SoN SMF2: Český tým postupuje do finále

Dnes se ve Vojens uskutečnilo druhé semifinále Speedway of Nations. Pro české fanoušky o to víc zajímavější, protože v něm startoval i český tým ve složení Václav Milík, Jan Kvěch a Petr Chlupáč.

Češi vstupovali do závodu hned první jízdu proti silnému týmu z Velké Británie. Ale to, co předvedla dvojice Kvěch -Milík, z toho musel mít radost nejeden český fanoušek. Favorit Woffinden skončil až na třetím místě za Janem Kvěchem, který skvěle doplňoval na prvním místě jedoucího Milíka. V druhé jízdě nebyl překvapivě nejlepší Fredrik Lindgren, který má bohaté zkušenosti. Skončil až na třetím místě za svým týmovým kolegou Berntzonem. Jízdě dominoval Francouz Berge. Třetí jízda byla soubojem Itálie vs. Norska. Michelle Paco Castagna, syn slavného Armanda Castagny, vystartoval velmi dobře, ale jízda musela být zastavena pro pád Fredriksena, který byl v kontaktu s druhým Italem, který ho při předjíždění zadním kolem zasáhl do jeho předního kola. Tessari byl za tento zákrok vyloučen a tlak na Castagnu na zisk bodů pro Itálii se zvýšil. I tak dokázal vybojovat vítězství v této jízdě.

Ve čtvrté jízdě na český tým čekali Slovinci. Nejlépe si vedl Ivačič, ale Jan Kvěch a Václav Milík za ním udrželi důležité body pro český tým a z jízdy vyšli vítězně v poměru 5:4. Pátá jízda byla bojem mezi Brity a Francií. Dobře odstartoval Woffinden, ale Bellego se nechtěl smířit se ztrátou bodů a velmi dobře zaútočil na první místo, které si již po celou dobu jízdy udržel. Bohužel se nevedlo jeho týmovému kolegovi a z jízdy nakonec vyšel vítězně tým z Británie. Druhý pokus dostal vyloučený Tessari, a to v šesté jízdě závodu, ale opět musela být jízda pozastavena pro špatný start. A znovu byl viníkem Tessari, který ani v této jízdě nemohl pro Itálii získat žádný bod, protože byl pro najetí do pásky vyloučen. V opakovaném startu švédské duo “převálcovalo” osamoceného Castagnu.

V sedmé jízdě jízdě měl nejlepší start Ivačič. Sola dorážel od druhého kola na Škorju, ale na druhé místo se nedostal. Moi skončil daleko za bojující trojicí. V osmé jízdě byli pro české jezdce soupeři jezdci z Francie. Oba čeští jezdci měli před startem srdeční tep nad 170 bpm, což značí kolik adrenalinu v jejich žilách před touto jízdou kolovalo. Start nebyl příliš povedený, znatelný byl pohyb několika jezdců na startu. Rozhodčí však nechal jízdu pokračovat a Milík tohoto startu využil téměř raketově. Ihned se usadil na prvním místě, za ním bojoval Berge s českým juniorem. Ten se nechtěl smířit s třetí příčkou a Bergeho celou dobu atakoval. Přestože Francouze nakonec neporazil, zisk jeho dvou bodů byl také důležitým měřítkem pro celkové hodnocení.

Deváté jízdě dominoval Tai Woffinden nad Berntzonem, Lambertem a Lindgrenem. V desáté jízdě za Škorju startoval Grmek, který skončil třetí za Tessarim. Skvěle jel Castagna, který si na prvním místě vytvořil značný náskok na Ivačiče. Jedenáctá jízda znamenala pro český tým souboj s Norskem. Moi krátce po startu upadl, když se mu motocykl přetočil v zatáčce a dostal se tak mimo jezdcovu kontrolu. Moi se však stihl s motocyklem odklidit z dráhy a jízda nemusela být zastavena. Jízdu vyhrál Milík, v závěsu hned za ním skončil Kvěch na druhém místě. Dvanáctou jízdu dle očekávání vyhráli Britové, tentokrát jel Bewley za Lamberta. Ač se Castagna snažil, na lepší než třetí místo to tentokrát nestačilo.

Ve třinácté jízdě jeli ukázkovou dvojici francouzští jezdci, kteří bez překvapení zvítězili nad Norskem. V následující jízdě byli favority Lindgren a Berntzon. A tak se i stalo, vedoucím jízdy byl Lindgren, krátce za ním Bertzon a po delším náskoku pak Ivačič se Škorjou. Čeští fanoušci nedočkavě vyčkávali na jízdu patnáctou, kde se Milík s Kvěchem utkali s italskými jezdci. Ač se zdáli Jihoevropani lehkými soupeři, Castagna ukázal, že geny jsou prostě geny a ukázkově se vmáčkl mezi Kvěcha a Milíka na druhé místo, které si již udržel až do odmávnutí šachovnicového praporku.

Šestnáctá jízda se musela opakovat pro nepovedený start. Opět byl pohyb jezdců na startu a tentokrát rozhodčí jízdu zastavil. Vyloučen byl Robert Lambert a i přesto, že Woffinden dokázal zvítězit, bodově na tom byli lépe Norové. V souboji sedmnácté jízdy zvítězili Francouzi nad Slovinci. V osmnácté jízdě se Češi setkali se Švédy. Nejlépe jel Berntzon, za ním skončil Milík na druhým místě, který musel odolávat atakům Lindgrena. Kvěch dojel čtvrtý.

Bewley za Lamberta a Grmek za Škorju – to byly změny před devatenáctou jízdou. Ivačič měl skvělý start, ale Woffinden se v posledním kole přes Slovince přehnal a ukořistil tak pro Británii vítězství v této jízdě. Ve dvacáté jízdě Castagna přejížděl nebezpečně předním kolem do vnitřního oválu, ale na francouzské duo nestačil. Tessari dojel poslední. A poslední jízda základní série ihned následovala. Souboj se odehrál mezi Švédskem a Norskem. Nebylo však překvapením když švédský tým bral z této jízdy plný počet bodů.

Finálová kvalifikační jízda do finálového závodu SoN byla velmi napínavá. Objevil se v ní tým z Velké Británie a Francie. Pouze jeden z nich mohl do finálového závodu postoupit. Tai Woffinden skvěle odstartoval a krátce po startu hledal svého kolegu na dráze, ten se přes něj přehnal a oba si již drželi své postupové pozice. Velká Británie tak doplnila Švédsko a Českou republiku. Tyto tři týmy míří do finálového závodu.

Krásná práce českého týmu. Věříme, že ve finále předvedou stejně dobrý výkon!
Zítra se pojede SoN2 neboli juniorská družstva a v sobotu odstartuje velké finále!

Švédsko – 35 bodů
Fredrik Lindgren – 14 (2,3*,O,4,2,3*)
Oliver Berntzon – 21 (3,4,3,3*,4,4)
Victor Palovaara – nestartoval

Česká republika – 34 bodů
1 Václav Milík (4,2,4,4,2,3)
2 Jan Kvěch (3*,3,2,3*,4,O)
3 Petr Chlupáč – nestartoval

Velká Británie – 31 bodů
Tai Woffinden – 19 + 3 (0,3,4,4,4,4)
Robert Lambert – 6 (2,2,2,N,T,N)
Dan Bewley – 6 + 4 (3*,3*)

Francie – 32 bodů
Dimitri Berge – 19 + 2 (4,0,3,4,4,4)
David Bellego – 13 + 0 (0,4,0,3*,3*,3*)
Mathieu Tresarrieu – nestartoval

Slovinsko – 22 bodů
Matic Ivačič – 17 (4,4,3,2,2,2)
Nick Škorja – 3 (0,3*,N,0,F,N)
Anze Grmek – 2 (2,O)

Norsko – 18 bodů
Glenn Moi – 0 (N,O,F,O,N,N)
Espen Sola – 11 (2,2,2,N,3,2)
Lasse Fredriksen – 7 (3,2,2,0)

Itálie – 17 bodů
Michelle Paco Castagna – 17 (4,2,4,2,3,2)
Daniele Tessari – 0 (d,T,0,0,0,0)

Foto: Petr Makušev

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*