Max Fricke ovládl varšavský stadion

Když se před sedmou hodinou plnil varšavský stadion PGE Narodowy, na vítězství Australana Maxe Frickeho by si vsadil jen málokdo. Početné domácí publikum vsázelo na své jezdce, kteří se však do finále nakonec nedostali. Závod ukončil ohromující ohňostroj. 

Závodu předcházela autogramiáda všech jezdců SGP ve fanzoně, kde se fanoušci mimo jiné mohli vyfotit na plochodrážním speciálu. v 18:45 byl stadion zcela naplněn a slavnostní zahájení mohlo začít! Poté již první čtyřka závodníků vyrazila na start. V úvodní jízdě měl nejlepší start slovenský jezdec Martin Vaculík, ale svou pozici si bohužel neudržel a jízdu vyhrál Mikkel Michelsen. Druhou jízdu ovládl polský závodník Bartosz Zmarzlik a stadion byl v tu chvíli jeden velký fandící “kotel”. Řvoucí dav utichl ani v další jízdě, když se Janowski dostal před soupeře a celou trojici nechal za svými zády. V poslední jízdě první série se nepovedl start Andersovi Thomsenovi, který neudržel nervy na startu a přetrhl pásku. Z opakované jízdy byl, dle očekávání, vyloučen a na start vyjel náhradník Jakub Miśkowiak. Velmi dobrá jízda pro Leona Madsen, který se ihned po startu dostal na první místo a zvládl si ho udržet až do cíle.

Pro Martina Vaculíka, kterému fandí nejeden český fanoušek, to nebyl zrovna úspěšný den. Ani ve druhé sérii se mu nepodařilo získat bod a brány semifinále se začaly pomalu zavírat. V další jízdě čekalo diváky velké drama. Na dráze se v druhé zatáčce začala tvořit nerovnost, která rozhodila téměř každého jezdce, který do ní vjel. Doposud se jim však kontrola nad motocyklem dařila udržet, ale ve druhé jízdě druhé série se nerovnosti nevyhnul polský jezdec Patryk Dudek a navíc ještě sebou strhl Jacka Holdera, mladšího bratra známějšího Chrise Holdera. Dudek odešel po svých a zdálo se, že je v pořádku. Holder na dráze ležel o chvíli déle, ale nakonec i on, za potlesku všech přítomných, odešel po svých do depa závodních strojů. Dudek byl z opakované jízdy vyloučen. V sedmé jízdě byl suverénní Jason Doyle, ale zraky všech se upírali na Fredrika Lindgrena. Ten jel do třetího kola na druhém místě, ale nerovnost, s kterou se setkal Patryk Dudek rozhodila i tohoto švédského závodníka, který zvládl ukočírovat stroj, ale propadl se až na poslední místo. Navíc mu motocykl přestal jet, ale Lindgren, jakožto zkušený jezdec Grand Prix, který ví jak jsou cenné body, a že nula je víc než nedojetí, si doběhl za obrovského aplausu publika pro poslední místo. V osmé jízdě se Janowski téměř z posledního místa po startu dostal přes vnější dráhu na první pozici a za obrovského potlesku diváků si dojel pro tři body.

V třetí sérii si dobře vedl Jack Holder, kterého pád v předchozí sérii rozhodně nezastavil. V desáté jízdě se krátce po startu dostal do kontaktu Jason Doyle s Bartoszem Zmarzlikem. Zmarzlik jel dál, ale Jason Doyle upadl a zastavil se až o nafukovací bariéry. I tento pád se však naštěstí obešel bez zranění a opakovaný start byl se všemi jezdci a jízdu ovládl Przedpelski. Čtvrtá série nepřinesla žádná překvapení, jen Tai Woffinden získal v jízdě šestnácté první tři body. 

V první jízdě páté série poznal znovu tvrdost dráhy Jason Doyle. A i tentokrát odešel do depa po svých, ale do opakované jízdy nenastoupil, protože rozhodčí rozhodl o jeho vyloučení. V osmnácté jízdě upadl těsně před cílem Fredrik Lindgren, kterého už jednou nerovnost na trati vyvedla z míry. Vzhledem k tomu, že upadl pár metrů před cílem, nemusela se jízda opakovat. A i jeho pád se obešel bez vážnějšího zranění. Poslední jízdě základní série byla divácky nejatraktivnější, boj o tři body předvedli Fricke se Zmarzlikem a souboj byl tak těsný, že pro určení pořadí se muselo počkat na “photo finish”. Ten ukázal, že Fricke byl nakonec v cíli o kousek dříve.

Poslední jízdou byli určeni semifinalisté. V prvním semifinále se na startu objevili Zmarzlik, Przedpełski, Lindgren a Fricke. Ve druhém semifinále pak Janowski, Madsen, Michelsen a Woffinden. Polsko tak mělo v obou semifinálových jízdách své zástupce, což jistě poznali dle ovací i kolemjdoucí okolo národního stadionu.
V prvním semifinále měl nejlepší start Zmarzlik, kterého krátce na to předjel Max Fricke. Už si polští fanoušci dělali naděje, že Bartek bude ve finále, ale v třetím kole udělal fatální chybu, která ho stála nejen vedoucí pozici v jízdě, ale také postup do finále, protože jeho chybu dokázal využít Lindgren.

Ve druhém semifinále ještě žhavil naděje polského publika Maciej Janowski. Start měl dobrý a držel si druhou pozici, kterou od druhého kola musel bránit před atakami Madsena. Když došlo k lehkému kontaktu v nájezdu do třetího kola, Madsen si vybojoval druhou postupovou pozici, ale bohužel pro polské fanoušky, finále tak bylo bez domácí účasti. 

Na startovní čáru finále se seřadili Michelsen, Madsen, Lindgren a Fricke. Nejlépe se start vydařil Frickemu, ale v druhé zatáčce prvního kola došlo ke střetu Madsena s Michelsenem. Situace mohla být poněkud sporná, někdo byl pro vyloučení Madsena, jakožto viníka pádu, někdo by vyloučil Michelsena. Rozhodnutí měl však v rukou Kristel Gardel a finálová jízda se opakovala ve třech jezdcích – bez Mikkela Michelsena. 

Raketový start Maxe Frickeho a náskok nad Leona Madsena znamenalo pro mladého Australana jediné – vítězství! Druhý dojel zmiňovaný Madsen a třetí Lindgren. Dá se říct, že vítězství míří z části i do České republiky, jelikož v jeho týmu jsou zejména čeští mechanici Pavel Fuksa a Luboš Vrtáček. V kariéře Maxe Frickeho se jedná o druhé vítězství v seriálu SGP. V roce 2020 se mu podařilo vystoupat na nejvyšší stupeň vítězů v Toruni.

Výsledky závodu:
1. Max Fricke – 16 (0,3,3,1,3,3,3) + 1. ve finálové jízdě
2. Leon Madsen – 14 (3,3,0,3,1, 2, 2) + 2. ve finálové jízdě
3. Fredrik Lindgren – 11 (2,0,3,3, F, 2,1) + 3. ve finálové jízdě
4. Mikkel Michelsen – 11 (3,2,1,2, 0,3,Fd) + pád ve finálové jízdě
5. Bartosz Zmarzlik – 13 (3,2,2,3,2,1)
6. Maciej Janowski – 11 (3,3,1,0,3,1)
7. Tai Woffinden – 9 (2,1,0,3,3,0)
8. Paweł Przedpełski – 9 (2,1,3,1,2,0)
9. Robert Lambert – 8 (1,2,2,2,1)
10. Jack Holder – 7 (0,2,3,0,2)
11. Jason Doyle – 6 (2,3,0,1,Fd)
12. Patryk Dudek – 6 (1, Fd,1,1,3)
13. Maksym Drabik – 5 (0,Fd,2,2,0)
14. Daniel Bewley – 5 (1,1,2,0,1)
15. Martin Vaculík – 4 (0,0,0,2,2)
16. Anders Thomsen – 2 (T, 0,1,0,1)
17. Jakub Miśkowiak – 1 (1)
18. Vitalij Lysak – nestartoval

Průběžné pořadí šampionátu
1. Bartosz Zmarzlik – 32 bodů
2. Leon Madsen – 30 bodů 
3. Mikkel Michelsen – 30 bodů 
4. Maciej Janowski – 29 bodů 
5. Fredrik Lindgren – 24 bodů 
6. Max Fricke – 22 bodů 
7. Robert Lambert – 18 bodů 
8. Anders Thomsen – 15 bodů 
9. Jason Doyle – 15 bodů 
10. Tai Woffinden – 14 bodů 
11. Matej Žagar – 11 bodů
12. Pawel Przedpełski – 10 bodů
13. Jack Holder – 10 bodů
14. Patryk Dudek – 10 bodů
15. Martin Vaculík – 9 bodů
16. Dan Bewley – 9 bodů
17. Maksym Drabik – 4 body

Foto: Pavel Fuksa (facebook)

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*