Zlatá stuha: další český zástupce na stupních vítězů

Dnešní závodní den začal již v ATRIUM Palác Pardubice, kde se sešli v 10 hodin vítězové Zlaté přilby – Jiří Štancl, Tomáš Topinka a Milan Špinka a ochotně se podepisovali všem přítomným fanouškům. Nechyběl ani pan Lejhanec, který bedlivě strážil svůj klenot, který byl taktéž vystaven.

Od 13 hodiny startovalo Mistrovství světa v kategorii Flattrack. Krátce po 15 hodiny začal nástup jezdců na juniorský závod 48. Zlaté stuhy. Ten v základní části vypadal pro české jezdce velmi příznivě, a to hlavně pro dvě největší esa Petra Chlupáče a Daniela Klímu. Po dvou sériích byl Petr dokonce společně s Kowalskim a Blödornem jezdec, který má největší bodový zisk. Dařilo se mu i v jízdě s číslem osm, když dojel na druhé příčce.

Daniel Klíma po první jízdě, kde dojel třetí, také sbíral cenné body, a to dvakrát čtyři body poté co dojel druhý a v poslední jízdě si dojel pro první vítězství v závodě a tím si zajistil postup přímo do finále. Ale Chlupáč měl velkou smůlu. Jedenáctá jízda byla odstartována a pražský junior nevystartoval nejhůře. Dokonce se prorval až na druhé místo, což žhavilo naděje na finále. Ale co čert nechtěl….Petrovi praskl řetěz a dojel na posledním místě pro jeden bod (Niedermeier pro pád jízdu nedokončil).

Musel proto do Last chance, kde ho doplnili Goret, Bartoch, Meijer, Grmek a další český jezdec Jaroslav Vaníček. Tato jízda vyšla dle představ, přestože cílem projel první Nikodem Bartoch, čeští diváci, kteří vytvořili super kulisu, upírali zrak na druhého postupujícího do finálové jízdy – Petra Chlupáče. Jaroslav Vaníček, který dojel v této jízdě poslední, se s diváky rozloučil ještě jedním kolem, který po svítkovském oválu prokroužil.

Ve finále už na Chlupáče čekal druhý pražský junior Daniel Klíma. Ten startoval z druhé startovní pozice, Chlupáč pak z druhé příčky od prken se zeleným povlakem na helmě. Favoritem byl Norick Blödorn, který projel cílem také jako první a stal se tak vítězem Zlaté stuhy. Zlomil tím polskou nepřetržitou tříroční jízdu vítězů, která započala v roce 2019 a skončila loňským vítězstvím Mateusze Swidnickiho.

Druhý dojel jezdec Sparty Wroclaw Kowalski a třetí dojel Daniel Klíma. Vystřídal tak na stupních vítězů z loňského roku Chlupáče, který v roce 2021 také obsadil třetí příčku. Jenže právě Petra Chlupáče postihla další smůla, a to právě ve finále. Start neměl, po opakování startu po pádu Kowalskiho, nejlepší, ale krátce poté se začal dívat směrem k motoru na svém stroji a zpomalovat..to znamenalo jediné – něco není v pořádku a Chlupáč zřejmě do cíle ani nedorazí. To se také stalo a tím skončil pražský junior na šestém místě. 

Přesto byl výkon českých juniorů velmi podařený. Ač to na nejvyšší příčku nevyšlo, všichni junioři projevili svou bojovnost a snažili se urvat každý cenný bod. Navíc zkušenosti z dnešní dráhy mohou pomoci jak Klímovi, tak i Chlupáčovi k zítřejšímu závodu, kde svedou boj o největší pardubický klenot – zlatou přilbu.

Výsledky 48. Zlatá stuha:
1. Norick Blödorn – 18 + 1. místo ve finále (4,5,5,4) 
2. Bartłomiej Kowalski – 18 + 2. místo ve finále (5,4,5,4) 
3. Daniel Klíma – 16 + 3. místo ve finále (3,4,4,5) 
4. Nikodem Bartoch – 15 + 1. místo v LCH + 4. místo ve finále (5,3,3,4) 
5. Ben Ernst – 15 + 5. místo ve finále (3,5,2,5) 
6. Petr Chlupáč – 14 + 2. místo v LCH + R ve finále (5,4,4,1) 
7. Steven Goret – 13 + 3. místo v LCH (2,5,3,3) 
8. Mika Meijer – 11 + 4. místo v LCH (2,3,4,2) 
9. Anže Grmek – 9 + 5. místo v LCH (1,2,5,1) 
10. Jaroslav Vaníček – 9 + 6. místo v LCH (4,1,1,3) 
11. Celina Liebmann – 8 (4,0,3,1) 
12. Matouš Kameník – 8 (R,3,2,3) 
13. Sam Hagon – 7 (3,2,2,F) 
14. Mario Niedermeier – 7 (1,1,0,5) 
15. Jan Jeníček – 5 (0,2,1,2) 
16. Kacper Szopa – 5 (2,1,0,2) 
17. Erik Bachhube – 0 (Fd,N,N,N) 

Last chance (výsledky): Bartoch Nikodem, Chlupáč Petr, Goret Steven, Meijer Mika, Grmek Anže, Vaníček Jaroslav
Finále (výsledky): Blödorn Norick, Kowalski Bartolomiej, Klíma Daniel, Bartoch Nikodem, Ernst Ben, Chlupáč Petr 

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*