Praha se podepsala pod první triumf Janusze Kolodzieje

Prognózy počasí příliš pražskému závodu nefandily. Pořadatelé a promotéři se do poslední minuty obávali deště a závody se snažili zrychlit tak, aby dešti utekli co nejvíce. Přestože pár kapek na Markétu přece jen nakonec padlo, závod nebyl ohrožen. Přesto se v něm událo několik zvratů, které nakonec zamíchaly s konečným výsledkem. Zejména to byla velká smůla Emila Sayfutdinova, který jistě pomýšlel na jubilejní vítězství po 10 letech. 

Ale začněme od začátku. Do úvodní jízdy nastoupil Iversen, Zmarzlik, Žagar a hlavně Václav Milík, kterého kupředu hnala silná divácká kulisa. A fungovalo to, Milík dojel bezkonkurenčně na prvním místě a porazil velká esa seriálu. V další jízdě si nejlépe vedl Kolodziej a v jízdě třetí zazářil Doyle. Vůbec se nevyvedla první jízda Martinu Vaculíkovi, který skončil ve čtvrté jízdě na posledním místě za Madsenem, Sayfutdinovem a Dudkem. Vaculík navíc ulítl start, takže na jeho kontě byla nejen nula, ale také označení “warning”. 

Po úpravě dráhy, která byla velmi rychlá, zajel nejlépe Iversen a přerušil tak vítězství z venkovní pozice. Doposud vyhrávali jezdci se žlutým povlakem na helmě. Vítězství žluté se vrátilo v další jízdě, kterou vyhrál Artem Laguta a zlepšil tak svou prvotní nulu vítězstvím. V sedmé jízdě ukázal parádní fair play Fredrik Lindgren, který neukočíroval svůj stroj, upadl na dráhu, ale dokázal se odklidit včas z dráhy a jízda proto nemusela být přerušena. Vyhrál Max Fricke, Sayfutdinov získal dva body, což ho stále vedlo k jeho možnému triumfu po deseti letech. A na dráhu se dostal i druhý český jezdec, první náhradník, Zdeněk Holub, když Jason Doyle neudržel nervy na uzdě při startu osmé jízdy a díky dotknutí se pásky byl z opakování vyloučen. Řada tak přišla na Zdeňka Holuba, který chvíli zatápěl i svému českému kolegovi Vaškovi. Nakonec mu pardubický jezdec poodjel, ale Zdeněk se soupeřů držel velmi blízko, ač dojel s nulou. Za to Václav svou první trojku nemohl opakovat a dopsal si z další jízdy pouze bod, Kolodziej si opět nenechal vítězství nikým vzít.

Po úpravě dráhy se nejlépe vedlo Maxu Frickemu, opět ze čtvrté pozice. Martin Vaculík si polepšil dvěma body a Artem připsal jeden bod. Bez bodu dojel Iversen. A další naděje pro Emila, který poprvé připisuje vítězství a tím zvedá bodový zisk a šance na postup do semifinále. Ale Antonio Lindbäck, vítěz páteční kvalifikace, neustále bojuje s motocyklem a nedaří se mu vybranou startovní pozici proměnit v lepší bodové zisky. V jedenácté jízdě vyhrál stylem start – cíl Patryk Dudek. V poslední jízdě třetí série nastoupil Václav Milík s modrým povlakem na helmě se ziskem 4 bodů a nutně potřeboval body k jeho navýšení. Bohužel se tak nekonalo, Václav dojel s nulou za Lindgrenem, Madsenem a Janowskim, čímž se Václavovi sny o postupu do semifinále mírně rozplývaly. 

Jízda třináctá byla především jízdou Fredrika Lindgrena, který dokázal jízdu nejen vyhrát, ale také získal celkem 1 000 bodů v seriálu SGP v jeho kariéře. Stejně jako Freddie, i Bartosz zvítězil v další jízdě s červeným povlakem na přilbě. Janusz Kolodziej naopak zajel s nulou. Stále se nedařilo Martinu Vaculíkovi, který i v patnácté jízdě dojel poslední za Janowskim, Žagarem a Lindbäckem, který stále potvrzoval, že výběr pozice nemusí nutně znamenat výhodu. Poslední jízda série a opět Václav Milík v akci. Bohužel však jen na startu, kdy bojoval o lepší pozice, ale nakonec skončil na posledním, bezbodovém, místě. Emil Sayfutdinov si dojel pro jeden bod. Laguta připisoval vítězství.

Poslední série základních jízd a velká šance pro Sayfutdinova, který si dojel pro další vítězství. Janusz po nule připisuje pouze jeden bod a v tu chvíli by ho nikdo nepasoval na vítěze závodu. A tentokrát opravdový konec pražského závodu pro Martina Vaculíka, který v osmnácté jízdě nezačal nejhůře, ale zradila ho technika a musel se smířit s další nulou vinou defektu. I Žagar se v následující jízdě potýkal s defektem motocyklu. Jízdu vyhrál Doyle. Dvacátou jízdu vyhrál Max Fricke, ale velké problémy měl Václav Milík, který se již téměř připravoval na pád, ale z problému dokázal velmi dobře vybruslit, přesto dojel poslední a tím se mu brány pražského závodu uzavřely. 

Do semifinále postoupil Madsen, Doyle, Fricke, Laguta, Dudek, Lindgren, Sayfutdinov a Kolodziej. První semifinále nebylo ničím příliš výjimečné, postoupil Madsen s Doylem. Ale velká smůla potkala doposud velmi dobře jedoucího Emila Sayfutdinova. Ten jel na druhém místě a finálovou jízdu již měl na dosah, jenže motocyklu nelze poručit a když selže technika, nelze již nic dělat. Sayfutdinov dojel na travnatou plochu, ale zuřivost si rozhodně nenechával pro sebe. Všichni fanoušci na pražském stadionu byli svědkem velkého zklamání mladého Rusa. Ten jistě již pomýšlel na desetiletý triumf, který se tímto rozplynul. Do finále postoupil Kolodziej a Dudek.

Ve finále velmi dobře vystartoval Janusz Kolodziej, který si již tuto pozici pohlídal. Dotíral se na něj ještě Leon Madsen, ale na polského “nováčka” nestačil. Stupně vítězů uzavřel další z polských jezdců Patryk Dudek. Bramborová medaile patřila Doylovi. 

Výsledky SGP – Praha:

1. Janusz Kołodziej – 15 (3,3,2,0,1,3,3)
2. Leon Madsen – 14 (3,1,2,2,1,3,2)
3. Patryk Dudek – 12 (1,2,3,1,2,2,1)
4. Jason Doyle – 12 (3,t,2,2,3,2,0)
5. Max Fricke – 13 (2,3,3,1,3,1)
6. Fredrik Lindgren – 12 (2,F,3,3,3,1)
7. Emil Sayfutdinov- 11 (2,2,3,1,3,R)
8. Artem Laguta – 9 (0,3,1,3,2,0)
9. Bartosz Zmarzlik – 8 (2,1,0,3,2)
10. Maciej Janowski – 7 (1,0,1,3,2)
11. Robert Lambert – 6 (0,2,1,2,1)
12. Václav Milík – 4 (3,1,0,0,0)
13. Martin Vaculík – 4 (0,2,2,0,R)
14. Matej Žagar – 4 (1,1,0,2,R)
15. Antonio Lindbäck – 4 (1,0,1,1,1)
16. Niels Kristian Iversen – 3 (0,3,0,0,0)
17. Zdeněk Holub – 0 (0)
18. Ondřej Smetana – nestartoval

Foto: FIM Speedway Grand Prix facebook

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*