Zákaz účasti ruských sportovců se dotýká i ploché dráhy

Poté co Mezinárodní motocyklová federace FIM ohlásila společně s promotérem Discovery Sports Events zrušení jednoho ze závodu seriálu FIM Speedway Grand Prix, konkrétně ruského kola vzhledem k věcem dějící se na Ukrajině, přišla další zpráva.

Artem Laguta, loňský mistr světa a Emil Sayfutdinov se nebudou moci zúčastnit celého seriálu SGP. Discovery Sports Events tak pokračuje v zákazu vzhledem k ruské invazi na Ukrajině. FIM toto rozhodnutí podpořila zrušením veškerých závodů Ruska do jiné země. Ruští sportovci mají zároveň zákaz startovat ve všech závodech, které jsou pořádané pod hlavičkou FIM, včetně seriálu SEC (“představenstvo FIM Europe stojí za rozhodnutím FIM. Je nám všem líto trpících lidí na Ukrajině a přejeme jim klidnou budoucnost. Dnes oznámená rozhodnutí jsou přijímána v zájmu sportu a míru podle vzoru Mezinárodního olympijského výboru. Vývoj budeme sledovat s velkým smutkem a doufáme v rychlé a dobré řešení pro napadený národ”, řekl Martin de Graff, prezident FIM Europe).

A to stále není vše. Sportowe fakty včera oznámili, že ruští plochodrážní jezdci nebudou moci až do odvolání závodit v dánské Speedway Ligaen, a to v návaznosti právě na rozhodnutí FIM. Stejné rozhodnutí padlo i ve švédské lize a i PZM se rozhodlo pro stejné stanovisko, v PGE Ekstralize Rusové nebudou. Výjimku má pouze Gleb Chugunov, který má polský pas už dva roky a dokonce se účastnil i polské reprezentace. Dvaadvacetiletého jezdce se tak díky tomu sankce týkat nebudou. 

Sankce se však dotknou i jednotlivých klubů, např. Artem Laguta byl významnou posilou týmu Betard Sparta Wroclaw, jeho starší bratr patří do Motor Lublin a Emil Sayfutdinov nedávno přešel z Unia Leszno do Apator Torun. Hledat náhradu tak nebude snadné. 

Grigorije Lagutu postihla ještě jedna ztráta – svou činnost u něj ukončil mechanik, který je považován za jednoho z nejlepších plochodrážních mechaniků na světě, Dariusz Sajdak. Svůj odchod odůvodnil dle Sportowefakty následovně: 
“Začátkem března jsem byl na tři dny v Lotyšsku a měl jsem čas si popovídat s Grišou. Po návratu do Polska 3. března jsem se rozhodl, že už nemůžeme spolupracovat. Nebudu prozrazovat žádné konkrétní důvody a mohu jen říci, že v současné situaci jsem prostě neviděl možnost práce v jeho týmu.” 

A jak to vidíte Vy? Souhlasíte se zákaz ruských a běloruských sportovců? Podělte se s námi v komentářích!

Foto: FIM Awards (odkaz)

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*