Skvělý výkon Honzy Kvěcha lehce zastínil hattrick Jasona Doyla

Dnešní Zlatá přilba zaznamenala hned několik novinek. Vzhledem k pandemii COVID-19 se museli pořadatelé potýkat s omezením počtu diváků na tribunách. Zároveň došlo ke zkrácení formátu závodu. Závody obsahovali čtyři čtvrtfinálové skupiny, poté dvě semifinálové skupiny a malé a velké finále – tedy celkem 20. jízd. Z tohoto důvodu byl závod posunut na 13 hodinu. Slavnostní nástup se musel obejít bez tradiční nástupové znělky a probíhal jen projetím jezdců na dráze. 

Omezení diváků bylo na tribunách znatelné, přesto aplaus při nástupu českých jezdců byl heroický. Favoritem od začátku byl Jason Doyle a Matej Žagar. Každý český fanoušek si však přál, aby se ve finále ukázal i český jezdec. Velkou fanouškovskou základnu měl Václav Milík. Ten ve své čtvrtfinálové skupině nezačal nejhůře, ale ani nejlépe. Skončil na třetím místě. Další jízdu si však maximálně vylepšil a skončil na prvním místě. Třetí svou jízdu skončil na druhém místě a tím si zajistil postup do semifinálové skupiny. Zdeněk Holub, který s Václavem sdílel stejnou čtvrtfinálovou skupinu se však do semifinále nedostal, ze tří jízd nezískal ani jeden bod.

Josef Franc měl smolný závod. V první čtvrtfinálové skupině skončil nejprve na pátém místě a poté dvakrát na čtvrtém. Bodový zisk ze dvou nejúspěšnějších jízd činil 4 body a to na semifinále bohužel nestačilo. Dobře si vedl Hynek Štichauer, který byl ve třetí čtvrtfinálové skupině a svými 7 body z dvou nejúspěšnějších jízd si zajistil své místo v semifinále. Stejně tak Jan Kvěch ve čtvrté čtvrtfinálové skupině, dojel dvakrát druhý a do třetí jízdy již nenastoupil, protože jeho bodový zisk mu zajistil semifinále již po dvou jízdách.

Skvěle jel i Rune Holta, který třikrát dojel první, Jason Doyle, který od začátku mířil na největší cíl o Matěj Žagar, který ze své skupiny postupoval jako nejlepší jezdec. Semifinálové skupiny ještě doplnili Oliver Berntzon, Lasse Bjerre, Nicolas Covatti, Brady Kurtz, Jakub Jamróg a Matic Ivačič. 

Jan Kvěch si pohrál s nervy českých fanoušků, když první jízdu dojel na druhém místě, ale další jízdu si dojel pouze pro jeden bod. Svou třetí jízdu musel zajet jak nejlépe mohl, a to se taky stalo. Dojel opět na druhém místě a tím si zajistil ze třetí pozice postup do velkého finále! V druhé semifinálové skupině bojoval Václav Milík spolu s Hynkem Štichauerem. Václav o bod do velkého finále postoupil, Hynkovi Štichauerovi se semifinálové jízdy tolik nevyvedli a skončil celkově na desátém místě.

Do velkého finále překvapivě nepostoupil také Matej Žagar, který si lehce “chuť spravil” v tom malém, které vyhrál. Fanoušci se však nemohli dočkat velkého finále, kde se objevil se zeleným povlakem Jan Kvěch a s černobílým Václav Milík spolu s Oliverem Berntzonem, Brady Kurtzem, Rune Holtou a Jasonem Doylem. Českým jezdcům se úplně nevydařil start a v prvním okamžiku se objevili na zadních pozicích. Jan Kvěch ukázal svou skvělou bojovnost, když se dokázal prodrat až na druhou pozici těsně za Jasona Doyla. S druhým místem se však český junior nechtěl smířit a snažil se útočit na Australana ze všech stran. Jason Doyle si ale mířil pro svůj hattrick a pozici si uhlídal. Václav Milík nakonec skončil na čtvrtém místě poté, co se dva jezdci před ním potýkali s technickými problémy. 

Jason měl z třetí trofeje v řadě neskrývavou radost! Stejnou radost mu udělal i vyhraný motocykl JAWA, který tentokrát nebyl plochodrážním speciálem. Pozornost českých fanoušků se však upírala na nejmladšího jezdci na stupních vítězů v celé historii Zlaté přilby – Jana Kvěcha. Ten později přiznal, že myslel na cíl nejvyšší, ale i tak je velmi spokojen. Za SpeedwayNews velmi gratulujeme k fantastickému výsledku!

První čtvrtfinálová skupina (počítají se dvě nejlepší umístění):
1. Rune Holta – 10 (5,5,5)
2. Jakub Jamróg – 8 (4,4,N)
3. Lasse Bjerre – 7 (3,3,4)
4. Max Dilger – 5 (2,1,3)
5. Josef Franc – 4 (1,2,2)
6. Nicolas Vicentin – 0 (0,F,R)

Druhá čtvrtfinálová skupina (počítají se dvě nejlepší umístění)::
1. Václav Milík – 9 (3,5,4)
2. Oliver Berntzon – 8 (2,3,5)
3. Matic Ivačič – 8 (5,1,3)
4. Paco Castagna – 6 (1,4,2)
5. Broc Nicol – 6 (4,2,d)
6. Zdeněk Holub – 0 (0,0,T)

Třetí čtvrtfinálová skupina (počítají se dvě nejlepší umístění):
1. Jason Doyle – 10 (5,5,N)
2. Nicolas Covatti – 9 (4,2,5)
3. Hynek Štichauer – 7 (1,4,3)
4. Tero Aarnio – 6 (2,d,4)
5. Lukas Fienhage – 6 (3,3,2)
6. Norbert Magosi – 2 (0,1,1)

Čtvrté čtvrtfinálová skupina (počítají se dvě nejlepší umístění):
1. Matej Žagar – 10 (5,5,N)
2. Brady Kurtz – 8 (3,3,5)
3. Jan Kvěch – 8 (4,4,N)
4. Hans Andersen – 6 (2,2,4)
5. Chris Harris – 4 (1,0,3)
6. Daniel Gappmaier – 3 (0,1,2)

První semifinálová skupina (počítají se dvě nejlepší umístění)
1. Rune Holta – 9 (R,4,5)
2. Oliver Berntzon – 8 (5,2,3)
3. Jan Kvěch – 8 (4,1,4)
4. Matej Žagar – 7 (2,5,2)
5. Lasse Bjerre – 4 (3,0,1)
6. Nicolas Covatti – 4 (1,3,R)

Druhá semifinálová skupina (počítají se dvě nejlepší umístění)
1. Jason Doyle – 10 (5,5,N)
2. Brady Kurtz – 9 (3,4,5)
3. Václav Milík – 7 (4,2,3)
4. Jakub Jamróg – 6 (2,1,4)
5. Matic Ivačič – 4 (R,3,1)
6. Hynek Štichauer – 3 (1,0,2)

“Malé” finále:
1. Matej Žagar
2. Jakub Jamróg
3. Lasse Bjerre
4. Hynek Štichauer
5. Matic Ivačič – defekt
6. Nicolas Covatti – defekt

“Velké” finále:
1. Jason Doyle
2. Jan Kvěch
3. Brady Kurtz
4. Václav Milík
5. Oliver Berntzon
6. Rune Holta – defekt

Foto: Wojta Zavřel

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*