Úvodní závod vyhrál Eduard Krčmář

Stadion na pražském Břevnově vítalo jarní sluníčko. Teplota se však pohybovala lehce nad nulou a po západu slunce byla opravdu zima. Možná ta rozhodla o množství fanoušků na tribunách, kterých se na stadionu sešlo velmi málo. První závod sezony přitom lákal nejen svým prvenstvím, ale i slušnou startovní listinou, v které se uvedlo i několik českých reprezentantů. Chyběly jen velká jména české ploché dráhy – Jan Kvěch a Václav Milík.

Závod byl zahájen slavnostním nástupem na motocyklech, následovala jízda kluků z Pitlandu, kteří následně uctili minutou ticha památku Lukáše Hurycha, svého kolegy a zároveň jednoho z pořadatelů pražské SGP, kteří ve velmi mladém věku zemřel krátce poté, co mu byla diagnostikována rakovina. Po této smutné události následovaly kvalifikační jízdy, které rozhodli o celkové podobě startovní listiny. Vojtu Šachla stál pád v první zatáčce start v Přeboru, neboť rozhodčí toho dne – Lenka Felix – rozhodla o jeho vyloučení.

Krátce po šesté hodině začala první série základních jízd Přeboru ČR, který dostal podružný název Velká cena UNITOP. A rozhodně se bylo na co koukat. Ač byl mnohými favorizovaný loňský vítěz Hynek Štichauer, v první jízdě projel před ním první cílem Daniel Klíma a pardubický jezdec nakonec skončil až na šestém místě. Překvapením bylo v druhé jízdě vítězství Adama Bednáře, který porazil svého zkušenějšího kolegu Petra Chlupáče. Eduard Krčmář byl jediným jezdcem, který nebyl za celý závod poražen. Tím si vysloužil první místo úvodního závodu, ale o dalších místech nebylo do konce závodu rozhodnuto. 

Adam Bednář celý večer dokazoval, že je třeba si toto jméno zapamatovat. Do hlavního závodu se musel probojovat přes kvalifikační jízdu a poté celý závod jel velmi dobře, potrápil zkušenější jezdce, jako byl již zmíněný Petr Chlupáč, ale i Josef Franc nebo Daniel Klíma. S dvanácti body se nakonec musel prát v rozjezdu o stupně vítězů s Chlupáčem a Francem. Od startu se drali všichni tři jezdci, nakonec v boji zůstal jen Chlupáč a Bednář. Franc jízdu nedokončil.

Bednář se nenechal zastrašit a Petra Chlupáče zdolal, tím si zajistil druhé místo v závodě a pro Petra to znamenalo uzavření stupňů vítězů třetím místem. I tak je to hezký výkon, zejména pro fakt, že se jezdec již několik dní pere s nachlazením a únava byla na jezdci vidět i na slavnostním ukončení závodu.

Úvodní závod letošní sezony dopadl na výbornou. Diváci byli svědky krásných souborů, dráha byla závodivá a startovní listina velmi vyrovnaná. 

Výsledky:
1. Eduard Krčmář – 15 (3,3,3,3,3)
2. Adam Bednář – 12 + 3 (3,3,2,2,2)
3. Petr Chlupáč – 12 + 2 (2,2,3,3,2)
4. Josef Franc – 12 + R (2,2,2,3,3)
5. Daniel Klíma – 11 (3,3,1,2,2)
6. Hynek Štichauer – 9 (2,1,3,R,3)
7. Matouš Kameník – 9 (1,1,1,3,3)
8. Jaroslav Vaníček – 9 (1,2,2,2,2)
9. Bruno Belan – 7 (0,3,2,1,1)
10. Jan Jeníček – 6 (3,0,3,0,0)
11. Matěj Frýza – 4 (0,0,1,2,1)
12. Jan Macek – 4 (1,R,1,1,1)
13. Michal Baštecký – 3 (0,2,0,0,1)
14. Jaroslav Petrák – 3 (2,N,0,1,0)
15. Jan Hlačina – 3 (1,1,0,1,0)
16. Daniel Halamka – 1 (1,0)
17. Pavel Čermák – 0 (0,0,0,N,N)
18. Štěpán Melč – 0 (0)

Kvalifikační jízdy:
1. kvali jízda – Jan Macek, Jan Hlačina, Daniel Halamka, Štěpán Ševčík – R
2. kvali jízda – Adam Bednář, Pavel Čermák, Štěpán Melč, Vojtěch Šachl – Fd
3. kvali jízda – Jan Hlačina, Pavel Čermák, Daniel Halamka, Štěpán Melč

Foto: Michal Kohout
Výsledky: vlastní (při použití prosíme o uvedení zdroje)

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*