V Žarnovici zvítězil Vaculík, Milík skončil druhý

Foto: Jiří Zíta

Dnes se v Žarnovici odjelo Mezinárodní mistrovství Slovenska. Počasí závodu přálo a přestože bylo poměrně chladno, nad stadionem svítilo sluníčko a závod se tak mohl uskutečnit. Natřískaná listina na stadion přilákala velké množství fanoušků, hlavní tribuna byla zhruba ze 2/3 naplněna. Na startu každé jízdy nastupovalo pět jezdců jedoucí tradičně na čtyři kola. Finálová jízda se konala se šesti jezdci na šest kol. Vítězem se stal po velkém souboji s českým jezdcem Martin Vaculík. Ostatně, níže si můžete přečíst, jak celé závody probíhaly.

1. série jízd

Do první jízdy nastoupila první hvězda dne Tai Woffinden, kterého doplnili Magosi, Valkovič, Gusts a Baek. Woffinden však neměl příliš dobrý start, držel si třetí pozici, nakonec udolal Valkoviče na druhém místě, ale na prvního Francise Gustse nedosáhl. To bylo velké vítězství pro mladého Lotyše! V druhé jízdě se objevila další hvězda závodu Martin Vaculík a také český jezdec Jan Kvěch. Vaculík nezaváhal a hned se ujal první pozice, za ním se držel Fin Vuolas. Pražský jezdec nevystartoval nejlíp a držel si čtvrtou pozici za Škorjou, ale na poslední chvíli zabojoval a připsal si dva body. Jízdu uzavřel Kössler.
Ve třetí jízdě jsme byli poprvé v tomto závodě svědky pádu, do nafukovacích bariér zamířil Luce Becker ze čtvrtého místa. Na dráze byl ihned zdravotní personál, vyloučen byl Anton Karlsson, který jel na třetím místě a byl označen jako viník pádu. Mezitím byl Becker stále na dráze, zdravotníci se zaměřili na dolní končetinu a posléze na dráhu zamířila i sanita, jezdec byl naložen na nosítka a odvezen z dráhy. Do opakované jízdy nenastoupili tedy Karlsson a Becker, na start se dostal náhradník Manev, jízda se tedy opakovala se čtyřmi jezdci. Nielsen bez váhání obsadil první místo, ale to si nechtěl nechat líbit Lebeděvs, který na něj atakoval celá čtyři kola. Do cíle se mu Nielsena však porazit nepodařilo. Předposlední jízda před první úpravou dráhy přivítala na start Galu, Bowese, Ansviesulise, Levishynan a Hansena. Gala měl raketový start, oproti tomu Hansen hned na startu odstoupil pro defekt na motocyklu. Druhý skončil Ansviesulis, třetí Levishyn a čtvrté místo patřilo Bowesovi. V páté jízdě šli do souboje dva čeští jezdci – Petr Chlupáč a Václav Milík. Dále startoval Jamrog, Millberg a Jeleniewski. Nejlepší start měl polský jezdec Jamrog, na druhé příčce se ustálil Václav Milík. V posledním kole polského jezdce však začal Milík atakovat a cílem projel jako první. Chlupáč bojoval o co nejlepší příčku, ale nakonec se propadl na poslední pozici. Ke konci zabojoval alespoň na předposlední pozici a připsal si tak jeden bod.

2. série jízd

Šesté jízdě dominoval, po defektu v první jízdě, Patrick Hansen, který si nad Woffindenem vytvořil velký náskok. Ani tentokrát Woffindenovi jízda nevyšla na sto procent. Skončil na druhém místě a znovu na svoje konto připsal tři body. Václav Milík měl fantastický start v sedmé jízdě! Vytvořil si na první příčce velký náskok, který již žádný z jeho soupeřů nesnížil. Naprosto bez stresu si Václav dojel pro druhé vítězství. Z osmé jízdy ještě před zvednutím startovní pásky odstoupil Bowes, ale neodstartoval ani Škorja. Jízdě ve třech dominoval Nielsen, který se do třetího kola o místo pral s Jamrogem. Na třetím místě skončil Gusts. Domácí publikum ožilo při deváté jízdě, kde se na start se žlutým povlakem postavil Martin Vaculík. Na začátku jízdy byl v první zatáčce velký boj o co nejlepší umístění, ale poté se již jezdci ustálili na svých pozicích, nejlepším byl samozřejmě domácí jezdec Vaculík, který si užil aplaus nejen hlavní tribuny. Petra Chlupáče čekal v desáté jízdě reparát, kde si mohl zlepšit bodový zisk. Jeho soupeři byl Kvěch, Baek, Manev a Gala. I Kvěch potřeboval svůj bodový zisk, pro jeho lepší vývoj závodů, zlepšit. A Kvěchovi se jídla velmi zařadila, start měl raketový a první příčku si až do cíle pohlídal. Petr skončil na třetím místě, a taktéž si vylepšil své bodové skóre.

3. série jízd
Po úpravě dráhy pokračovali závody jedenáctou jízdou. V této jízdě měl šanci Woffinden získat své první vítězství, čehož skvěle využil a ihned po startu šel do čela jízdy s obrovským náskokem nad Škorjou. Dvanáctou jízdu ovládl opět Patrick Hansen, který ukázal skvělou formu a i přesto, že se mu uvolnila plechová bota, zvládl do cíle dojet, bez větších problémů, jako první. Ve třinácté jízdě se setkali dva neporažení muži dnešního dne – Milík a Nielsen. Bylo jasné, že jeden z nich přijde po této jízdě o status “neporaženého jezdce” a bohužel tím byl Václav Milík, který na skvěle startujícího Nielsena v této jízdě nedosáhl. Jan Kvěch v další jízdě potřeboval zvýšit svůj bodový zisk, protože šestibodových jezdců bylo mnoho a pokud chtěl pomýšlet na finále, bylo třeba připsat další cenné body. Ihned po startu upadl Marko Levishyn, který však zvládl odejít z dráhy a jízda nemusela být zastavena. Start příliš nevyšel českému jezdci, ale ve druhém kole bojoval s Gustsem o druhé místo, které se mu v nájezdu do třetího kola podařilo ukořistit. Když Leveděvs dojížděl do cíle jako první, musel se vyhnout ležící motorce na dráze, protože upadl Švéd Millberg. Ten však zvládl vstát a dojít do depa po svých. Rozhodčí uznal technické body a jízda tak nebyla opakována. Poslední jízda před úpravou dráhy hostila Chlupáče, Vaculíka, Bowese, Karlssona a Valkoviče. Petr Chlupáč nutně potřeboval vylepšit svůj bodový zisk, protože tři body by jistě nestačili na postup do finále. Nejlépe vystartoval domácí Vaculík, který ostatním soupeřům nedal žádnou šanci a spolu s Nielsenem byl tak jediný, kdo nepoznal v tomto závodě doposud přemožitele. Chlupáč nakonec dokázal udolat na třetím místě Valkoviče a připsal si další dva body. 


4. série jízd
Pro Jana Kvěcha se jednalo zřejmě o nejtěžší jízdu dne, protože se vedle něho na start postavil trojnásobný mistr světa Woffinden. Zároveň ho čekal český kolega Václav Milík. Trojici doplnil Ivačič a Bowes. Woffinden na nic nečekal a ihned se ujal první pozice, za ním se o druhou příčku sehrál souboj mezi Kvěchem a Milíkem, ale ve třetím kole měl Milík druhé místo pod kontrolou, ač se Kvěch snažil svého krajana atakovat po celou dobu jízdy. Gusts stále nemohl navázat a svou skvělou první jízdu tohoto závodu a přestože se v sedmnácté jízdě snažil dojet na druhém místě, nakonec v třetím kole upadl, zřejmě kvůli prasklému řetězu. Snažil se z dráhy odejít, ale jízda byla zastavena a připsány byly technické body. Jízdu vyhrál Jeleniewski. Do další jízdy nenastoupil Millberg, který v předchozí jízdě upadl. Nejlépe si opět vedl Martin Vaculík, kterého na tribuně podporovala i jeho manželka. S velkým náskokem si do celkového pořadí připsal další 4 body a byl po této jízdě posledním mužem tohoto závodu, který zůstal neporažen. Nielsen skončil s velkou ztrátou za slovenskou hvězdou. Další jízda nevyvolala žádné emoce, vítězem byl Jakub Jamrog. Dvacátá jízda přinesla vítězství Lebeděvs, Petr Chlupáč si tentokrát připsal jeden bod.

5. série jízd
Rozhodující série zejména pro jezdce s dvanácti a jedenácti body, kteří se budou prát o šesté, poslední, finálové místo. Do první jízdy této série nastoupil Lededěvs, Gala, Woffinden, Jamrog a Vaculík. Domácí jezdec neměl špatný start, ale prvního místa se ujal Lededěvs. Avšak v druhé zatáčce upadl Adrian Gala a jízda byla přerušena. Gala se tímto pádem připravil o finálovou jízdu, protože byl právě mezi jezdci, kteří měli v této sérii šanci se o postup do finále poprat. Vzhledem k jeho vyloučení za pád, kterým byl sám viníkem, se jeho šance na finále rozpadly. Jízda se opakovala se čtyřmi jezdci. A ani Vaculík neskončil jako neporažený jezdec. V této opakované jízdě skončil na třetím místě, nestačil na Woffindena a Lebeděvse. Další jízdě naprosto dominoval Fin Vuolas. V 23. jízdě potřeboval Jan Kvěch velký bodový zisk, aby mohl pomýšlet na finále. Na Hansena nestačil, ale hned na druhém místě se usadil s dostatečným náskokem nad dalšími soupeři. Bohužel tento bodový zisk mu na finálovou jízdu již nepomohl a pražský jezdec skončil na 7. místě. Václav Milík předvedl krásnou akci v jízdě s číslem 24, když se propasíroval přes všechny další jezdce na první místo. Poté si vytvořil velký náskok a tak nemohl být nikým dosažen. Jako jediný Čech tohoto závodu se dostal do finále. Poslední jízda základní části byla také poslední jízdou Petra Chlupáče. Ten svůj výkon skončil na třetím místě a celkově na patnácté příčce.

Finálová jízda

Martin Vaculík skončil v závodě v základní sérii na první místě, druhý byl Woffinden a třetí byl Václav Milík. To však ještě nic neznamenalo, protože všechny čekala finálová jízda, která rozhodne o vítězovi a mistrovi Slovenska pro letošní rok.
Jezdci si šli startovní pozice vybrat na dráhu před hlavní tribunu. Martina Vaculíka přivítali diváci velkým potleskem a bylo jasné, koho by si přítomní diváci přáli na nejvyšším stupni vítězů. První si startovní pozici vybíral právě domácí jezdec, který po dlouhé výběru zvolil červenou. Woffinden, který volil jako druhý sáhl po barvě modré. Václav Milík dlouho nerozmýšlel a vybral si bílou barvu. Ledevěvs volil černou, tedy tu nejblíž u prken, Nielsen žlutou a na Patricka Hansena zůstala zelená. Po výběru drah jezdci s mechaniky poladili poslední detaily na motocyklech a finále mohlo začít! Slovenští diváci měli o vítězi závodu jasné představy, ale pro české fanoušky svitla naděje na českého mistra Slovenska v podobě Václava Milíka. A tato naděje se hned po startu začala naplňovat, když měl opravdu raketový start a hned v první zatáčce další jezdce tzv. “zavřel”. Za Milíkem se, ale stále vedla tlačenice o další dobré pozice a Vaculík nakonec obhájil druhé místo, z kterého dále atakoval českého jezdce. Ve čtvrtém kole se na chviličku na prvním místě objevil Vaculík, kterého opět Milík porazil, ale po další výměně v pátém kole se na příčku zase slovenský šampion vrátil a začal si vytvářet násko. V poslední, šestém kole, již bylo jasné, že mistrem Slovenska je Martin Vaculík, a to již po páté. Druhý skončil skvěle jedoucí Milík a třetí dojel Tai Woffinden.

Vítězem Eliášovi memoriálu se stal Martin Vaculík, druhý skončil Tai Woffinden a na třetím místě skončil Václav Milík. Toto pořadí bylo určeno na základě výsledků ze základních jízd.

Poznámka:
Luce Becker mezitím čekal na rentgen s podezřením na zranění kotníku. Věříme, že zranění nebude většího rozsahu a Luke se brzy vrátí na plochodrážní dráhy. 


Výsledky:
1. Martin Vaculík – 18 + 1. místo ve finále (4,4,4,4,2)
2. Václav Milík – 18 + 2. místo ve finále (4,4,3,3,4)
3. Tai Woffiden – 18 + 3. místo ve finále (3,3,4,4,4)
4. Andžejs Lebedevs – 17 (3,3,4,4,3)
5. Matias Nielsen – 16 (4,4,4,3,1)
6. Patrick Hansen – 15 (R,4,4,3,4)
7. Jan Kvěch – 14 (2,4,3,2,3)
8. Jakub Jamróg – 13 (3,3,1,4,2)
9. Daniel Jeleniewski – 13 (2,3,2,4,2)
10. Antti Vuolas – 13 (3,2,2,2,4)
11. Francis Gusts – 12 (4,2,2,F,4)
12. Adrian Gala – 12 (4,3,2,3,Fd)
13. Matic Ivačič – 11 (2,2,3,1,3)
14. Nick Škorja – 8 (1,R,3,2,2)
15. Petr Chlupáč – 8 (1,2,2,1,2)
16. Marko Levyshin – 7 (2,1,F, 3,1)
17. Ricards Ansviesulis – 7 (3,1,1,1,1)
18. Anton Karlsson – 5 (d,1,0,1,3)
19. Milen Manev – 4 (1,0,3)
20. Fraser Bowes – 4 (1,R,3,R,N)
21. Patrick Baek – 4 (1,1,0,2,0)
22. Jakub Valkovič – 4 (2,0,1,1,0)
23. Sebastian Kössler – 3 (0,0,1,2,0)
24. Norbert Magosi – 2 (0,0,0,0,2)
25. Emil Millberg – 2 (0,2,F,N,N)
26. Bruno Belan – 1 (0,R,1)
27. Luke Becker – 0 (F,N,N,N,N)

Foto: Jiří Zíta

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*