Zlatý hattrick pro Rusko

Konec plochodrážní sezóny vygradoval v Polském Lublinu. Tam se měly odjet hned dva závody, které měly rozhodnout o týmových mistrech světa. Páteční klání však překazil déšť, proto byli pořadatelé nuceni smrsknout Speedway of Nations (dále pouze SON) pouze na jediný den. Ani v sobotu však pro organizátory nebyl snadný úkol připravit sjízdnou dráhu, která by odpovídala velikosti tohoto závodu. Nakonec se však počasí umoudřilo, aby závodnici stihli odjet alespoň čtyři série, ze kterých jako vítězové vyšli potřetí v řadě Rusové. Ty na stupních vítězů doplnili ještě domácí Poláci a třetí Dánové.

17.10. se v Polském Lublinu válčilo o cenné kovy v závodu mistrovství světa družstev. Kromě domácího Polska se zde představily také reprezentace Austrálie, Švédska, Dánska, Ruska, Velké Británie a České republiky. Češi přijeli do Polska v poněkud oslabené sestavě.  Z té vinou zranění vypadl Jan Kvěch. Manažer Českého týmu Filip Šitera tak musel sáhnout po Petru Chlupáčovi, který z postu juniora doplnil své dva týmové kolegy Václava Milíka a Eduarda Krčmáře.

Jak již bylo řečeno, původně se mělo v Polsku rozhodnout během dvou závodů. Ten páteční však překazil déšť. Pořadatelé  tak museli smrsknout SoN na jediný den. V sobotu už byla situace o něco málo příznivější. Závod se sice konal, avšak stav dráhy nebyl ideální. Mnoha závodníkům dělala dráha velké problémy. Během závodu navíc začal znovu úřadovat déšť. Ten zapříčinil ukončení závodu dříve, než se stihly odjet všechny naplánované jízdy. Po 15. jízdě, která se bohužel neobešla bez pádu zkušeného Fredrika Lindgrena, byl závod předčasně ukončen.  Aby mohl být závod ukončen, musí být odjeta více, než polovina jízd daného závodu. V Tomto případě stačilo, aby se každý tým podíval na dráhu čtyřikrát. Pravidla SON navíc nutí manažery svého týmu, aby byl nejméně jednou na dráhu poslán junior svého družstva. V sobotu však vinou neplánovaného ukončení závodu nestihli poslat své juniory do boje všichni manažeři. Ani to však nezabránilo zkušenému rozhodčímu ve svém verdiktu, a tak po čtyřech odjetých sériích mohla naplno propuknout radost ruského týmu ve složení Emil Sayfutdinov, Artem Laguta a Evgenii Saidulin. Ten dokázal ve velmi vyrovnaném, avšak dosti diskutabilním závodu podruhé obhájit titul družinových mistrů světa před druhým Polskem a třetími Dány.

To, že se jednalo o velice vyrovnaný závod svědčí i fakt, že o vítězi rozhodl vzájemný souboj ruské a polské reprezentace. V něm si lépe počínali Rusové i přesto, že tuto jízdu vyhrál Bartosz Zmarzlik. Poprvé se totiž bodové zisky jednotlivých závodníků počítaly odlišným způsobem, než tomu bylo v letech předchozích. Vítěz rozjížďky bere 4 body, druhý 3 body, třetí 2 body a čtvrtý 0. Stejné to bylo i v souboji o třetí místo. Dánové i Švédi měli na konci závodu stejný počet bodů. Lepší vzájemná jízda však rozhodla, že bronz si z Polska odveze tým Dánska.

Václav Milík v Lublinu potvrdil, že se světovou elitou dokáže držet krok. Byl však z českého týmu jediný, kdo dokázal přivážet body. Eduard Krčmář se bohužel nepotkal s ideální formou a ze svých tří jízd, do kterých nastoupil, nevyválčil ani jeden bod. Petr Chlupáč nastoupil do jedné rozjížďky, v té však byli Britové nad jeho síly a dojel poslední.

Výsledky:

1. Rusko – 23 bodů
Artem Laguta – 8 (3,3,2,0)
Emil Sayfutdinov – 15 (4,4,3,4)
Jevgenij Saidulin  – nestartoval

2. Polsko – 23 bodů
Bartosz Zmarzlik – 15 (4,3,4,4)
Szymon Wozniak – 8 (2,4,0,2)
Dominik Kubera – nestartoval

3. Dánsko – 19 bodů
Leon Madsen – 10 (0,4,2,4)
Anders Thomsen – 4 (2,2)
Marcus Birkemose – 5 (3,2)

4. Švédsko – 19 bodů
Fredrik Lindgren – 14 (3,3,4,4)
Oliver Berntzon – 5 (0,2,0,3)
Alexander Woentin – nestartoval

5. Austrálie – 17 bodů
Jason Doyle – 5 (2,T,3)
Max Fricke – 12 (4,3,3,2)
Jaimon Lidsey – 0 (0)

6. Velké Británie – 12  bodů
Robert Lambert – 6 (T,2,4,T)
Drew Kemp – nestartoval
Daniel Bewley – 6 (3,0,3,d)

7. Česká republika – 11 bodů
Václav Milík – 11 (2,4,2,3)
Eduard Krčmář – 0 (0,R,0)
Petr Chlupáč – 0 (0)

Zdroj: sportowefakty.wp.pl
Foto: fb Artem Laguta

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*