Josef Franc se stal mistrem Slovenska

I Slovensko se snaží dostat zpátky do normálního života a plochá dráha v Žarnovici je toho součástí. Včera, 1. července, se uskutečnil závod Mezinárodní mistrovství Slovenska. Chyběla sice velká domácí hvězda Martin Vaculík, ale i tak se na startovní listině objevilo několik zahraničních jmen, a to z Maďarska, Ruska, Lotyšska, Rakouska a Bulharska. Velký zástup měla také Česká republika. Čeští jezdci obsadili celkem jedenáct startovních pozic. A titul získal jeden z nich – mladý veterán Josef Franc.

Závody odstartovaly v 17:15 slavnostním nástupem, závodilo se v pěti jezdcích. Do první jízdy nastoupil Josef Franc, který pohodlně porazil Magosiho, Gavendu, Mihálika i Macka. Druhé jízdě dominoval Martin Málek, v té třetí projel cílovou páskou jako první Daniel Klíma, který porazil svého juniorského kolegu Petra Chlupáče, Davida Pacalaje, ale dokonce i zkušenějšího Zdeňka Holuba. Ve čtvrté jízdě nestihl Jan Kvěch dvouminutový limit, resp. prodlužoval start a z jízdy byl vyloučen. V další jízdě si již reputaci napravil, když dojel s třemi body a nestačil jen na Josefa France, který ho stačil předjet v prvním kole. Za to Zdeňku Holubovi se zatím příliš nedařilo. 

Šesté jízdě dominoval Petr Chlupáč. V osmé jízdě opět zvítězil Daniel Klíma, který se jeví jako velmi talentovaný jezdec a již minulou sezónu bylo zřejmé, že dokáže starším jezdcům pořádně “zatopit”. Tentokrát si poradil s Ondřejem Smetanou, Milenem Manevem i Vjačeslavem Monachovem. 

Ve dvanácté jízdě se Zdeněk Holub poroučel k zemi a jeho bodový zisk se nijak výrazně nelepšil. I junior Petr Chlupáč zvládl porazit zkušenějšího Smetanu. Ani Jan Kvěch neměl příliš radostný závod, ve třinácté jízdě došlo k defektu jeho motocyklu a body na své konto si nepřipsal. Klíma naopak nezklamal ani ve čtrnácté jízdě, když si vyjel opět plný počet bodů a nedal šanci Martinu Málkovi, aby ho předjel. 

Do semifinále 1 postoupili Richards Ansviesulis, Petr Chlupáč, Ondřej Smetana, Jakub Valkovič a Roland Kovács. Z něho, stejně jako z druhého semifinále, postoupili dva nejlepší jezdci do finálového závodu, kde doplnili nejlepšího závodníka základní části – Josefa France. V prvním semifinále byl nejlepší domácí Jakub Valkovič, za ním dojel Petr Chlupáč. Lotyš jízdu nedokončil, neboť upadl, ale stihl se odklidit z dráhy dříve, než by musela být jízda zastavena.

Do druhého semifinále postoupili Martin Málek, Daniel Klíma, David Pacalaj, Norbert Magosi a Jan Kvěch. Přestože v závodě nebyl tolik úspěšný, v semifinále zazářil a z prvního místa doplnil volná místa ve finále. Druhý skončil Daniel Klíma, který uzavřel finálovou pětici. 

Finále bylo na šest kol. O drama se postaral Kvěch s Klímou, když před cílem upadli na dráhu. Josef Franc stihl projet cílem jako první. Z jízdy byl vyloučen pro zavinění pádu Jan Kvěch, Danielu Klímovi byly uznány technické body. Prvním, a tedy mistrem Slovenska, se stal s plným počtem bodů Josef Franc, druhou příčku si vyjel Petr Chlupáč a na bronzovou pozici po pádu se dostal i Daniel Klíma. 

Zdá se, že pražští junioři budou mít ještě co říct v dalších závodech, kde si změří síly se svými seniorskými kolegy.

Titul juniorského mistra Slovenska získal Jakub Valkovič, druhý skončil David Pacalaj a na třetí příčce skončil Ján Mihálik 

Výsledky:
1. Josef Franc – 16 (4,4,4,4) + 1. ve finále
2. Petr Chlupáč – 17 (3,4,4,3,3) + 2. ve finále
3. Daniel Klíma – 18 (4,4,3,4,3) + 3. ve finále
4. Jakub Valkovič – 14 (3,3,2,2,4) + 4. ve finále
5. Jan Kvěch – 11 (M,3,4,R,4) + Fd ve finále
6. Ondřej Smetana – 16 (4,3,3,4,2)
7. Martin Málek – 15 (4,2,4,3,2)
8. David Pacalaj – 13 (2,4,3,4,R)
9. Richards Ansviesulis – 11 (3,3,2,3,F)
10. Norbert Magosi – 9 (3,1,2,2,1)
11. Roland Kovács – 7 (2,0,3,1,1)
12. Zdeněk Holub – 6 (1,2,Fd,3)
13. Ján Mihálik – 6 (1,2,2,1)
14. Daniel Šilhán – 5 (2,T,1,2)
15. Jan Macek – 3 (0,0,1,2)
16. Martin Gavenda – 3 (2,R,1,R)
17. Jaroslav Petrák – 3 (0,1,1,1)
18. Milen Manev – 2 (0,2,0,R)
19. Rastislav Ciferský – 2 (1,F,0,1)
20. Vjačeslav Monachov – 2 (1,1,R,0)
21. Anton Wannasek – 1 (1)

Reportáž a výsledky byly napsány na základě live přenosu Speedwaylive.eu
Foto: Martin Mesiarik

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*