Zlatá přilba míří opět k protinožcům, vítězství obhájil Jason Doyle

Foto: Petr Makušev (sportphoto.cz)

Nedělní dopoledne naštěstí vítaly sluneční paprsky a nemusel se tak opakovat sobotní scénář, kdy byl závod Zlaté stuhy kvůli počasí odvolán. Stadion zaplnili diváci různých národností, ale ohromnou kulisu pro domácí závodníky vytvořili právě Češi. Už při vylučovacích jízdách maximálně podporovali všechny jezdce, bohužel do čtvrtfinálových jízd se probojoval jen Josef Franc a Zdeněk Simota, Jan Kvěch spolu s Václavem Milíkem již byli nasazeni. Nakonec se ani pardubické hvězdě nepodařilo probojovat do finále a zlatou trofej si opět odváží Jason Doyle. Od roku 2001 se podařilo dalšímu jezdci, po Leigh Adamsovi, obhájit vítězství z předchozího roku. Jason navíc v neděli slavil své narozeniny a na tiskové konferenci přiznal, že po dárku od své manželky je zlatá přilba ten nejhezčí narozeninový dárek!

Přitom český začátek nebyl vůbec špatný, skvěle se podařila první jízda Zdeňka Holuba, který odstartoval přímo raketově a přivezl si první čtyři body, jenže pak již stejný výsledek nezopakoval a skončil těsně za postupovou trojicí. Ani Hynek Štichauer svými prvními třemi body nezačal nejhůře, ale právě ani on po své úvodní jízdě již lepší výsledek neudělal a skončil ve vylučovacích jízdách své skupiny na pátém místě. Ondřej Smetana také neměl svůj den, v rozhovoru pro Českou televizi pak přiznal, že ho jistým způsobem ještě stále limituje bolest z pádu v minulých dnech, také přiznal, že od té doby sedí na motocyklu poprvé. I on skončil ve vylučovací skupině. 

Dobře si vedl Zdeněk Simota, který postoupil z třetího místa, stejně jako Josef Franc. Ze závodu už ve vylučovacích skupinách odstoupil Gleb Chugunov, který měl v první jízdě technický problém. Patrik Mikel, který zaskočil za Kevina Wölberta, skončil s jedním bodem na chvostu vylučovací skupiny číslo čtyři. 

Ve čtvrtfinále startoval Jan Kvěch, který skončil na čtvrtém místě, a to především vinou defektu ve své druhé jízdě, když se pral o co nejlepší pozici a byl navezen k mantinelům. Poslední jízdu čtvrtfinále sice dokončil na druhém místě, ale bodově to na semifinálové jízdy nestačilo. Václav Milík měl čtvrtfinálové jízdy úspěšnější. Do semifinále vstupoval z prvního místa, kde sice dvakrát dojel na třetím místě, ale poslední svou jízdu suverénně vyhrál. Aplaus sklidil téměř po celé stadionu a diváci se nemohli dočkat semifinálové jízdy. Bohužel Simota ani Franc již ze čtvrtfinále nepostoupili. 

První semifinále bylo sice bez české účasti, ale velkou oblibu u domácích fanoušků má i Martin Vaculík, kterému nejeden divák přál celkové vítězství. Jenže ani jemu se semifinálové jízdy příliš nevyvedly, změnil nastavení motocyklu, a to se neukázalo jako šťastné řešení. Přestože po zlaté trofeji touží, hlavu si z neúspěchu příliš nelámal, protože jak dodal, taková plochá dráha prostě je! “Vyhořel” i Matej Žagar, jezdec, který pardubickou dráhu zná, neboť často posiluje tým AMK ZP Pardubice v české extralize. Ze semifinále vybojoval pouze jeden jediný bod a tím pro něj závod skončil. Naopak překvapením celého dne byl Andžejs Lebeděvs, který vděčí svému startu v závodě především svému kamarádovi Vaškovi Milíkovi. Ten se za účast Lotyše, který jezdí za Spartu Wroclaw tolik přimlouval, až se pořadatelé rozhodli Lebeděvse do závodu nasadit. A jak se ukázalo, nebyl to vůbec špatný tah. 

Velmi dobře si vedl i mladší bratr Chrise Holdera, Jack, který ze semifinále do finálové jízdy postoupil z druhého místa. Trojici postupujících uzavřel Patryk Dudek, který měl taky na přilbu spadeno, však už ji jednou málem na své hlavě měl, ale vinou defektu nakonec získal trofej Jurica Pavlic. V druhém semifinále jasně dominoval Jason Doyle, který se třetí jízdy neúčastnil pro dostatečný zisk bodů. I Max Fricke jel velmi dobře, trojici druhého semifinále uzavřel rodák z Rio de Janiera Antonio Lindbäck. A právě druhé semifinále bylo pro diváky přítomné na stadionu nejzajímavější, protože v něm startoval i Václav Milík. Přestože se dral do předních pozic jako lev, bohužel to nevyšlo a skončil ve své skupině pátý. 

Václav byl velmi sebekritický a s výkonem nebyl spokojen, ale všichni fanoušci ho do depa doprovodili obrovským aplausem. Každý si totiž dokáže představit jak je těžké obhájit vítězství a nebo se alespoň dostat na stupně vítězů v tak těžké konkurenci. A navíc stále bylo proč fandit, přestože se Václav nedostal do velkého finále, startoval ve finále útěchy. 

Tam mu dělali společnost Viktor Kulakov, Martin Vaculík, Chris Holder, Matej Žagar a Tero Aarnio, který již na Memoriálu Luboše Tomíčka prokázal velmi dobrou kondici. Ale ani tady Milík příliš nezazářil, Vaculík perfektně vystartoval a první příčky se již nevzal, boj byl ještě mezi Žagarem a Holderem, z kterého lépe vyšel právě Slovinec. Václav Milík skončil pátý, celkově tedy na jedenáctém místě. 

A pak již následoval boj, na který všichni čekali. Aneb kdo se stane vítězem zlaté přilby v roce 2019? Finále bylo nabité velkými jmény, favoritem byl nejen Jason Doyle, ale právě i Patryk Dudek či Jack  Holder. Určitě měl co říct i Max Fricke a Antonio Lindbäck. A pak tu byl ještě “černý kůň” závodu Andžejs Lebeděvs, který nepřestával překvapovat. Ale hned co vyletěla startovací páska nahoru vystartoval nejrychleji Australan Doyle, který si poměrně rychle vytvořil velký náskok. Každý fanoušek tohoto závodu však ví, že raketový start je věc první a udržet pozici šest kol (!!) věc druhá. A Jason Doyle dokázal obojí. V prvních chvílích se na něj tlačil Jack Holder, ale po své vlastní chybě se propadl až na poslední příčku, kterou již nedokázal zlepšit. Andžejs Lebeděvs skončil druhý, Patryk Dudek třetí. Přestože ho mrzelo, že zlatou trofej nezískal, tvrdil, že stále je to lepší výsledek než defekt, který ho před lety potkal, a že je spokojen.

Bude Jason Doyle útočit na “hattrick” a zopakuje tak výkon svého krajana Leigha Adamse z let 1999-2001? To je samozřejmě ještě ve hvězdách, rozhodně má k tomu, ale prozatím dveře otevřené. 

Dramatické okamžiky:
Diváci byli svědky, v jízdě s číslem dvě, prvního pádu. Jízda byla téměř okamžitě přerušena pro letmý start, čehož si všiml Adrian Gala jedoucí před Hynkem Štichauerem. Na blikající červené světlo reagoval ubráním plynu, což nečekal Hynek Štichauer. Štichauer z dráhy odešel po svých, byl v pořádku a bez zranění, pro Galu přijela na dráhu sanitka, byl při vědomí, ale do závodu již nenastoupil. O pořádné drama se postarala jízda s číslem čtyři. Ivačič zřejmě najel do koleje, ta jej vyvezla až na konec nafukovacího mantinelu. Pád vypadal velmi hrozivě, do nafukovacích bariér, které v tomto místě právě končily, vletěl téměř jako hadrová panenka. Navíc hrudníkem a hlavou narazil již do tvrdé části bariér, které jsou již v současnosti odpružené. Ivačič odjíždí z dráhy sanitním vozem. Ze závodu odstoupil pro bolest ramene. I přes děsivě vypadající pád ho snad nepotkala žádná jiná vážnější zranění. Devátá jízda přinesla další dramatický pád. Po souboji Kvěcha a Aspgrena padá Aspgren na dráhu, jeho motorka navíc přeskočila mantinel, což vylekalo nejednoho fanouška stojící právě v tomto místě. Aspgren odjíždí z dráhy v sanitce, v další jízdě nahrazen Jaroslavem Petrákem. I on byl při převozu z dráhy sanitkou při vědomí. 

Výsledky:

První vylučovací skupina (počítají se dvě nejlepší umístění)
1. Pontus Aspgren – 10 (5,5,N)
2. Lasse Bjerre – 8 (3,4,4)
3. Josef Franc – 7 (4,3,3)
4. Nicolas Covatti – 6 (1,1,5)
5. Max Dilger – 4 (2,2,2)
6. Norbert Magosi – 1 (0,0,1)

Druhá vylučovací skupina (počítají se dvě nejlepší umístění)
1. Andžejs Lebeděvs – 10 (5,5,N)
2. Tero Aarnio – 9 (4,T,5)
3. Zdeněk Simota – 7 (2,4,3)
4. Lukas Fienhage – 7 (1,3,4)
5. Hynek Štichauer – 5 (3,2,2)
6. Adrian Gala – 0 (F,N,N)

Třetí vylučovací skupina (počítají se dvě nejlepší umístění)
1. Jack Holder – 10 (5,5,N)
2. Matic Ivačič – 8 (3,2,5)
3. Ben Barker – 8 (2,4,4)
4. Zdeněk Holub – 7 (4,3,3)
5. Alessandro Milanese – 2 (1,1,1)
6. Gleb Chugunov – 0 (R,N,N)

Čtvrtá vylučovací skupina (počítají se dvě nejlepší umístění)
1. Viktor Kulakov – 8 (3,3,5)
2. Paco Castagna – 8 (1,5,3)
3. Chris Harris – 8 (4,4,4)
4. Michael Härtel – 7 (5,R,2)
5. Ondřej Smetana – 4 (2,2,1)
6. Patrik Mikel – 1 (0,1,0)

První čtvrtfinálová skupina (počítají se dvě nejlepší umístění)
1. Patryk Dudek – 10 (5,3,5)
2. Tero Aarnio – 8 (3,5,3)
3. Matej Žagar – 7 (R,4,3)
4. Jan Kvěch – 6 (2,R,4)
5. Pontus Aspgren – 6 (4,2,N)
6. Ben Barker – 2 (1,1,1)

Druhá čtvrtfinálová skupina (počítají se dvě nejlepší umístění)
1. Václav Milík – 8 (3,3,5)
2. Viktor Kulakov – 8 (1,5,3)
3. Max Fricke – 8 (4,4,4)
4. Lasse Bjerre – 6 (5,1,0)
5. Jurica Pavlic – 4 (0,2,2)
6. Zdeněk Simota – 3 (2,0,1)

Třetí čtvrtfinálová skupina (počítají se dvě nejlepší umístění)
1. Jason Doyle – 9 (5,d,4)
2. Jack Holder – 9 (4,5,N)
3. Antonio Lindbäck – 8 (3,3,5)
4. Rune Holta – 7 (1,4,3)
5. Paco Castagna – 4 (2,2,2)
6. Josef Franc – 1 (0,d,1)

– Jason Doyle a Josef Franc vyloučeni za přejetí vnitřního okraje oběma koly

Čtvrtá čtvrtfinálová skupina (počítají se dvě nejlepší umístění)
1. Martin Vaculík – 10 (5,5,N)
2. Chris Holder – 9 (3,4,5)
3. Andžejs Lebeděvs – 8 (4,3,4)
4. Mads Hansen – 4 (1,1,3)
5. Chris Harris – 4 (2,2,2)
6. Matic Ivačič – 0 (d,N,N)

První semifinálová skupina (počítají se dvě nejlepší umístění)
1. Andžejs Lebeděvs – 9 (4,1,5)
2. Jack Holder – 8 (2,5,3)
3. Patryk Dudek – 8 (5,3,N)
4. Martin Vaculík – 7 (3,2,4)
5. Viktor Kulakov – 6 (1,4,2)
6. Matej Žagar – 1 (R,0,1)

Druhá semifinálová skupina (počítají se dvě nejlepší umístění)
1. Jason Doyle – 10 (5,5,N)
2. Max Fricke – 8 (1,4,4)
3. Antonio Lindbäck – 7 (2,d,5)
4. Chris Holder – 7 (4,2,3)
5. Václav Milík – 6 (3,3,2)
6. Tero Aarnio – 1 (0,1,N)

– Antonio Lindbäck vyloučen za přejetí vnitřního okraje oběma koly

„Malé“ finále
1. Martin Vaculík
2. Matej Žagar
3. Chris Holder
4. Viktor Kulakov
5. Václav Mílík
6. Tero Aarnio

„Velké“ finále
1. Jason Doyle
2. Andžejs Lebeděvs
3. Patryk Dudek
4. Max Fricke
5. Antonio Lindbäck
6. Jack Holder

Text: Eliška Rybenská
Výsledky: Šárka Rybenská (v případě použití našich výsledků prosím používejte zdroj SpeedwayNews.cz)
Foto: Petr Makušev (sportphoto.cz)

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*