SWC: Český tým to dokázal a postoupil do Race off

Drama až do poslední jízdy. Tak by se dalo popsat úterní semifinále FIM Speedway World Cup, tedy aspoň pro české a německé fanoušky. Ale začněme od začátku.

Český tým ještě před samotným závodem řešil problém v soupisce. Nominovaný Eduard Krčmář se stále potýká se zraněním z pádu v 1. lize v Praze, a proto bylo téměř jisté, že se semifinále SWC nebude moc zúčastnit. Proto další výběr padl na Josefa France, který se však necítí fit a potýká se s pohmožděním ruky. A tak poslední volba padla na Hynka Štichauera. Český tým ve složení Milík, Kvěch, Chlupáč, Štichauer, Klíma a Schneiderwind jako manažer týmu měl před sebou velký úkol. Dokončit závod alespoň na 3. místě, aby si zajistil postup do Race off.

Favorizovaní Britové začali závod nejlépe. V první jízdě dovezl Ellis svému týmu první 3 body, druhý dojel kapitán švédského týmu Lindgren a pro bod si dojel Martin Smolinski. Pro český tým nezačal závod nejlépe. Václav Milík, který nahradil v první jízdě Štichauera nevybojoval žádný bod.
V druhé jízdě byl pro české fanoušky nadějí Jan Kvěch, ale i ten nedokázal porazit švédského a britského závodníka. Vyjel si alespoň jeden bod a porazil Blödorna, což bylo důležité pro další vývoj závodu. Důležitá byla i jízda s číslem 3, do které nastoupil Petr Chlupáč. Naneštěstí se jízda nejvíce vydařila Kevinu Wölbertovi, ale Chlupáč vybojoval důležitý jeden bod na Berntzona.

V další jízdě na své soupeře nestačil Daniel Klíma a Britové pomalu začali bodově utíkat Švédům. Po úpravě dráhy se na start opět postavil Milík, tentokrát za Daniela Klímu a byla to opravdu senzační jízda. Milík měl fantastický start a dokázal porazit Woffindena, který má dráhu jako domácí jezdec Sparty Wroclaw velmi dobře najetou. Smolinski navíc skončil na posledním místě, což bylo pro Čechy také důležité. Bodový zisk se mezi Němci a našimi jezdci srovnal a drama pokračovalo.

Po své nepříliš podařené první jízdě se Jan Kvěch dostal na výslunní když v jízdě s číslem 7 porazil Lindbäcka, Ellise i Wölberta. Český tým odskočil Němcům o dva body. Následovala jízda Hynka Štichauera, který se snažil vybojovat alespoň jeden bod, ale na své soupeře nestačil. Naopak Huckenbeck si pohlídal druhou pozici, což opět vyrovnalo skóre v boji Češi vs. Němci.

Každou jízdu to byl boj o každý jeden bod, zatímco na druhé straně se přiostřoval boj o první místo mezi Brity a Švédy. Vítěz semifinále míří rovnou do finále a na to měli zálusk jezdci z obou týmů. Když v třinácté jízdě Britové odskočili o 4 body na severské soupeře, dalo se již předvídat jak závod dopadne. Ještě před dodatkovými jízdami bylo jasné, že vstupenka do finálového závodu patří britskému týmu.

Češi však museli bojovat dál. Nervy drásající boje zdramatizovala ještě jízda s číslem 16, kde hned po startu skončil Kai Huckenbeck, kterého potkal defekt motocyklu. To byla velká rána pro německý tým, protože právě Huckenbeck svému týmu přivezl z každé jízdy důležité body. Vyřazení německého jezdce skvěle využil Jan Kvěch, který porazil Lindgrena a do depa přijel s dvěma body.

Do nasazovacích jízd zvolil Zdeněk Schneiderwind Milíka, Kvěcha, Klímu a Chlupáče. Dalo se čekat, že manažer využije ještě jedné možné taktické rezervy u Václava Milíka a bylo jen otázkou času zda to bude Klíma nebo Chlupáč koho pardubická hvězda nahradí.
Nakonec se Schneiderwind rozhodl nasadit kapitána českého týmu do poslední jízdy (za Petra Chlupáče). Velmi důležitý bod přivezl v jízdě s číslem 19 Daniel Klíma. Stav před poslední jízdou byl 22:21 /Německo:Česko/.

Hlavní bylo, aby Václav Milík dojel před Němcem, ale v případě, že by šlo jen o jednu příčku, jednalo by se o bodovou shodu a rozhodoval by počet vítězství, případně počet druhých míst. A český tým potkala i nutná dávka štěstí, která k závodům patří! Nejlépe si vedl v poslední jízdě závodu Robert Lambert, ale pro české fanoušky bylo důležité co se děje za jeho zády. Václav Milík se probojoval přes Erika Risse na druhé místo. A co víc, Risse nakonec ve třetím kole předjel Lindgren, a to definitivně ukončilo celovečerní drama a možné šance německého týmu na postup do Race off.

Češi se konečně mohli radovat. Na Václava Milíka již čekal u depa celý tým, aby ho poctili vítězným hoblem a pak již následovalo vyhlášení na stupních vítězů. Početná skupina fanoušků z České republiky se radovala spolu s jezdci a hlasité skandování bylo slyšet velmi dobře po slušně zaplněné hlavní tribuně.

Již nyní je jasné, že se Češi v pátek utkají opět se Švédy, kdo doplní další dvě místa bude známo po zítřejším semifinále. Budou to Dánové, Australani, Finové nebo Francouzi?

Výsledky:
1. Velká Británie – 43 bodů
1 Tai Woffinden – 10 (2,2,3,3,N)
2 Daniel Bewley – 14 (3,2,3,3,3)
3 Robert Lambert – 13 (2,3,2,3,3)
4 Adam Ellis – 4 (3,1,0,0,0)
5 Tom Brennan – 2 (2)

2. Švédsko – 32 bodů
1. Fredrik Lindgren – 12 (2,3,3,2,1,1)
2. Jacob Thorssell – 8 (3,1,1,N,3)
3. Antonio Lindbäck – 6 (2,2,1,1,R)
4. Oliver Berntzon – 5 (0,N,2,1,2)
5. Kim Nilsson – 1 (1)

3. Česká republika – 23 bodů
1. Jan Kvěch – 10 (1,3,1,2,2,1)
2. Hynek Štichauer – 0 (N,0,N,N)
3. Petr Chlupáč – 1 (1,0,N,0,N)
4. Daniel Klíma – 1 (0,N,0,N,0,1)
5. Václav Milík – 11 (0,3,2,3,1,2)

4. Německo – 22 bodů
1. Kai Huckenbeck – 11 (1,2,3,2,R,3)
2. Kevin Wölbert – 7 (3,0,1,1,2)
3. Norick Blödorn – 1 (0,1,0,N)
4. Martin Smolinski – 1 (1,0,0,N)
5. Erik Riss – 2 (2,0,0)

Foto: FIM Speedway Grand Prix

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*