Extraliga: Domácí tým byl na svítkovském oválu nejlepší

Jan "Jack" Kobzáň

Včerejší extraliga přilákala na svítkovský stadion velké množství natěšených fanoušků. Počasí závodu přálo a tak nic nebránilo startu nejvyšší české plochodrážní soutěže. První se na nástup šel představit domácí tým, kterého za pár minut doplnily i další tři týmy. Sestavy byli vyrovnané a tipovat si vítěze závodu nebylo jednoduché. Pražský tým opět vsadil na své jezdce, a to zejména juniory. AK Slaný si do svého týmu povolalo Grzegorze Walaska a Ričardse Ansviesulise, půjčený byl i Ondřej Smetana a Jan Macek. Na osmnáctce byl pak Martin Málek. Domácí tým měl “eso v rukávu” v podobě Mateje Žagara, jezdce Speedway Grand Prix. Start Gniezno mělo v české Extralize svou premiéru, přestože například Adrian Gała je českým fanouškům známý.

Závod nezačal šťastně pro Larse Skupieńa z Aforti Start Gniezno, Hned v první jízdě najel do pásky a musel na čáru, tzv. handicap (15 metrů od startovní pásky). Josef Franc z týmu AK Markéta Praha byl v první zatáčce na prvním místě, ale v nájezdu do druhého kola ho pokořil Žagar i Walasek. Ve druhé jízdě se na start místo Filipa Hájka postavil Jan Kvěch. Toho však z jízdy vyřadil defekt, prvenství si od startu udržel Hynek Štichauer. Třetí jízda první série se opakovala pro tzv. ulítlý start, napomenutí dostal Jan Macek, který však vystartoval podruhé velmi dobře a i když se Petr Chlupáč snažil, bohužel na něj nestačil. Čtvrtá jízda byla překvapením pro domácí publikum. Milík byl po startu až na čtvrtém místě, po pádu Ansviesulise, kdy skvěle jedoucí Klíma zpomalil, když zřejmě očekával zastavení jízdy, se ale dostal na místo druhé za Nowaka. 

Druhá série začala stylem start – cíl, bez velkých bojů na dráze.  Až v osmé jízdě mohli diváci sledovat skvělý souboj Václava Milíka a Jana Kvěcha, ze kterého nakonec vyšel úspěšněji Milík. Pražskému týmu se příliš nedařilo, Jan Kvěch měl problémy s motocyklem a nedokázal proměnit ani žolíka, se kterým ho vyslal na dráhu manažer týmu Tomáš Topinka. V jízdě s číslem dvanáct zabojoval Josef Franc a po celou dobu byl ve vedení s velkým náskokem. Milík po vyjetí do vnějšího okraje dráhy zpomalil a byl tak opět na posledním nebodovaném místě, avšak dokázal zabojovat a předjet Smetanu a Czaplu.

Výkony AMK ZP Pardubice, AK Slaný a Aforti Start Gniezno byly velmi vyrovnané. Za Pardubice si velmi dobře vedl Žagar a Štichauer a poslední bod Václava Milík v závěrečné dvacáté jízdě stačil na vítězství týmu. O druhé místě se rozhodovalo v dodatkové jízdě, když v základním rozpisu získal tým AK Slaný a Start Gniezno shodně 32 bodů. Manažer Gniezna vsadil na, do té doby, plně bodujícího Marcina Nowaka, manažer AK Slaný poslal do souboje Grzegorze Walaska a bylo to skvělé rozhodnutí. Walasek porazil Nowak a vystřelil tak Slaný na druhé místo.

Výsledky:
1. ZP Pardubice – 33 bodů
1 Václav Milík – 9 (2,3,2,1,1)
2 Daniel Šilhán – 0 (0,0,0,0)
3 Hynek Štichauer – 10 (3,3,1,1,2)
4 Matej Žagar – 14 (3,2,3,3,3)
17 Jan Jeníček – 0 (0)

2. AK Slaný – 32 bodů + 3 body v dodatkové jízdě                                                                               
5 Grzegorz Walasek – 11 + 3 (2,2,2,3,2)
6 Ondřej Smetana – 5 (1,1,1,1,1)
7 Ričards Ansviesulis – 8 (F,2,2,2,2)
8 Jan Macek – 8 (3,0,2,2,1) – warning ve 3. jízdě závodu
18 Martin Málek – nestartoval

3.Aforti Start Gniezno – 32 bodů + 2 body v dodatkové jízdě
13 Adrian Gała – 7 (2,1,1,2,1)
14 Lars Skupień – 7 (0,1,3,3,0) – warning v 10. jízdě závodu
15 Mikołaj Czapla – 3 (1,0,0,0,2)
16 Marcin Nowak – 15 + 2 (3,3,3,3,3)
20 –neobsazeno–

4. Markéta Praha – 23 bodů
9 Petr Chlupáč – 5 (2,0,1,0,3)
10 Daniel Klíma – 4 (1,1,0,2,0)
11 Filip Hájek – nestartoval
12 Josef Franc – 7  (1,3,3,0,0)
19 Jan Kvěch – 7 (R,2,R*,1,1,3)

* žolík

Foto: Jan “Jack” Kobzáň

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*