Rusové s polským pasem budou zřejmě zpátky v polských ligách

Od začátku války na Ukrajině měli ruští sportovci zakázanou účast na soutěžích téměř po celé Evropě a nevyhlo se to ani ploché dráze. Artem Laguta, Emil Sayfutdinov, Andrej Kudrjašov…najednou přišel zákaz účasti těchto jezdců a polské kluby musely přemýšlet kým hráče nahradí.

Pro sezonu 2023 je ale tato krize zřejmě zažehnána. Rusové s polskými pasy budou moci startovat na polských ligových závodech. Nedávno proběhly jednání mezi PZM a úřady FIM o umožnění účasti Rusů s polským občanstvím. Přestože polský plochodrážní úřad byl od začátku proti udělení povolení, bylo zjištěno, že neexistují žádné právní důvody pro blokování takovýchto jezdců s polskými pasy.

Přestože oficiální rozhodnutí má padnout až 19. listopadu, tři již zmínění jezdci – Artem Laguta, Emil Sayfutdinov a Andrej Kudrjašov (mají sice ruskou národnost, ale také polské občanství) mohou uzavřít smlouvy s polskými kluby.
Sayfutdinov má situaci jednodušší, jelikož mu stačí formálně požádat o obnovení polské licence, kterou získal již v roce 2010. Laguta a Kudrjašov musí složit certifikační zkoušku, aby získali polskou licenci.
Zájem o ruské jezdce má i švédská či dánská liga.

Pro závody ME a MS však mají nadále účast zakázanou.

Foto: Jarek Pabijan (snapwidget.com)

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*