MLT: Na Markétě vyhrál Francis Gusts

Včerejší tradiční Memoriál Luboše Tomíčka přinesl mnohá překvapení. Prvním bylo, že začínal o hodinu dříve, než bývá obvyklé a druhým, že letošní počasí závodu přálo a na stadion se nesnesla ani kapka deště, tím dalším bylo vítězství mladého Lotyšana. 

Po nástupu, kdy, jak už bývá zvykem, jezdce přivezly Harleye, nic nebránilo, odstartování první jízdy. A v té se hned předvedl Jan Kvěch, když si ze souboje s Castagnou, Ansviesulisem a Chlupáčem přivezl tři body. Ve třetí jízdě první série byl úspěšný i Václav Milík a cílovou páskou projel též jako první. Josef Franc přivezl z prvních dvou jízd pouze po jednom bodě, ale v desáté jízdě smůlu prolomil a získal vítězství, bohužel jízda s číslem patnáct se mu vůbec nevydařila a ani tři body z jeho poslední jízdy už ho nedostaly do finále. Na Petrovi Chlupáčovi se zřejmě již podepsala únava z nadupaného plochodrážního víkendu a ani jemu se nezadařilo do finále postoupit. Nadějně to vypadalo u Daniela Klímy, který v základní části závodu získal devět bodů, stejně jako Francis Gusts, ale do finále nakonec nepostoupil, Lotyšan měl dle posouzení sudího závodu lepší pomocná kritéria. Václav Milík, jenž na závod dorazil z Polska, začal velmi dobře, ale dvě nuly v posledních dvou jízdách ho taktéž z finále vyřadily. Nedařilo se ani Ondřeji Smetanovi, a tak se diváci mohli těšit na jediného zástupce ve finále, a tím byl skvěle bodující Jan Kvěch, který v základní části získal pěkných třináct bodů a stal se tak společně s Nickem Škorjou nejúspěšnějším mužem dne. 

A už tu byla finálová jízda. Do té nastoupil zmíněný Kvěch vedle Jamroga, Gustse, Škorji a Nielsena. Po startu se to jevilo celkem dobře a naděje, že by mohl Čech být na stupni nejvyšším, chvíli žila. Poté se však Honza trochu propadl a vypadalo to, že to bude bramborová medaile. Kvěch je však velký bojovník a dokázal se probojovat na místo třetí a diváci na stadionu se těšili, že ho uvidí “na bedně”. Finálová jízda se však jede na pět kol, a to bylo pro Honzu osudné, v posledním kole mu plány na medaili zhatila porucha jeho stroje. Velkým překvapením bylo, že Francis Gusts, který se do finále dostal jen díky většímu počtu výsledků při bodové shodě s Danielem Klímou, vyhrál 52. Memoriál Luboše Tomíčka. Na stupně vítězů s ním vystoupali Nick Škorja a Jakub Jamróg. Bramborová medaile tentokrát zůstala na Matiase Nielsena a Jan Kvěch se musel díky poruše motoru spokojit s pátým místem. 

Výsledky:
1. Francis Gusts – 9  + 1. ve finálové jízdě (2,2,2,3,0)
2. Nick Škorja – 13 + 2. ve finálové jízdě  (2,3,3,3,2) 
3. Jakub Jamróg – 12 + 3. ve finálové jízdě (3,3,1,2,3) 
4. Matias Nielsen – 12  + 4. ve finálové jízdě (3,3,2,3,1) 
5. Jan Kvěch – 13 + R ve finálové jízdě (3,2,3,2,3) 
6. Daniel Klíma – 9 (2,1,3,1,2)
7. Josef Franc – 8 (1,1,3,0,3)
8. Paco Castagna – 8 (2,0,1,2,3)
9. Przemyslaw Liszka – 8 (1,1,1,3,2)
10. Václav Milík – 7 (3,2,2,0,0)
11. Marko Levishyn – 6 (0,2,0,2,2)
12. Petr Chlupáč – 6 (1,1,2,1,1)
13. Ricards Ansviesulis – 5 (0,3,0,1,1)
14. Lukas Fienhage – 2 (0,0,1,1,0)
15. Ondřej Smetana – 1 (1,0,0,0,0)
16. Steven Goret – 1 (0,0,0,0,1)

Foto: Mirek Horáček

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*