51. Memoriál Luboše Tomíčka se vydařil na výbornou

Pořadatelé 51. ročníku Memoriálu Luboše Tomíčka měli nelehký úkol. Za týden se musel připravit závod, který neměl ztratit na kvalitě ať už startovní listinou, doprovodným programem nebo celkovým výsledkem pro diváky. Navíc ze začátku týdne byly předpovědi počasí velmi negativní, déšť měl propuknout začátkem víkendu a v neděli jen sílit. Navíc nebyl čas na velkou propagaci a tak se organizátoři rozhodli pro moderní způsob, a to především propagaci přes sociální sítě a jiné internetové portály. A jak se zdálo, vše přineslo své ovoce.

Brány stadionu se otevřeli divákům ve 14 hodin a spousta z nich využila volný vstup do depa a setkání se s jezdci. Nad stadionem několikrát vykouklo sluníčko a zdálo se, že se počasí přeci jen umoudřilo. Od 15 hodin vyjeli na břevnovský ovál kluci z Podmol Bros SHOW, aby si lehce potrénovali a zjistili, zda je rampa a vše potřebné dobře připraveno. Od 16 hodin vše vypuklo, slavnostní nástup i s motocykly, nechyběli i silné stroje Harley Davidson a roztleskávačky. A mohla se odstartovat první jízda, ve které se hned v úvodu objevili hned tři čeští závodníci – Petr Chlupáč, Ondřej Smetana a Michal Škurla, který do závodu nastoupil na poslední chvíli, když nemohl dorazit Dominik Möser. Dominantní v jízdě byl Linus Sundström, sekundoval mu Ondřej Smetana, který si připsal první dva body. Do další jízdy nastoupil mimo jiné i vítěz loňského ročníku Chris Holder a vítězstvím byl znovu adeptem na zopakování celkového triumfu.

Překvapení bylo v jízdě s číslem 3, když Niels Kristian Iversen, jeden z favoritů závodu dojel až na místě třetím za Tero Aarniem a Maticem Ivačičem, Jan Kvěch skončil poslední, přestože se chtěl v jízdě prosadit a pozici si zlepšit, ale Iversen využil dlouholeté zkušenosti a mladého Pražana před sebe nepustil. Poslední jízdu první série ovládl Jack Holder, mladší bratr australské hvězdy. Druhá série a opět v roli Jan Kvěch jako velký smolař. Přestože se o pozici pral zejména Zdeněk Holub s Linusem Sundströmem, který upadl, vyloučen byl Jan Kvěch. Divákům možná hned nebylo jasné, za co byl Kvěch vyloučen, ale rozhodčí Pavel Kubeš si všiml, že jezdec přejel vnitřního okraje dráhy oběma koly. A tak se nepovedlo juniorovi zvyšovat stav bodového konta a u jeho jména se stále tyčila jen nula. Po druhé sérii byli neporažení jen dva jezdci Linus Sundström a Jack Holder. Později si pozici neporaženého jezdce udržel jen Linus.

Z českých jezdců měl po třetí sérii nejvíce bodů Ondřej Smetana, ale potřeboval velmi zabrat, aby dostal místo v Last chance. Jenže jeden bod ve třinácté jízdě a nula v jízdě s číslem sedmnáct rozplynuly naděje Ondřeje na větší úspěch v závodě. Naopak Jan Kvěch se po vyloučení vzchopil a na svoje konto si připsal první tři body. Poté je podpořil ještě dvěma body v jízdě čtrnácté a také dvacáté. Se sedmi body skončil na osmém místě a stal se tak nejlepším českým jezdcem 51. ročníku MLT. 

Do Last chance postoupili Chris Holder, Tero Aarnio, Linus Sundström a Matic Ivačič, přímo do finále byl nasazen Iversen a mladší z klanu Holder. “Poslední šance” se nejlépe zdařila švédskému jezdci, druhý skončil jediný Fin na startovní listině Tero Aarnio. Pro Chrise Holdera závod skončil, neboť byl až na třetím místě, stejně jako Ivačič na místě čtvrtém. Finále bylo ještě plné dramatu. Že Jack Holder jezdí ostře si již mnozí fanoušci všimli a potvrdil to i v Praze, když silně najel do Nielse Kristiana Iversena, kterého tímto poslal pod nafukovací bariéry. Za tento nebezpečný manévr si od rozhodčího vysloužil vyloučení a tak se finále opakovalo jen ve třech jezdcích. Nejlépe zajel jeden z favoritů závodu Iversen, který vystoupal na nejvyšší stupeň vítězů. Druhý skončil skvěle jedoucí Sundström a bronz si odvezl Tero Aarnio. 

Skvělou show předvedli i kluci na freestyle motocyklech při doprovodném programu s názvem Podmol Bros SHOW. Při dvou přestávkách a patnácti minutách převedli neskutečné triky a celou atmosféru umocnil ještě Libor Podmol skvělým výkladem. Velmi dobře zapadala i bubenická kapela a samozřejmě roztleskávačky. 

Výsledky:
1. Niels Kristian Iversen – 13 + 1. ve finále (1,3,3,3,3)
2. Linus Sundström – 11 + 1. v Last chance + 2. ve finále (3,3,3,1,1)
3. Tero Aarnio – 10 + 2. v Last chance + 3. ve finále (3,1,0,3,3)
4. Jack Holder – 14 + d ve finále (3,3,2,3,3)
5. Chris Holder – 11 + 3. v Last chance (3,0,3,2,3)
6. Matic Ivačič – 11 + 4. v Last chance (2,3,2,2,2)
7. Adrian Cyfer – 8 (1,2,2,3,0) 8
8. Jan Kvěch – 7 (0,d,3,2,2) 7
9. Josef Franc – 7 (2,2,0,1,2) 7
10. Ondřej Smetana – 7 (2,2,2,1,0) 7
11. Marko Levishyn – 6 (2,1,1,2,0) 6
12. Petr Chlupáč – 5 (1,0,1,1,2) 5
13. Michael Härtel – 3 (1,0,1,0,1) 3
14. Zdeněk Holub – 3 (0,1,1,0,1) 3
15. David Pacalaj – 2 (0,2,0,0,0) 2
16. Michal Škurla – 2 (0,1,0,0,1) 2
17. Filip Hájek – nestartoval
18. Daniel Klíma – nestartoval

Foto: Jan “Jack” Kobzáň

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*