Tisková konference k SGP na Lávce odhalila divokou kartu

Oficiální představení zrekonstruovaného stadionu na Markétě plochodrážním fanouškům proběhne při FIM Speedway Grand Prix závodech v Praze. OLYMP Centrum sportu MV zafinancoval nejen umělou trávu pro ragbyový sport, ale také nový materiál pro plochodrážní ovál, dále nové sedačky v některých sektorech stadionu a zejména nové osvětlení včetně stožárů. Staré sloupy v některých částech zabraňovaly pohledu na dráhu a tribuny tak nebyly komfortní. Nové sloupy jsou postaveny za tribunami a pohled na dráhu teď již neruší. Také zvukové zařízení bylo rozmístěno po celém stadionu, pro lepší poslechový komfort diváka.

FIM Speedway Grand Prix má díky pandemii Covid-19 v letošním roce trochu jinou podobu. Promotéři byli nuceni pozměnit nejen kalendář závodů SGP, ale také formát. Letošní Mistrovství světa se tak pojede pouze na čtyřech stadionech. Kromě České republiky se ostatní kola pojedou v Polsku (28. – 29. 8. 2020 ve Wroclawi, 11. – 12. 9. v Gorzowě a 2. – 3. 10. 2020 v Toruni). Na každém stadionu proběhnou dva závody po sobě. V Praze se pojede jeden závod v pátek 18.9. 2020 pod oficiálním názvem „2020 #Visit Czech Republic FIM Speedway Grand Prix“ a v sobotu 19.9. 2020 závod druhý, pod názvem „2020 Aztorin FIM Speedway Grand Prix“. Z obou závodů se jezdcům počítají body do celkového pořadí, tak jako kdyby se závod jel kdekoliv jinde na světě.

Přestože se na stadionu Markéta pojedou závody dva, promotéři BSI neumožňují dvě divoké karty. Jezdec na divokou kartu bude tedy pouze jeden a jak asi fanoušci tuší, není to nikdo jiný než Václav Milík. Ten je stále špičkou české ploché dráhy a i když má v letošním roce poměrně nevyvážené sportovní výkony, pořadatelé stále doufají, že pardubický jezdec zopakuje svůj triumf z roku 2017. Měnit se nebudou ani pozice náhradníků, ty budou patřit Eduardu Krčmářovi a Janu Kvěchovi.

Vstupenky, které si fanoušci zakoupili na původní termín 13. 6. 2020, zůstávají v platnosti na sobotu 19. 9. 2020. Pro páteční závod je nutné si opatřit novou vstupenku v předprodeji, který byl již zahájen v síti Ticketportal. Vzhledem k vládním opatřením jsou pořadatelé pražského závodu nuceni omezit počet vstupenek, které jsou v předprodeji. Z tohoto důvodu již není možné prodávat vstupenky na sobotní závod. I pro páteční závod je kapacita značně omezena, proto by fanoušci neměli nechávat nic náhodě. V rámci prevence není možné rezervování a prodej vstupenek na stadionu Markéta.

Z důvodu většího množství lidí na jednom místě je zvýšeno riziko nákazy, a tak pořadatelé jsou připraveni striktně dodržovat veškerá hygienická opatření, spolu s OLYMP CS MV zajistí dostatek dezinfekčních prostředků, samozřejmostí je dezinfikování tribun před pátečním i sobotním závodem a další opatření, která eliminují riziko nákazy a umožní tak fanouškům ničím nerušený zážitek ze závodu. Zároveň pořadatelé apelují na fanoušky, aby veškerá opatření, která budou pořadatelé na stadionu Markéta ve dnech závodů vyžadovat, respektovali a dodržovali v plné míře a pokud budou mít teplotu nebo se nebudou cítit dobře, aby zvážili, zda na stadion vůbec chodit.

Pojďme si blíže představit české jezdce, kteří se v rámci SGP představí fanouškům

#16 Václav Milík
patří mezi nejúspěšnější české jezdce současnosti. Od roku 2015 je součástí seriálu Speedway Euro Championship, kde v roce 2016 dokázal ukořistit stříbrnou medaili, o rok později bronzovou. V předminulém roce bodově spadl a nedokázal se udržet na postupových příčkách, proto se minulý rok musel účastnit semifinálového kola, z kterého postoupil do Challenge. Tam slavil úspěch v podobě třetího místa a tím se do šampionátu navrátil. V pražské Grand Prix startoval již v roce 2014, kde skončil patnáctý, stejně jako v dalším roce. 25. června 2016 si ještě o jednu příčku pohoršil, aby rok na to mohl svým fantastickým výkonem dosáhnout na třetí místo a tím i nejlepší historický výsledek českého jezdce v pražské Grand Prix. V roce 2018 mu pražský závod bohužel nevyšel a skončil na 11. místě, v loňském roce až na 12. místě. Fanoušci i pořadatelé však stále doufají, že se Václav opět vrátí na svůj výkon v roce 2017. V letošním roce změnil také barvy polské klubu, když opustil Betard Wroclaw a vrátil se do klubu, kde v Polsku začínal – Row Rybnik.V sobotu 22. srpna dostane šanci zabodovat v Challenge pro SGP 2021. V případě, že by se dostal do TOP 3, stal by se stálým jezdcem SGP pro příští rok.

#17 Eduard Krčmář
jezdec AK 3ton Slaný, v letošním roce prokazuje velmi dobrou formu, a to především na českých drahách, kde vzhledem k situaci využívá každého možného závodu. V současnosti je lídrem Poháru Auto klubu České republiky a v polské druhé lize je také bodujícím jezdcem klubu.

#18 Jan Kvěch
v pražské Grand Prix ponese na své vestě číslo osmnáct, má v letošní sezóně velmi nabitý program. Juniorské závody se konečně rozjely, a tak se jeho cíle ženou směrem k mistrovství Evropy a světa juniorů do 19 a 21 let. Pro letošní rok se stal jezdcem Falubaz Zielona Góra, kde ale ještě nedostal šanci předvést se v nejvyšší polské ligové soutěži. (doplním v pondělí po Pardubicích a Žarnovici)

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*