Další doping na ploché dráze?

Včera se objevila šokující zpráva. Kontrola dopingu měla prokázat, že jeden z plochodrážních jezdců porušil dopingová pravidla. Podle neoficiálních zpráv se jedná o “maximálního” Maksyma Drabika. Drabika kontrolovali 22. září 2019, téměř dva týdny před finále juniorského mistrovství světa v Pardubicích, které skončilo jeho triumfem. Je pravděpodobné, že pokud bude diskvalifikován, bude muset tuto zlatou medaili vrátit.

V kontrolní zprávě Drabik připustil, že dostal intravenózní infuzi několikrát větší, než je přípustná norma. Lze očekávat, že antidopingový výbor neprojeví žádné slitování s Drabikem, protože tato instituce velmi tvrdě bojuje s intravenózními injekcemi přesahujícími 100 ml (Drabik údajně dostal infuzi 500 ml). O tom se bolestně přesvědčil i několikanásobný olympijský mistr plavání Ryan Lochte, který byl potrestán za stejný trestný čin v roce 2018 čtrnáctiměsíční diskvalifikací. Svou pozici Drabik ještě zhoršil tím, že v prvních týdnech po zkoušce neodpověděl na korespondenci, která mu byla zaslána a reagoval až tehdy, když byl obviněn. Jezdec nemůže příliš počítat ani s velkou pomocí z plochodrážního prostředí. Není tomu tak dávno, kdy byl pozastaven trenérem národního týmu Markem Cieslakem pro ignorování jeho reprezentačních povinností.

Pokud se tato zpráva potvrdí, Drabik bude muset čelit drsným sankcím, hovoří se o pozastavení činnosti až na několik let. To by znamenalo obrovské problémy pro klub Betard Sparta Wroclaw. Tento jezdec je základním pilířem týmu, v minulé sezóně byl nejefektivnějším jezdcem ligy, vyhrál také titul Individual World Champion. Pozastavení činnosti by určitě mělo fatální dopad i na kariéru Maksyma Drabika. v současné době má Drabik 14 dní na to, aby vznesl námitky a vysvětlil své chování. První slyšení se pravděpodobně uskuteční v polovině února.

Toto není první doping na ploché dráze. V červenci 2017 byla pozastavena činnost Grigorije Łaguty za užívání zakázaných prostředků (meldonium). Rusovi byl původně udělen 2-letý trest, ale poté byl snížen na 21 měsíců. Aleksandr Loktajew byl chycen o dva roky dříve (přiznal se, že kouří marihuanu, roční pozastavení), v roce 2014 byl v těle Patryka Dudka detekován methylhexanamin (pozastavení na rok).

O dalším vývoji situace vás budeme na našich stránkách informovat.

foto: Weronika Przybylek
zdroj: Sportowefakty.pl

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*