Discovery Sports Events převedl nový typ motocyklu kategorie SGP4

Když nový promotér SGP Discovery Sports Events mluvilo o pozvednutí ploché dráhy a novinkách, řeč byla i o SGP4. Jedná se o novou kategorii, kterou promotér připravuje společně s FIM.
Vize je jednoduchá – vychovat budoucí hvězdy ploché dráhy. Na to vše má dohlídnout s odbornou znalostí šestinásobný mistr světa Tony Rickardsson. Spolu s ním společnost vyvinula nový motocykl základní úrovně pro děti ve věku 11 – 13 let. Tento motocykl byl rok testován. Jednat se bude o čtyřtaktní motocykl s objemem 190 ccm. Tento motocykl bude mít mezinárodní premiéru ve speciálním testovacím podniku SGP4, na kterém se bude závodit na tréninkové dráze Skrotfrag Arena v den závodu při 2023 FIM Speedway GP Švédska v Malilla, a to 15. července.

Mladí jezdci z celého světa budou pozváni, aby závodili na jednom z nejslavnějších závodů na světové ploché dráze, a doufá se, že národní federace přijmou od roku 2024 motocykl SGP4 pro své vlastní národní šampionáty.
Mladí jezdci po celém světě v současné době začínají závodit na různých motocyklech, přičemž skandinávské národy pořádají soutěže 85 ccm a další země provozují kategorie 125 ccm pro své nejmladší hvězdy. Rickardsson věří, že mít jeden standartní motocykl pro mladé jezdce by měl nabídnout perfektní odrazový můstek na jejich cestě k vysněné plochodrážní kariéře.

„Myšlenka tohoto motocyklu, na kterém jsme pracovali je, že by motocykl měl vypadat jako klasický plochodrážní, znít tam, a co je nejdůležitější, měl by jezdit jako klasický plochodrážní motocykl jen v “malém balení” a za rozumnou cenu. Myslím, že jsme splnili všechna tato kritéria”, nechal se slyšet Tony.

Tony dále uvedl, že tyto motocykly jsou stavěny pro děti ve věku přibližně 11 až 13 let, co se velikosti týče, ale mohly by to být cvičmé motocykly téměř pro každého. Celkově řečeno, prvním cílem bylo vybudovat třídu, která se sjezdnotí po celém světě a bude se moci závodit podle stejných pravidel na mezinárodní úrovni. Doufáme, že všechny národní federace budou mít tento model motocyklu pro svá národní mistrovství. Pokud chcete závodit na mezinárodní úrovni, bude to s motocyklem SGP4. Uvedl: “Když jsem s tímto projektem začínal, lidé říkali, že to nebude možné změnit. Ale teď každý, s kým mluvím, doufejme, že zavede tato kola do svých národních šampionátů.Tohle je budoucnost.”

Kromě zajištění toho, že nové motocykly budou co nejdostupnější, byl Rickardsson odhodlán vytvořit stroj, který otevře tento sport rodinám, které se nikdy předtím závoděním nezabývaly.„Pro nováčky ve sportu to bude mnohem jednodušší. Nebudete muset mít rodiče, kteří jsou extrémně technicky vyspělí, kteří si dokážou postavit vlastní motocykl. Dříve bylo víceméně nemožné začít jezdit na ploché dráze, pokud jste neměli rodiče, kteří by uměli postavit motocykl. Nyní může kdokoliv zajít do obchodu nebo si objednat online a nechat si doručit motocykl, které je připravený na závody, přímo ke dveřím,“ doplnil mistr světa.

Také dodal, že z hlediska motoru se jedná o ten nejvhodnější. Dokonce řekl, že kompletní motocykl může mít z druhé ruky větší hodnotu než stávající motocykly pro mládež.
“V době, kdy jsou faktory životního prostředí v popředí mysli každého, jsem také rád, že mohu říci, že čtyřtaktní motor produkuje méně znečištění, zatímco výfukový systém minimalizuje znečištění hlukem.”

Poprvé v historii plochodrážních závodů Discovery Sports Events přinesly všechny mezinárodní juniorské a mládežnické šampionáty tohoto sportu pod hlavičku SGP, když začaly v roce 2022 působit jako globální promotér FIM Speedway Grand Prix.
Rozvoj kategorie SGP4 byl klíčovou prioritou pro Françoise Ribeira, vedoucího Discovery Sports Events, protože skupina pracuje na posílení pyramidy a zajištění toho, že při 100. výročí plochodrážního sportu bude i nadále produkovat mladé talenty, protože vstupuje do svého druhého století závodění.

„Všichni se těšíme na náš testovací podnik SGP4 v Malille, který má ideální tréninkovou trať k předvedení nových motocyklů – ve stejný víkend, kdy také pořádáme finále FIM SGP3; událost, která přinesla fantastické závody třídy 250 ccm ve Wroclawi v roce 2022. Doufáme, že SGP4 bude mít také velký úspěch a motocykly SGP4 se stanou běžným motocyklem pro každého jezdce s ambicemi dostat se jednoho dne Grand Prix,” dodal Ribeira.

Další podrobnosti o motocyklech SGP4, cenách a způsobu objednání budou brzy k dispozici na www.FIMSpeedway.com, přičemž stroje budou také vystaveny ve fanzónách při každém kole FIM Speedway Grand Prix v sezoně 2023.

Zdroj: FIM Speedway
Foto: FIM Speedway

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*