Zlatá stuha: Petr Chlupáč ve finále dosáhl na stupně vítězů

Zlatá stuha začala dnes s mírným zpožděním, protože závody MS ve Flat tracku se protáhly. Přesto diváky na stadion vítalo pěkné počasí a dle aplausu pro české jezdce bylo znát, že na svítkovský ovál dorazili především domácí fanoušci. Jako první obkroužil stadion při nástupu jezdců Daniel Klíma, s číslem sedm se představil Petr Chlupáč, třináctka byla přichystána pro Daniela Šilhána a šestnáctka pro Jana Jeníčka. 

Startovní listina se oproti předchozím ročníkům pozměnila. Jezdci nebojovali ve skupinách, ale měli vypsané jízdy kde se každý potkal s každým. Na start první jízdy přijelo prvních šest závodníků a mezi nimi i Daniel Klíma. Úvod závodu nemohl začít líp než vítězstvím českého juniora. Když v další jízdě zopakoval stejný výkon i Petr Chlupáč, tribuny se začaly probouzet. Danovi se úplně nezdařila jízda čtvrt, když dojel až za Ansviesulisem, Swidnickim a Woentinem, ale nic nebylo ztraceno. Čekali ho ještě dvě jízdy základní části. 

To Petr Chlupáč navázal na první jízdu a v souboji s Goretem, Jasinskim, Bickleym, Grmkem a Niedermeierem dopadl vítězně. Do sedmé jízdy nastoupil pražský junior znovu, tentokrát i s Danielem Klímou. Oba jezdci vystartovali senzačně a zaujali první pozice. Jenže jízda se neobešla bez pádu a k zemi šel nejen Niedermeier, ale i Meijer. Vyloučen byl Němec a jízda se opakovala. Chlupáčovi opakování jízdy vůbec neuškodilo, ale Daniel Klíma si musel původní místo vybojovat s Ansviesulisem. 

V deváté jízdě došlo opět k pádu, tentokrát upadl Wiktor Jasiński a nevypadalo to vůbec dobře. Wiktor se na dráze několikrát přetočil a vypadalo to, že pádu nebyla ušetřena ani hlava. Přestože se ihned zvedl, později se posadil k mantinelům a na dráhu musela vyjet sanitka. Do sanitky však Polák odešel po svých, ale opakovaná jízda byla pro vyloučení bez něho. Do své poslední jízdy již nenastoupil.

I další jízda se neobešla bez pádu, v první zatáčce upadl Niedermeier, ale rozhodčí závodu dal pokyn k opakování jízdy se všemi jezdci. Ani ta se ale Němci nevyvedla a hned na startu byl z jízdy vyšachován pro defekt na motocyklu. 

Dvanáctá jízd zakončila základní sérii a Petr Chlupáč se díky vítězství v této jízdě stal neporaženým závodníkem. S celkem dvaceti body se ujal první příčky a postoupil přímo do finále. Spolu s ním i Alexander Woentin, Mateusz Swidnicki a Daniel Klíma. Finále tak mělo zastoupení dvou českých jezdců, kterým fandilo nemalé množství fanoušků na tribunách.

Před finále se však ještě rozhodovalo o posledních dvou místech ve finále. Do Last chance postoupili Baumann, Ansviesulis, Flint, Levishyn, Goret a Grmek. Nejlépe si vedl Němec Baumann, hned za ním dojel Marko Levishyn. Pro ostatní závod již skončil.

Ve finále startoval Petr Chlupáč s modrým povlakem na přilbě, Daniel Klíma se žlutým. Oběma Čechům se docela povedl start, ale po první zatáčce se Petr Chlupáč držel na třetí pozici, Daniel Klíma na poslední. V jednu chvíli byl Petr dokonce i na druhém místě, ale Swidnicki byl rozhodnutý stát se vítězem. Předjel i Woentina a Petr Chlupáč dojížděl těsně za Švédem na třetím místě. Daniel nakonec skončil pátý když porazil Levishyna. se nevzdával a bojoval o každý metr, který ho mohl posunout na stupně vítězů.  

Opomenout bychom neměli ani další dva české jezdce Daniela Šilhána a Jana Jeníčka, kteří taktéž v závodě bojovali o každý cenný bod, ale jejich bodový zisk na Last chance nestačil. Šilhán skončil na 11. místě, Jeníček na 18., tedy poslední, pozici.

Výsledky:
1. Mateusz Świdnicki – 17 (3,4,5,5) + 1. ve finále
2. Alexander Woentin – 17 (5,3,5,4) + 2. ve finále
3. Petr Chlupáč – 20 (5,5,5,5) + 3. ve finále
4. Lukas Baumann – 14 (2,5,4,3) + 1. v LCH + 4. ve finále
5. Daniel Klíma – 15 (5,2,4,4) + 5. ve finále
6. Marko Levishyn – 11 (2,0,4,5) + 2. v LCH + 6. ve finále
7. Anže Grmek – 9 (3,1,3,2) + 3. v LCH
8. Steven Goret – 10 (4,4,2,R) + 4. v LCH
9. Ricards Ansviesulis – 12 (F,5,3,4) + 5. v LCH
10. Leon Flint – 12 (4,4,1,3) + 6. v LCH
11. Daniel Šilhán – 8 (2,3,2,1)
12. Wiktor Jasiński – 7 (4,3,Fd,N)
13. Miran Praznik – 7 (0,1,3,3)
14. Sebastian Kössler – 7 (1,2,2,2)
15. Mika Meijer – 5 (1,1,1,2)
16. Kyle Bickley – 4 (1,2,T,1)
17. Mario Niedermeier – 3 (3,0,Fd,R)
18. Jan Jeníček – 2 (0,0,1,1)

Foto: Karol Karásek

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*