Jan Kvěch a Petr Chlupáč postupují z Pardubic do Žarnovice

Dnes v Pardubicích se čeští junioři Jan Kvěch a Petr Chlupáč pokoušeli o postup v Evropském poháru do 19 let. Závodu přálo pěkné počasí a přestože do Svítkova nepřijely davy fanoušků, ti věrní dokázali vytvořit velmi dobrou atmosféru pro české naděje. Odměnou jim byl postup do finálového závodu v Žarnovici obou juniorů. S maximálním počtem bodů vyhrál Mads Hansen. 

Čeští junioři začali závod velmi dobře, Jan svou první jízdu vyhrál, Petr skončil ve své jízdě druhý a závod se pro ně začal dobře vyvíjet. V další sérii jízd Honza opět nepoznal přemožitele a tentokrát dopadl stejně i Petr. Po osmé jízdě byli ve startovní listině už jen dva neporažení – Jan Kvěch a Mads Hansen, společná jízda je však teprve čekala. I další jízdu dokázal Jan s velkým náskokem vyhrát, Petrovi dvanáctá jízda zrovna nevyšla a na jeho bodovém kontě se poprvé (a naposled) objevila nula. Přestože u Honzy Kvěcha se dal postup již s devíti body předpokládat, Petr musel ještě zabojovat. 

A patnáctá jízda měla prověřit české juniory spolu v akci. Petr měl výborný start, ale Honza ho začal jistě dojíždět, přesto se přes něj nedostal. Zda nemohl nebo jen nechtěl, s čisté kolegiality, můžeme jen hádat, ale z tribun se začaly ozývat názory, že ho vícebodový junior pouští, aby získal větší bodový zisk. Ať už tomu vážně takto bylo nebo ne, Petr si vyjel zaslouženě tři body a Honza si připsal body dva. Jeden bod mu paradoxně chyběl v závěru závodu, neboť se musel rozjíždět o druhé místo. 

Bod ztratil i v boji s Hansenem, který jezdil nejrychlejší časy po celý závod a ani Honza mu tentokrát nestačil a Mads dojel s vysokým náskokem. Petr v poslední sérii jízd dojel druhý, čímž měl celkově deset bodů a zajištěný postup. Jana Kvěcha ještě čekal boj o druhé místo s Aleksandrem Kaibushevem. Ten v rozjezdu perfektně odstartoval, Honza na něj zkoušel zaútočit, ale když se mu Rus vzdálil, jízdu dokončoval po zadním kole a dojel si pro třetí místo v závodě. Nechyběl ani rozjezd o postupové pozice (sedmé a osmé místo), kterých dosáhli Philip Hellström – Bängs a David Pacalaj. Daniils Kolodinskis bude v Žarnovici náhradníkem.

Češi dnes zamíří do slovenské Žarnovice, kde už to v neděli budou tvrdé boje o medailové pozice. Daniel Šilhán, který startoval v německém Güstrowě skončil s dvěma body na patnáctém místě a tím pro něho závod Evropského poháru končí. 

Výsledky:
1. Mads Hansen – 15 (3,3,3,3,3) 
2. Aleksandr Kaibushev – 13+3 (2,2,3,3,3) 
3. Jan Kvěch – 13 +2 (3,3,3,2,2) 
4. Mateusz Czierniak – 11 (1,3,2,2,3) 
5. Petr Chlupáč – 10 (2,3,0,3,2) 
6. Jason Edwards – 9 (2,2,3,1,1) 
7. Philip Hellström – Bängs – 8 + 3 (0,2,2,1,3)
8. David Pacalaj – 8 + 2 (3,1,2,1,1)
9. Daniils Kolodinskis – 8+1 (1,1,2,3,1) 
10. Michal Curzytek – 7 (3,1,1,0,2) 
11. Marko Levishyn – 6 (1,2,1,2,R) 
12. Ethan Spiller – 4 (2,1,1,0,0) 
13. Toni Hyyryläinen – 4 (1,0,1,0,2) 
14. Jarno de Vries – 3 (0,0,0,2,1) 
15. Denis Fazekas – 1 (0,0,0,1,0) 
16. Andrei Popa – 0 (0,0,0,0,0) 
17. Jan Macek – nestartoval

Foto a zdroj: vlastní

2 Comments

  1. Dobrý den Jsem Jaroslav Prvně gratuluji k postupu do finále v Žarnovici i za zásluhy o pořádání tohoto závodu ale pokud jste napsali a píšete že bylo málo diváků tak to možná bylo tím že to bylo v pátek a ne o víkendu ale nerad bych to rozebiral proč to nevyšlo s diváky nebo bych vynaložené prostředky a závod oželel vůbec jako takový a veškeré prostředky bych raději investoval třeba do závodu SEC nebo v budoucnu (1-2let) do Speedway of Nations ale prostě je to jen můj pohled a názor S pozdravem Jaroslav

    • Dobrý den Jaroslave,
      osobně si nemyslím, že by pátek v 18 hodin byl nějaký výrazný problém v časových možnostech. Spíše ještě pro české fanoušky nejsou závody juniorů tolik atraktivní, což je možná škoda, protože se opravdu bylo na co koukat a je skvělé, když se daří především domácím závodníkům. Co se týče závodů SEC a SoN, ty jsou na vysoké úrovni a určitě by nejeden fanoušek rád viděl tento podnik i v ČR. Přesto si myslíme, že pořádání takovýchto juniorských závodů není od věci a pro mladé jezdce je to velmi cenná zkušenost! 🙂
      Děkujeme za příspěvek a přejeme hezký den,
      SpeedwayNews

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*