Nicki Pedersen opět vážně zraněn

Trojnásobný mistr světa Nicki Pedersen poté, co se dal dohromady po předchozím zranění, utrpěl v neděli zlomeninu pánve na dvou místech a také zlomeninu acetabuly kyčelní kosti. Někteří už diskutují o tom, zda to znamená konec kariéry 45letého závodníka. Tyto tvrzení jsou však předčasná.

Pád, který se stal při ligové nejvyšší soutěže, se stal v druhém kole v nájezdu do zatáčky, kdy se Nicki Pedersen střetl s Piotrem Pawlickim. Pád vypadal hrozivě a od začátku nebylo pochyb, že Dán bude vážně zraněn. Nicki bohužel trefil odkrytou část hrazení, jeho bolest byla tak velká, že ještě na dráze musel dostat morfium a sanitka ho rychle transportovala do nemocnice. Aktuálně je pro všechny těžké říct, jak dlouho mu bude trvat, než se vrátí do kondice a jestli se vůbec někdy bude moci vrátit k ploché dráze na nejvyšší úrovni. Ukazuje se však, že to druhé není v žádném případě vyloučeno.

Zcela teoreticky je možné, že necelé dva týdny po operaci se pacient s takovými zraněními může pohybovat o berlích a po 6-8 týdnech může normálně fungovat a dokonce i běhat. Jsou to však pouze teoretické úvahy, protože vše závisí na vlastnostech zlomeniny. Klidně se může stát, že pacient nevydrží dlouho ani sedět,” připouští chirurg a specialista na sportovní medicínu Robert Zapotłocz.  Vzápětí také dodává: “Neviděl jsem snímky zranění Nickiho Pedersena, takže nemám šanci posoudit, jak vážné zranění je. Doba rekonvalescence závisí především na zvoleném způsobu léčby. V tomto případě jsou informace o myšlence převozu Pedersena na dánskou kliniku optimistické, protože tamní medicína má v této věci více zkušeností a možností,” říká Robert Zapotłocz, který léta pracoval jako klubový lékař pro Stelmet Falubuzu Zielena Góra a v minulosti se zabýval i Pedersenovou léčbou.

V současné době probíhají práce na zajištění letecké dopravy pro závodníka a jeho co nejrychlejší přepravu do Dánska. Pouze tam by došlo k operaci fúze zlomených kostí.

 “Na rozdíl od vzhledu jsou poranění pánve obvykle méně závažná, protože jde o ploché kosti, které se docela dobře spojují. Větší problém je s acetabulem, ale zase záleží na tom, kde se zlomenina stala a jak moc se kost posunula. Pokud jde o posun o půl centimetru, kost stačí ukotvit a nemělo by docházet k dalším komplikacím. Když však dojde na posun o dva nebo dokonce pět centimetrů, situace se stává mnohem vážnější a rekonvalescence pacienta se výrazně prodlužuje,” přiznává zkušený lékař.

Pedersenovo tempo zotavování překvapilo lékaře nejednou a naposledy všechny dánský jezdec šokoval minulý týden. Tehdy se ukázalo, že dva týdny po propíchnutí plíce a zlomení žeber se mu podařilo získat kondici a nastoupit do závodu proti Fogo Unia Leszno. 

Nebyl to pro Nickiho Pedersena první takový případ, protože už v roce 2016 to po komplikované zlomenině páteře vypadalo, že se trojnásobný mistr světa na trať nevrátí. Tehdy ho lékaři varovali, že jakákoli následná nehoda může mít nevratné následky, včetně ztráty citu v rukou a nohou. Dán hrozbu ignoroval a rychle se vrátil na nejvyšší úroveň.

V případě Pedersena byl mnohokrát oznámen konec kariéry a pokaždé se vrátil. V posledních letech jezdil s nezhojeným poraněním páteře, které ho stále bolí, má také kontraktury rukou a potřebuje pravidelné masáže. Z tohoto důvodu varuji všechny před předčasným vynášením soudů o ukončení jeho kariéry,” dodává Robert Zapotłocz.

Foto: sweden.postsen.com

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*