Zaplněný stadion ve Varšavě byl svědkem vítězství Lindgrena

Zaplněný stadion ve Varšavě se potýkal po pátečním tréninku s ohlasy, že dráha není příliš v dobrém stavu. Při tréninku navíc došlo ke zranění divoké karty – Dominika Kubery – a na sobotním závodě ho musel nahradit Bartołomiej Kowalski. Nakonec se, ale páteční ohlasy nepotvrdily, dráha byla závodivá a byli jsme svědky krásných jízd a soubojů.

A perfektní jízdou závod začal. Michelsen měl velmi špatný start, ale i přesto předvedl krásnou jízdu. Dán nabral nečekaně rychlost a dostal se před Kowalskiho, posléze i Lamberta a nakonec i Vaculíka. V druhé jízdě došlo k pádu Bartosze Zmarzlika a Leona Madsena. Vyloučen byl stále ještě úřadující mistr světa a jízda se opakovala ve třech. Vítězně z jízdy vyšel Bewley. Třetí jízda se nejvíce vydařila Holderovi, ale špatně si nevedl ani Maciej Janowski, který projel cílem jako druhý. Ve čtvrté jízdě předvedli pěknou podívanou Doyle s Lindgrenem, kteří se na první pozici střídali, nakonec cíl viděl první Doyle. Nováček seriálu Nilsson měl velkou ztrátu na třetího Frickeho.

Po úpravě dráhy nastoupili do úvodní jízdy druhé série Woffinden, Zmarzlik, Michelsen a Lindgren. Pro Zmarzlika se závod nevyvíjel nejlépe. Pro postup do semifinále potřeboval po pádů a následném vyloučení body jako sůl, ale v páté jízdě si dojel pro pouhý jeden bod, a to nebylo dobré pro jeho vítězné ambice. Naopak pro Woffindena byly tři body velkým bodovým zlepšením. V šesté jízdě si vytvořil po souboji s Dudkem velký náskok Max Fricke, který zvládl první pozici uhájit až do cíle.

Perfektní start předvedl Kowalski v sedmé jízdě, a to přítomní fanoušci ocenili velkým aplausem, který se rozléhal varšavským stadionem PGE Narodowym po celou dobu jízdy. Kowalski raketově mířil do cíle a nedal Thomsenovi ani Nilssonovi žádnou šanci, aby ho o tři body připravili. Opravdu překvapivé vítězství této jízdy, na které by si vsadil málokdo. V osmé jízdě udělal velkou chybu Martin Vaculík, který se dvě kola držel na první pozici, jenže pak udělal chybu, které využil Jason Doyle. Martin se propadl na třetí místo a do cíle již pořadí nevylepšil.

Hned na úvod další série došlo k ucuknutí na místě Patryka Dudka, ale rozhodčí jízdu nezastavil a tak jezdci mohli pokračovat dál. Z jízdy vyšel vítězně Jason Doyle a stále si držel pozici jediného neporaženého jezdce večera. Desátá jízda byla opravdu skvělá! Bartosz Zmarzlik sice nevystartoval nejlépe, ale naprosto fenomenálním manévrem, kdy si pomohl odrazem od mantinelu, se dokázal dostat na první místo před Holdera. Přestože další jízdu vyhrál Bewley, zraky všech se upírali na Kowalskiho, který byl na druhém místě, ale Woffindenovi se zvednul jeho motocykl a polský jezdec se mu musel vyhnout. To ho stálo jednu příčku, protože toho, že musel ubrat plyn využil Max Fricke. Dvanáctá jízda byla jednoznačně jízdou Martina Vaculíka! Skvělý start a navíc soupeřům nedal šanci k tomu, aby ho mohli jakkoliv atakovat.

Po další úpravě dráhy šlo zřejmě o nejméně napínavou jízdu večera. Madsen zvítězil s velkým náskokem a žádná velká akce se za ním neuskutečnila. A jakoby se zdálo, že po poslední úpravě dráhy došlo ke změně vlastností varšavské dráhy, a to zejména co se předjíždění týče. Jezdci jak odstartovali, tak již podruhé dojeli do cíle. A ve stejném duchu pokračovala i jízda patnáctá, ve které dojel první do cíle Zmarzlik. Za minulý rychlejší start dostal v šestnácté jízdě Dudek od rozhodčího WARNING. Tato jízda taky navrátila napínavost závodu. Martin Vaculík sváděl krásný souboj na druhém místě s Kimem Nilssonem, z kterého nakonec slovenský jezdec vyšel vítězně. Jízdu vyhrál Tai Woffinden. Po této sérii přišel Jason Doyle o pozici neporaženého jezdce.

Michelsen je buď úplně nahoře a nebo úplně dole. Tak by se dala zhodnotit jeho bodová bilance. Sedmnáctou jízdu vyhrál a tak jeho konto činily dvě vítězství a tři poslední místa. A to na postup do semifinálové jízdy nestačilo. Ani Woffinden neměl svůj den, nakonec se na něj ale štěstí usmálo. Osmnáctou jízdu dokončil poslední, ale i přesto mu 7 bodů do semifinále stačilo. To neplatilo pro vítěze této jízdy Lamberta, pro kterého závod skončil. Naopak Jason Doyle měl brány do semifinále otevřené z prvního místa dokořán.
Polský jezdec Kowalski se opravdu nevzdává. Do devatenácté jízdy dal opravdu všechno a přestože nakonec skončil na posledním místě, nikdo mu nemůže upřít jeho bojovnost. Přestože do závodu naskočil velmi nečekaně, své úlohy se zhostil dobře a skončil na 13. místě. Poslední jízdu základní série ovládl opět Martin Vaculík, který si dalšími třemi body zajistil semifinále.

Po výběru startovních pozic na semifinálové jízdy vyjela na start první semifinálová skupina, ve které byl Bewley, Doyle, Fricke a Lindgren. A že se bylo na co dívat. Několik momentů, při kterých se tajil dech a které hraničily s pádem, ale postupující mohou být jen dva. A tím prvním byl suverénní Jason Doyle. O druhou příčku se nakonec popral Fredrik Lindgren. Druhá semifinálová skupina ve složení Vaculík, Holder, Woffinden a Zmarzlik se srovnala na startu.
I v této jízdě byl na první příčce jezdec suverénní a nebyl jim nikdo jiný než Jack Holder. O druhou příčku se strhla mela. Ač to ze začátku vypadalo poměrně nadějně pro Vaculíka, druhým postupujícím byl, k radosti domácího publika, Bartosz Zmarzlik.

Finále bylo velké drama! Jack Holder již sahal na vítězství, ale vzadu se strhl boj o třetí místo. Bartosz Zmarzlik atakoval Jasona Doyla a když ho podjížděl, došlo ke kontaktu s motocyklem australského jezdce, který upadl na dráhu. Na místě se ihned objevili zdravotníci, nakonec Doyle odešel do depa po svých. Diváci po celou dobu hlasitě pískali, finále bez polského jezdce si nechtěli představit. A nakonec si ho ani představovat nemuseli, vyloučen byl Jason Doyle. Opakovaný start finálové jízdy nejlépe vyšel Fredrikovi Lindgrenovi, ale Zmarzlik se opět dostal do potíží při bojování o co nejlepší pozici a málem upadl. Svůj stroj však nakonec dokázal ovládnout a atakoval Holdera na druhém místě.

Vítězství z Varšavy si veze Fredrik Lindgren, který neskrýval nadšení! O druhém místě se vedly diskuze, protože jak Holder tak i Zmarzlik projeli cílem téměř současně. O kousek dřív nakonec projel cílem Holder a Zmarzlik skončil na třetím místě.

Výsledky:
1. Fredrik Lindgren – 14 (2,2,0,3,2,2,3)
2. Jack Holder – 16 (3,2,2,1,3,3,2)
3. Bartosz Zmarzlik – 12 (Fd,1,3,3,2,2,1)
4. Jason Doyle – 16 (3,3,3,2,2,3,Fd)
5. Martin Vaculík – 12 (2,1,3,2,3,1)
6. Max Fricke – 10 (1,3,2,2,1,1)
7. Dan Bewley – 9 (3,0,3,1,2,0)
8. Tai Woffinden – 7 (1,3,0,3,0,0)
9. Leon Madsen – 7 (2,0,1,3,1)
10. Maciej Janowski – 7 (2,2,2,1,O)
11. Mikkel Michelsen – 6 (3,0,0,0,3)
12. Robert Lambert – 6 (1,0,0,2,3)
13. Bartołomiej Kowalski – 4 (0,3,1,0,0)
14. Anders Thomsen – 4 (0,2,2,0,0)
15. Kim Nilsson – 4 (0,1,1,1,1)
16. Patryk Dudek – 4 (1,1,1,0,1)
17. Wiktor Przyjemski – nestartoval
18. Kacper Pludra – nestartoval

Průběžné pořadí (Donji Kraljevec, Varšava):
1. Bartosz Zmarzlik 36 (20,16)
2. Fredrik Lindgren – 36 (16,20)
3. Jason Doyle – 28 (14,14)
4. Jack Holder – 26 (8,18)
5. Robert Lambert – 23 (18,5)
6. Tai Woffinden – 21 (12,9)
7. Martin Vaculík – 21 (9,12)
8. Dan Bewley – 20 (10,10)
9. Max Fricke – 18 (7,11)
10. Mikkel Michelsen – 17 (11,6)
11. Leon Madsen – 12 (4,8)
12. Maciej Janowski – 10 (3,7)
13. Anders Thomsen – 8 (5,3)
14. Patryk Dudek – 7 (6,1)
15. Bartołomiej Kowalski – 4 (N,4)
16. Kim Nilsson – 4 (2,2)
17. Matej Žagar – 1 (1,N)

Foto: FIM Speedway
V případě použití výsledků prosím uvádějte zdroj SpeedwayNews.cz

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*