda, kde opět jedoucí Antti Vuolas nechal za svými zády dánskou superstar Pedersena, Jasona Doyla i Davida Bellega.
Po druhé sérii měli tříbodový náskok Dáni, stejně početný náskok měli i Finové na Francouze. Závody však teprve začaly a nikdo si netroufal tipovat vítěze a postupující. V deváté jízdě se nechal Nicki Pedersen nahradit Jensenem, který přivezl z jízdy dva body poté, co překvapivě vyhrál Bergé. Timo Lahti si z této jízdy vysloužil WARNING, ale při druhém opakovaném startu upadl Max Fricke. I třetí start této jízdy se konal se všemi účastníky. Dánové stále prokazovali ohromnou formu, ale růžky vystrkoval z australského týmu zejména mladý Jack Holder.

Po dvanácti jízdách si první příčku stále držel dánský tým, náskok již prodloužil na 7 bodů. Boj o každý bod stále sváděli Finové s Francouzi. Ani v následující sérii jízd neudělali Dánové žádnou zásadní chybu a do nasazovacích jízd šli s šestibodovým náskokem. Bodový stav u týmů na 3. a 4. místě byl vyrovnaný.

První jízda poslední série a hned pořádné drama! V první zatáčce došlo k pádu Rasmuse Jensena, který nahradil Nickiho Pedersena. Rasmus šel do jízdy s maximálním nasazením, ale bohužel při boji o co nejlepší pozici zavadil o motocykl soupeře, na motocyklu se přetočil a následně upadl na dráhu. Rozhodčí dánského jezdce vyloučil, což se nelíbilo manažerovi Nickimu Pedersenovi, který se dožadoval telefonického spojení s rozhodčím.

Rozhodčí si za svým rozhodnutím samozřejmě stál a jízda se opakovala ve třech jezdcích. To však znamenalo výhodu pro australský tým, který měl velkou šanci se dánskému manšaftu přiblížit. A toho Jaimon Lidsey také využil a týmu přivezl tři body. Pak následovalo zaváhání Mikkela Michelsena a stoprocentní výkon Jacka Holdera a náskok Dánů se srazil na pouhý jeden bod. V devatenácté jízdě vyjel Dimitri Berge postup Francii do Race off, protože poté, co Timo Lahti dojel bez bodového zisku došlo k náskoku 4 bodů pro francouzský tým, který při poslední jízdě již nešlo nijak zvrátit. Leon Madsen přivezl dva body, Max Fricke bod jeden.

S velkým psychickým tlakem se musel vyrovnat Anders Thomsen, který nastupoval do poslední jízdy a který měl poslední slovo v postupové otázce. Přestože Jason Doyle předvedl svou nejlepší jízdu večera, Anders zaujal druhou pozici, která znamenala pro dánský tým přímý postup do finále, a to o pouhý jeden jediný bod! Nicki Pedersen pak na tiskové konferenci řekl: „Jsem na ně velmi hrdý. Užili jsme si opravdu spoustu dobré zábavy. Byl na nás vyvíjen určitý tlak, ale opravdu jsem si to užil.” Leon Madsen pak už jen potvrdil slova o dobrém týmovém duchu: „Toto je mistrovství světa. Jsou to nejlepší jezdci na světě a my jsme věděli, že to nebude jednoduché. Austrálie je velmi dobrý tým. Museli jsme zachovat klid, ale stále jsme si věřili a podporovali se. Mám pocit, že s Nickim jako trenérem máme velmi dobrého týmového ducha.”

Naopak znatelné zklamání bylo na australské straně. “Je docela zklamáním dostat se tak blízko, ale nepostoupit,” nechal se slyšet Mark Lemon. „Stále je naším cílem dostat se do finále a dali jsme si trochu práce navíc. Musíme se na to prostě soustředit,” dodal manažer Austrálie.

Do Race off již byly vylosovány barvy, v kterých budou týmy závodit. Francii připadl červený povlak, Austrálii modrý, Švédům bílý a České republice pak žlutý. Ve finále bude Dánsko v červené, Polsko v modré a Británie v bílé barvě. Kdo se dopasuje do žluté barvy, to se dozvíme až v pátek večer.

Výsledky:
1. Dánsko – 42 bodů
1 Mikkel Michelsen – 8 (3,1,2,1,1)
2 Nicki Pedersen – 6 (1,2,N,3,N)
3 Anders Thomsen – 13 (3,3,3,2,2)
4 Leon Madsen – 13 (3,3,3,2,2)
5 Rasmus Jensen – 2 (2,Fd)

2. Austrálie – 41 bodů
1 Max Fricke – 4 (1,2,0,N,1)
2 Jack Holder – 14 (2,2,3,3,1,3)
3 Jason Doyle – 7 (2,1,1,N,3)
4 Jaimon Lidsey – 16 (3,3,2,3,2,3)
5 Chris Holder – nestartoval

3. Francie – 21 bodů
1 David Bellego – 5 (1,0,1,1,0,2)
2 Dimitri Berge – 14 (2,2,3,2,2,3)
3 Steven Goret – 1 (0,0,N,0,1)
4 Mathieu Tresarrieu – 1 (R,0,N,N,1)
5 Mathias Tresarrieu – 0 (0)

4. Finsko – 16 bodů
1 Timo Lahti – 7 (2,1,1*,0,3,0)
2 Jesse Mustonen – 3 (1,1,0,1,0,0)
3. Antti Vuolas – 6 (0,0,3,1,0,2)
4. Tero Aarnio – 0 (0,N,N,N,0)
5. Niklas Sayrio – nestartoval

Foto: FIM Speedway Grand Prix

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*