Václav Milík postoupil do finálových závodů SEC

V sobotu se v maďarském Nagyhalász uskutečnil závod Challenge mistrovství Evropy. Do něho se po kvalifikačních kolech probojoval z českých závodníků pouze Václav Milík. Do závodu byl nasazen i Martin Smolinski, který zastupoval Dominika Kuberu, jenž dal přednost boji o MS juniorů. Němec však do Nagyhalász nepřijel, a tak šanci na postup dostal Bjarne Pedersen. 

Václav Milík začal závod velmi dobře, první jízdu vyhrál, když porazil Michaela Jepsena Jensena, Pawła Przedpelskiho a Andreje Kudrjašova. Dobře si vedl i v dalších třech jízdách, příliš mu nevyšla jízda s číslem 19., kde dojel na třetím místě. V základní části měl celkově 11 bodů, ale byl průběžně pátý v pořadí, což mu zajistilo účast v jízdě “last change”. Ta nebyla vůbec jednoduchá, Václav se držel na třetí pozici, což by sice v konečném závěru znamenalo postup do finálových závodů SEC, ale do finálové jízdy by již nezasáhl. Později se probojoval na druhé místo před Worynu. Ale v 4. kole došlo k pádu Kacpera Woryny a jako viník byl označen Anders Thomsen. Byl z jízdy vyloučen a uznány byly technické body, tedy tak, jak jezdci najeli do posledního kola.

Do finále přímo postoupili Grigorij Laguta, jenže neztratil v základní části ani jeden bod a Michael Jepsen Jensen. Ty doplnili David Bellego, jenž vyhrál jízdu last change a právě i Václav Milík, který z last change ukořistil 2 body. Opět se českému jezdci příliš nevydařil start a po prvním kole byl na poslední místě. Jenže i ve finálové jízdě došlo po nájezdu do posledního kola k pádu, v kterém byl bohužel zainteresovaný i Václav. Jepsen Jensen zopakoval naprosto totožnou situaci jako Anders Thomsen v last change a stejně jako jeho krajan, i on si vysloužil vyloučení. I tentokrát se již jízda neopakovala a uznaly se výsledky. Vítězství patřilo naprosto po zásluze Grigoriji Lagutovi, který dokazuje, že i po pauze, kterou měl kvůli problémům s dopingem, do elitního světa ploché dráhy patří. Druhý skončil David Bellego a bronz patřil Václavu Milíkovi. 

Do finálových závodů tedy postoupili: Grigorij Laguta, David Bellego, Václav Milík, Michael Jepsen Jensen a Kacper Woryna. Promotéři tak budou rozhodovat o dalších pěti jezdcích, kteří se do seriálu dostanou díky divokým kartám. Z loňského ročníku přímo postoupili Leon Madsen, Jaroslaw Hampel, Robert Lambert, Mikkel Michelsen a Antonio Lindbäck.

V základní části došlo k několika pádům, nejhorší byl však v jízdě 15., v které Peter Kildemand bojoval možná až příliš agresivně a došlo tak ke kolizi s domácím Kovácsem Rolandem. Peter se zapasoval pod nafukovací bariéry a na dráhu vyjela sanitka. Domácí závodník odešel do depa po svých, Petera odvezla sanitka a jak se později ukázalo, došlo zejména k poranění obličeje a zřejmě zlomenému nosu. 

Výsledky:
1. Grigorij Laguta – 15 (3,3,3,3,3) + 1. ve finále
2. David Bellego – 12+3 (2,3,3,1,3) + 2. ve finále
3. Václav Milík  – 11+2 (3,2,2,3,1) + 3. ve finále
4. Michael Jepsen Jensen – 13 (2,3,3,2,3) + d ve finále
5. Kacper Woryna – 12+1 (2,2,2,3,3)
6. Anders Thomsen – 10+d (2,3,3,0,2)
7. Paweł Przedpełski – 8 (1,2,2,2,1)
8. Jurica Pavlic – 6 (0,0,1,3,2)
9. Sergey Logatchev – 6 (3,Fd,1,1,1)
10. Bartosz Smektała – 6 (1,2,1,0,2)
11. Peter Kildemand – 4 (3,1,0,Fd,N)
12. Andrej Kudrjašov – 4 (0,1,0,2,1)
13. Adrian Miedziński – 4 (1,1,2,0,N)
14. Andžejs Lebeděvs – 3 (0,Fd,1,2,0)
15. Tobiasz Musielak – 2 (2,T)
16. Bjarne Pedersen – 2 (1,0,0,1,0)
17. Roland Kovács – 2 (0,1,0,1,0)

Foto: Szilvia Szabó

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*