Extraliga: Double pro Pardubice

Krátce před začátkem druhého závodu Extraligy družstev se na stadion v Liberci začal snášet déšť a závod byl tak v ohrožení. Naštěstí se počasí brzy umoudřilo a závod mohl začít jen s velmi malým zpožděním. Za to patří dík i pořadatelům, že skvěle připravili dráhu, která tuto krátkou, ale intenzivní vodní nálož unesla. Místní tým Aforti Start Gniezno opět svými vestami s Tony Kasperem zavzpomínal na skvělého českého závodníka.

Závod byl v celém svém průběhu velmi napínavý, týmy byly vyrovnané a co se stalo v Pardubicích jakoby bylo zapomenuto. AK Slaný, který v Pardubicích bral druhé místo na konci závodu v Pavlovicích bojoval o stupně vítězů. Ale nepředbíhejme. Úvod závodu nejlépe dopadl pro AMK ZP Pardubice, když Václav Milík, Hynek Štichauer a Matej Žagar dovezli týmu cenné body. Ve třetí jízdě startoval Daniel Šilhán, který v nejvyšší české soutěži zatím sbírá spíše zkušenosti. V první sérii se na dráze dařilo i jezdci AK Slaný Janu Mackovi, Grzegorz Walasek v první jízdě dovezl dva body, Ansviesulis jeden bod a Ondřej Smetana nebodoval. Za Prahu se v úvodu nejlépe dařilo Petru Chlupáčovi, který porazil zkušené jezdce, Klíma s Francem dovezli do depa po jednom bodu a Filip Hájek v první jízdě nebodoval. Za domácí tým se nejlépe předvedli Marcin Nowak a Mikolaj Czapla s dvoubodovým ziskem, Norbert Kościuch dovezl jeden bod a Lars Skupień nebodoval. 

Na konci druhé série do bojů zasáhl za pražský tým Jan Kvěch, který nahradil Filipa Hájka a začal jak nejlépe mohl. Porazil zejména Marcina Nowaka, který v tu dobu jel se “žolíkem” a musel se spokojit se čtyřmi body. Janův výkon je třeba zmínit, protože pouze on bral hlavní hvězdě úterní extraligy Mateji Žagarovi body. Poprvé to bylo v jízdě desáté, kdy se o drama jízdy postaral Lars Skupien. Ten v posledním kole upadl a nestihl se z dráhy odklidit včas. Rozhodčí Pavel Váňa musel jízdu zastavit, zrovna těsně předtím než měl Jan Kvěch namířeno na cílovou páskou před Žagarem. Rozhodčí závodu však uznal technické body a tak se mohl pražský junior radovat z tříbodového zisku. Druhá jízda, kde Pražan ukázal Slovinci záda byla jízda s číslem 20. Žagar nejlépe odstartoval a první kolo si držel vedení, ale Kvěch se nevzdával a využíval veškeré možnosti liberecké dráhy. Žagara ukázkově předjel a do cíle si dojel pro další tři body, čímž uzavřel svou tříbodovou cestu s celkovým počtem 15 bodů.

I Václav Milík v Liberci zářil. Zatímco na domácí dráze se mu příliš nevedlo, pod Ještědem ztratil pouze jeden bod, a to když nestačil na Marcina Nowaka v jízdě s číslem 16. Přitom Milík byl po startu na vedoucí pozici, ale Nowak se nechtěl spokojit s druhým místem a na Milíka dotíral tak dlouho, až ho udolal. Velmi dobře jel i Petr Chlupáč, který se o další body připravil v deváté jízdě, kdy v zatáčce ihned po startu nezvládl svůj stroj, přetočil se a upadl. Pavel Váňa rozhodl o jeho vyloučí a tím Petr přišel o možnost přivést svému týmu další body. Skvělý výkon předvedl také Jan Macek, který celkově přivezl AK Slanému 10 bodů, z toho tři vítězství. 

Nejlépe dopadl tým AMK ZP Pardubice, který o dva body porazil AK Markétu Praha. O třetím místě nebylo však po dvacáté jízdě rozhodnuto. Do rozjezdu nastoupil Grzegorz Walasek a Marcin Nowak a tak se opakovala stejná situace jako v prvním kole Extraligy družstev. Přestože papírově byl lepší Marcin Nowak, Grzegorz se jistě viděl na stupních vítězů a zkoušel Marcina předjet ze všech směrů, když domácí jezdec lépe vystartoval. Nakonec se to slánskému závodníkovi podařilo a vyjel týmu třetí místo. Domácí AFORTI Start Gniezno se musel protentokrát spokojit s čtvrtým místem. 

1. AMK ZP Pardubice – 36 bodů 
5 Václav Milík – 14 (3,3,3,2,3)
6 Hynek Štichauer – 8 (2,1,2,2,1) 
7 Matej Žagar – 13 (3,3,2,3,2) 
8 Daniel Šilhán – 0 (0,0,0) 
18 Jan Jeníček – 1 (1,0) 

2. AK Markéta Praha – 34 bodů
13 Petr Chlupáč – 7 (3,2,Fd,1,1) 
14 Filip Hájek – 0 (0) 
15 Daniel Klíma – 3 (1,0,0,2) 
16 Josef Franc – 9 (1,2,1,2,3) 
20 Jan Kvěch – 15 (3,3,3,3,3) 

3. AK Slaný – 26+3 body
9 Jan Macek – 10 (3,3,1,0,3)
10 Ondřej Smetana – 4 (0,1,2,1,0) 
11 Ričards Ansviesulis  – 5 (1,1,2,1,0) 
12 Grzegorz Walasek – 7 + 3 (2,1,0,3,1) 
19 Milan Dobiáš – nestartoval

4. Aforti Start Gniezno – 26+2 body
1 Marcin Nowak – 12+2 (2,4*,1,3,2) 
2 Mikolaj Czapla – 3 (2,0,0,0,1) 
3 Lars Skupień – 5 (0,2,F,1,2) 
4 Norbert Kościuch – 6 (1,0,3,2,0) 
17 –neobsazeno–

Foto: Pavel Fišer

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*