Sindy Weber boří hranice

Mladá německá žena mění plochodrážní sport v Polsku. Sindy Weber se spolu s muži bude účastnit ligových soutěží. “Jako žena nemáte v této disciplíně mnoho šancí, proto se pokusím to změnit,” prohlásila.

Sindy Weber a celému jejímu týmu se na stadionu v Piłe dostalo veliké podpory. Fanoušci ji nadšeně přivítali. Určitě věděli, že jsou svědky historického okamžiku, ale také ji jednoduše podporovali jako každého závodníka. “Dostalo se mi velkého potlesku. Moje srdce v té chvíli opravdu bilo rychleji,” řekla šťastná Sindy.

Weber je v týmu Piły od listopadu loňského roku. Jezdí v Euro Finance Polonia – to je klub objevující se na třetí úrovni závodů v Polsku. Byla s ní podepsána zdvořilostní smlouva bez finanční podpory a záruk nasazení. Závodnice s tím souhlasila, navíc byla přesvědčena, že v této sezoně nemá šanci. A dali jí její debut v lize. A protože v Polsku neexistuje žádná ženská rivalita, když dívka dostane příslušnou licenci, může jednoduše soutěžit. Na pohlaví nezáleží. Takže talentovaná Weber se zúčastnila oficiálních ligových soutěží a pustila se do historie polského sportu.

Sindy začala docela dobře, v první zatáčce byla na druhé pozici, pak její stroj vyletěl do vzduchu a ona si vážně poškodila loket. Během další jízdy se pokusila bojovat, ale bolest byla příliš silná a tak odstoupila z dalších jízd. „Je pro mě velká věc, že ​​jsem dostal šanci,“ řekla po soutěži. “Motivovalo mě to, ale také vyvolalo zvláštní pocit, protože jsem si byla vědoma toho, že jsem první dívka, která to udělala, to znamená, že debutovala v ligových závodech”. A nutno podotknout, že se nehodlá vzdát, bude i nadále bojovat o místo v týmu. “Myslím, že kdyby nebylo nehody, měla bych dobrý závod, protože po startu jsem byla na druhém místě za Tomasem H. Jonassonem. Stále se však musím hodně naučit“, vysvětlila Sindy, která je silně – i finančně – podporována svým bratrem a otcem. Sledují ji na všech závodech a podporují ji i v depu. Bez jejich pomoci by kariéra 19leté německé dívky nebyla na takové úrovni, v jaké je nyní.

Zapojit se do kariéry mé sestry bylo pro mě snadné rozhodnutí,“ říká Ronny Weber. “Jednoduše Sindy má talent větší než já, protože jsem také vyzkoušel plochodrážní sport. Miluje tento sport a je moje malá sestra. Nejdůležitější pro mě je vykouzlit úsměv na její tváři a pomoci, aby se její sny splnily. Pokud se bude nadále správně rozvíjet, má šanci stát se dobrou závodnicí. Jsem hrdý na svou sestru a že mohu být jejím mechanikem,” vysvětluje.

Ženy v Polsku ušly dlouhou cestu, aby se dočkaly takového historického okamžiku, kdy Weber začíná v lize. Na konci 90. let Sylwia Pszon závodila na trati ve Wroclawi. O něco později bojovala za právo žen na start Ostrowianka Kinga Wachowska. Výsledkem byla možnost podpisu smluv se ženami.

První polská závodnice s licencí si počkala až na rok 2013. Klaudia Szmaj složila zkoušku a vyvolala senzaci, když jako sedmnáctiletá podepsala smlouvu s Falubazem Zielonou Górou. Objevila se na několika mládežnických turnajích a také v MACEC Cupu, kde se jí podařilo porazit jednoho ze zástupců Rumunska. Weronika Burlaga, Monika Nietyksza a Wiktoria Garbowska následovaly její kroky a Maria Przybyłek jezdila na amatérských tratích.

Ženy jsou stále více vidět na závodní dráze, což je vidět v kempech provozovaných kluby. Jen v Ostrówě Wielkopolskim si dvě dívky zkoušejí poměřit síly a trénují pod vedením Mariusze Staszewského.

Držíme Sindy palce, ať se jí podaří prosadit v těžké konkurenci především mužského sportu a přejeme, ať se jí vyhýbají vážná zranění.

Zdroj: Sportowefakty.pl

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*