Mistři světa družstev jsou Australané

Dnes finalizoval celý seriál Speedway of Nations. Ve finálovém závodě byl také český tým, který do závodu vstoupil hned první jízdou. Zde je čekali jezdci z Dánska. Milík se dokázal dostat na první místo, Kvěch měl potíže hned po startu a propadl se až na poslední místo. Druhý dojel Madsen a třetí Michelsen.
Druhá jízda přinesla první pád dnešního dne. Fin Salonen upadl z třetího místa, když se mu přetočil motocykl. Nakonec do depa odešel po svých, ač se celou dobu držel za levou ruku. Po zbytek závodu již nestartoval. Z opakované jízdy byl dle očekávání vyloučen a opakovaný start se nejlépe povedl Bewleymu, který byl daleko před dvěma jezdci. V třetí jízdě jel Jack Holder za Doyla, který nakonec na dráhu nevyjel ani jednou, přestože závod sledoval připravený v kombinéze v depu.

Ve čtvrté jízdě se Češi setkali s Polákami. Přestože polský tým papírově byl favoritem této jízdy, Jan Kvěch po startu atakoval Zmarzlika a přestože ho do cíle neporazil, druhé místo bylo skvělé. Umocnil to Václav Milík třetím místem. V páté jízdě nahradil Salonena Mustonen.

V šesté jízdě byl Lambert neohroženě na prvním místě, australské duo bylo až kus za ním. Sedmá jízda byla tzv. jízdou bez emocí, ač se čekalo, že souboj Polska a Švédska bude atraktivní. V osmé jízdě čekali na český tým Finové. Česká dvojice měla v této jízdě značnou převahu, čehož využili a dostali se do vedoucí pozice. Velký náskok na finské závodníky jim zajistil sedm bodů.

V devátá a desátá jízda ničím nepřekvapila. V desáté neměl Zmarzlik nejlepší start, čehož využili Australané. Jedenáctá jízda byla opět ve znamení českého souboje. Tentokrát se Švédy, kteří byli velkými soupeři. Ale Milík v prvním kole zavřel Lindgrena a spolu s Kvěchem si dojeli pro dalších pět bodů. Ve dvanácté jízdě dostal varování Madsen kvůli ulitému startu.

Ce třinácté jízdě byli diváci opět svědky pádu, v hlavní roli opět finský závodník, tentokrát Mustonen. Vjel si do materiálu a pak již nemohl nic dělat. Z jízdy byl pochopitelně vyloučen. Za Lindgrenem se sváděl boj o druhé místo, které nakonec vybojoval Lahti.
Ve čtrnácté jízdě se na dráhu dostal poprvé Janowski, který startoval za Dudka. I tak byl ale nejlepší Bewley. V patnácté jízdě, kde se proti Čechům postavili protinožci byli Australané suverénní. Na Janu Kvěchovi byla znát možná únava ze čtvrtečních a včerejších závodů. Šestnáctá jízda slibovala pěkný souboj mezi Švédskem a Dánskem, ale hned po startu byli lepší jezdci ze Švédska a své pozice si udrželi až do cíle, takže se nakonec žádné vzrušení nekonalo. Překvapivá byla jízda sedmnáctá, kde se postavili vedle sebe dvojice z Polska a Finska. Poláci se zdáli favority této jízdě, ale Timo Lahti dokázal ubránit druhé místo a Poláci vyhráli v poměru 6:3.

V osmnácté jízdě měl velmi povedený start Václav Milík, ale bohužel Jan Kvěch dojel na posledním místě a tak svého kolegu bodově nepodpořil. V devatenácté jízdě upadl z druhého místa Madsen, kterému se zvedl motocykl a Madsen tak zamířil do bezpečnostních bariér, ale na místo, kde již nejsou nafukovačky. Naštěstí nešlo o velké drama, Madsen byl z opakované jízdy vyloučen. Opakovaný start zvládl nejlépe Zmarzlik, následoval Michelsen a třetí skončil Janowski.
Ve dvacáté jízdě sváděl boj Lahti s Holderem, z kterého vyšel vítězně právě finský závodník. Poslední jízda základní série nepřinesla žádné překvapení.

Po základní sérii bylo jasné, že pro český tým závod končí. Celkově skončili na pátém místě, což je skvělý výsledek! Přestože Češi nedosáhli na stupně vítězů, pro celou českou plochou dráhu je i toto umístění naprosto skvělé! Václav Milík jel naprosto skvěle, Jan Kvěch měl sice nějaké nedostatky, ale vzhledem k uplynulým dnům se není čemu divit. Tento výsledek bude jistě také motivací pro nadcházející ročník! Nutno také zmínit, že polský tým skončil až za Čechy.

Do kvalifikační jízdy nastoupili Švédové a Australané. Výsledek se zdál být lehce kontroverzní. Fricke po své chybě propadl na třetí místo, protože jeho zaváhání využil Lindgren, který se dostal před Australana. Toho chtěl využít i Bertzon, což by znamenalo postup pro švédský tým. Jenže se dostal do kontaktu s Frickem a upadl. Z jízdy byl vyloučen a své rozhořčení z tohoto rozhodnutí dával najevo v depu. Australané postoupili do finálové jízdy.

Tam se setkali s Velkou Británií, kterou porazili suverénně s bodovým rozdílem 7:2. Australané se tak, i bez pomoci Jasona Doyla, stali mistry světa. Stalo se tak po 20 letech čekání..

Výsledky:
1. Austrálie – 37 bodů
Jason Doyle – nestartoval
Max Fricke – 14 (0,3,3,0,3,2,3*)
Jack Holder – 23 (3,2,4,3,4,3,4)

2. Velká Británie – 34 bodů
Daniel Bewley – 16 (4,0,0,4,2,4,2)
Robert Lambert – 18 (3*,4,4,2,3,2,0)

3. Švédsko – 30 bodů
Fredrik Lindgren – 10 (2,0,0,4,4,0)
Oliver Berntzon – 20 (4,4,4,2,3*,3)
Victor Palovaara – nestartoval

4. Dánsko – 28 bodů
Leon Madsen – 15 (3,3*,3,4,2,Fd)
Mikkel Michelsen – 13 (2,4,2,2,0,3)
Anders Thomsen – nestartoval

5. Česká republika – 27 bodů
Václav Milík – 18 (4,2,4,2,2,4)
Jan Kvěch – 9 (0,3,3*,3,0,0)
Petr Chlupáč – nestartoval

6. Polsko – 26 bodů
Bartosz Zmarzlik – 20 (4,3,2,3,4,4)
Patryk Dudek – 2 (0,2,0,N,N,N)
Maciej Janowski – 4 (0,2,2)

7. Finsko – 16 bodů
Timo Lahti – 14 (2,2,0,3,3,4)
Timi Salonen – 0 (Fd,N,N,N,N,N)
Jesse Mustonen – 2 (0,2,Fd,0,0)

Foto: FIM Speedway Grand Prix

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*