SoN2: Čeští junioři jsou vicemistři světa

Páteční večer patřil juniorským družstvům. Češi nastupovali nakonec s jednou změnou, za původního Daniela Klímu, který měl hájit náhradnický post se vedle Jana Kvěcha a Petra Chlupáče postavil Matouš Kameník.

Do první jízdy nastupovali Lotyši a Australané, konkrétně Rew, Bowes, Gusts a Ansviesulis. Rew hned po startu atakoval Gustse až nakonec sám zamířil přímo do nafukovacích bariér. I Gusts začal lehce ztrácet kontrolu nad svým motocyklem, ale jízda byla zastavena. Dle očekávání byl vyloučen Rew a opakovaný start se nejlépe vyvedl Gustsovi, kterého čeští fanoušci mohou znát jako vítěze Memoriálu Luboše Tomíčka. Další souboj proběhl mezi Polskem a Velkou Británií. Miśkowiak se cukal na startu, za což si vysloužil warning, ale jízda pokračovala. Jinak nebyla jízda ničím výrazná, Polsko zvítězilo 6:3. Češi se uvedli ve třetí jízdě spolu s dánskou dvojicí. Jan Kvěch se velmi dobře dostal na první místo, ale neudržel ho, když se přes něj přehnal Basso. Petr Chlupáč uhájil třetí místo nad Knudsena.

Ve čtvrté jízdě byl hned po startu velký boj o nejlepší pozice. O drama se divákům postaral i Bowes, který upadl na dráhu, ale jízda nebyla zastavena. Jezdci kolem ležícího Australana jen tak tak projeli a až poté byla jízda zastavena. Před opakovaným startem byl Bowes vyloučen a Australané tak opět startovali jen s jedním jezdcem. Přesto dokázal Rew vybojovat tři body, když porazil Henrikssona. V páté jízdě porovnávali síly jezdci z Lotyšska a Polska. Jenže ještě před tím byla jízda krátce po startu zastavena pro pád dvou jezdců. Przyjemski upadl a Matjuszonok za ním motocykl raději položil rovnou, aby se vyhnul nepříjemné potyčce. Pro polského jezdce však musela na dráhu přijet sanita. Za Przyjemskiho startoval v opakované jízdě Ciernak, ale Francis Gusts nedal nikomu šanci ho dostihnout.

Během pauz byli v depu k vidění i velké hvězdy ploché dráhy, např. Bartosz Zmarzlik či Jason Doyle. Závody si nenechal ujít ani Patryk Dudek, Maciej Janowski nebo Václav Milík.

Šestá jízda vyšla nejlépe Tomu Brennanovi, který si chránil první pozici před Benjaminem Basso. Třetí dojel Brit Kemp. Češi vstupovali do boje o cenné body do jízdy sedmé, kde byli jejich soupeři Švédové. Chlupáč měl výborný start a skvěle se dostal na první místo, za ním mu chránil záda Jan Kvěch, který se nakonec před týmového kolegu dostal, ale oba nad Švédy vyhráli naprosto jednoznačně. V osmé jízdě vyhráli polští jezdci nad Australany s vysokým náskokem.
O atraktivnost deváté jízdy se opět postaral Gusts, který bojoval o co nejlepší umístění, ale v zatáčce posledního kola si moc vyjel do materiálu a stačilo to pouze na třetí pozici. Desátou jízdu ovládli Dánové, ač se Grahn snažil o útok na druhého Pedersena. Kvěch s Chlupáčem nastupovali na Rewa a Bowese z Austrálie. Chlupáč po startu sváděl boj s Bowesem, ale ve třetím kole si česká dvojice vypracovala slušný náskok a Australané je již nemohli dostihnout. Nakonec cílem o kousek dříve projel Petr Chlupáč. Ve dvanácté jízdě opět exceloval Francis Gusts svádějící boj s Benjaminem Basso.

Třináctá jízda opět přivítala na start Kvěcha s Chlupáčem, tentokrát proti Polsku. Ale po startu všem zatrnulo. Jan se s polskými jezdci dostal do kontaktu a s Cierniakem upadl na dráhu. Honza dokázal vstát a odejít do depa po svých, i přesto, že si stále držel levou ruku. Do opakované jízdy však nastoupili všichni jezdci a závod mohl pokračovat. Tato jízda Čechům příliš nevyšla. Kvěch se sice snažil atakovat druhého Cierniaka, ale cílem projel až třetí. Petr Chlupáč si bohužel připsal první nulu. Ve čtrnácté jízdě zvítězili v poměru 6:3 Britové.

V patnácté jízdě zvítězil Benjamin Basso nad australským duem. Šestnáctá jízda byla velmi důležitou pro český tým. Francis Gusts všem třem jezdcům odjel závratnou rychlostí, Jan Kvěch skončil druhý, za ním dojel Ansviesulis a poslední jízdu uzavřel Petr Chlupáč. Sedmnáctá jízda opět jízdou polského týmu!

V osmnácté jízdě to bylo po startu opět drama, tentokrát se.o to postarala britská dvojice. Kemp se přetočil s motocyklem a Brennan se mu již nestihl vyhnout. Oba jezdci upadli na dráhu, ale vše dobře dopadlo a poté co si jezdci podali ruce se oba odebrali do depa. Drew Kemp byl z opakované jízdy vyloučen. Brennan na australskou dvojku nestačil. Ani devatenáctá jízda se neobešla bez pádu. Tentokrát upadl do nafukovacích bariér Henriksson, kterému se začala přetáčet motorka a vyhodila jezdce “ze sedla” přímo do nafukovaček. Z opakované jízdy byl dle předpokladu vyloučen. Ani na podruhé se jízda nedokončila. Francis Gusts si sice držel svou první pozici, ale za ním se odehrávala drama, které skončilo pádem obou jezdců – Hellströma-Bagse a Ansviesulise. Ansviesulisovi se přetočil motocykl a švédský jezdec se mu již nestihl vyhnout a motocyklem přejel přes jeho tělo. Pád vypadal opravdu strašidelně a sanitka vyrazila na dráhu. Philip odešel do depa po svých, ale bylo znát, že pád zřejmě nejvíce odnesla ruka. Ricards zůstal ležet na dráze, ale i on se nakonec zvedl a odešel do depa. Jízda se opakovala ve dvou jezdcích, kde si Francis zopakoval to, kde začal.

Předposlední jízdě dominoval Cierniak, za kterým skončili oba Dánové. Miśkowiak dojel poslední. Základní jízdy uzavírala jízda české dvojice s Brity. Pro každého českého fanouška to byla nervy drásající jízda, tady šlo o hodně, zejména o body, které znamenali buď konec v závodě a nebo postup! Jan Kvěch a Petr Chlupáč zabojovali a nestačili pouze na Brennana. Pět bodů jim však stačilo na druhé místo a tím pádem na kvalifikační kolo do finálové jízdy.

češi si společně s Brity vybírali startovní pozice na “race-off” jízdu. Jan Kvěch a Petr Chlupáč si vybrali červenou a modrou, Britové startovali s bílou a žlutou. Naprosto vynikající jízda pro český tým! Jan Kvěch se probojoval na první místo a Petr Chlupáč si pohlídal třetí místo. Tento bodový zisk stačil na postup do finálové jízdy!

Jan Kvěch startoval se žlutým povlakem, Petr Chlupáč s bílým. Vedle se s červeném postavil Miśkowiak a v modrém Cierniak. Nádherný start obou Čechů zvedal naděje všem českým fanouškům. Druhé a třetí místo by bodově stačilo na nejvyšší triumf. Ale bohužel Petr Chlupáč začal mít problémy s kontrolou nad svým motocyklem a propadl se na poslední místo. To posunulo polské jezdce na nejvyšší stupeň vítězů. I přes tento smolný okamžik byly závody naprosto skvělým zážitkem, oba jezdci předvedli výborné výkony a stříbrná medaile je pro českou plochou dráhu historickým úspěchem! Velká gratulace za celý tým SpeedwayNews!

1. Polsko – 42 bodů
Wiktor Przyjemski (4,F,N,N,N,N)
Jakub Miśkowiak – 19 (2,2,3,4,4,0,4)
Mateusz Cierniak – 19 (3,4,3,3*,4,2)

2. Česká republika – 32 bodů
Jan Kvěch – 21 (3,4,3*,2,3,3,3)
Petr Chlupáč – 11 (2,3*,4,0,0,2,0)
Matouš Kameník – nestartoval

3. Velká Británie – 28 bodů
Tom Brennan – 20 (3,4,3*,4,2,4)
Drew Kemp – 8 (0,2,4,2,Fd,0)
Leon Flint – nestartoval

4. Lotyšsko – 28 bodů
Francis Gusts – 22 (4,4,2,4,4,4)
Ricards Ansviesulis – 6 (2,N,0,2,2,Fd)
Ernest Matjuszonok – 0 (0)

5. Dánsko – 26 bodů
Benjamin Basso – 21 (4,3,4,3,4,3)
Kevin Juhl Pedersen – 5 (N,0,3*,0,N,2)
Jonas Knudsen – 0 (0,0)

6. Austrálie – 22 bodů
Keynan Rew – 12 (Fd,3,2,0,3,4)
Fraser Bowes – 10 (3,Fd,0,2,2,3*)
James Pearson – nestartoval

7. Švédsko – 18 bodů
Gustav Grahn – 4 (N,2,2,0,N,N)
Casper Henriksson – 5 (3,N,N,3,0,Fd)
Philip Hellström-Bangs – 9 (4,0,0,2,3)

Foto: Petr Makušev

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*