Tomasz Gollob nakrátko opustil nemocnici

PHOTO PRZEMYSLAW SZYSZKA/SE/EAST NEWS

Tomasz Gollob vystoupil na tiskové konferenci, která začala dnes  v 11 hodin.  Bývalý mistr světa oznámil, že se nikdy nevzdá svého boje, neuzavře  se doma a chtěl by se v příštím roce objevit na polské Grand Prix.  “Chtěl bych poděkovat všem klubům v Polsku, které se v den mé tragédie spojily a ukázaly velké srdce. Jsem vděčný lékařům, kteří mě opravili. Byla jsem šťastný, že jsem se ocitl zrovna v této nemocnici. Věřím, že kdekoli jinde na světě by se o mě lépe nestarali.”

Padaly otázky ohledně samotné nehody a prvních dnů po ní. “Nepamatuju si nic, nejdříve až tak  týden po nehodě,” vzpomíná Gollob.  “Tato nehoda byla součástí mé  přípravy  na další sportovní cíle. To je minulost. Nebylo to snadné, ale měl jsem kolem sebe báječné lékaře a lidi. Profesor Harat mi řekl významná slova: Tom, musíte to pochopit.” Zdůrazňuje, že  trpělivost mu trochu chybí. Podporu hledá u  kolegů, kteří byli v podobné situaci, jako jsou Darcy Ward a Leigh Adams. “Vím, že mám před sebou dlouhou cestu a tvrdou práci. Nevzdám se, i když to není snadné. Bojoval jsem s bolestí, kterou jsem nikdy předtím necítil. Doufám, že to bude v budoucnu lepší.”

Tomasz Gollob oznamuje, že se bude pohybovat  v plochodrážním prostředí  a nechce stratit kontakt s fanoušky. “Myslím, že to stále potřebuji. Nemám šanci soutěžit ve sportu, to je historie, ale nebudu se schovávat doma. Budu se s vámi setkávat na mnoha místech. Budu chtít pracovat na sobě a pracovat tak dobře, jak jen mohu. Je pravděpodobné, že se v květnu příštího roku objevím na národní Grand Prix, vše však závisí na stanovisku lékařů.”

Kompletní rehabilitace  bude pokračovat po propuštění  z nemocnice. Celkový zdravotní stav je velmi dobrý, ale vyžaduje rehabilitaci. Bohužel zůstává paralýza hlubokých svalů dolních končetin. Profesor Marek Harat, který provedl operaci páteře bezprostředně po nehodě hledí do  budoucnosti:   “Nejsme bez hrozeb. Boj s bolestí probíhá po dobu sedmi měsíců a vyžaduje další opatření v budoucnu. Doufáme, že Tomas bude moci pokračovat bez dalších operací a bude schopen se soustředit na rehabilitaci. Očekáváme, že může dojít k návratu k jádrové funkcionalitě, ale musíme být také připraveni, že vše zůstane na stejné úrovni, jaká je nyní.”

Mnoho se mluví o různých experimentálních terapiích a možné léčbě v zahraničí.  “Během Tomovy hospitalizace byla spousta návrhů na léčbu,” říká Dr. Rybacki. “Jedná se často o příběhy kategorie PR, často nevýznamné, někteří chtějí získat slávu na léčbě Tomka. Mojí prioritou je vždy dobro Tomka. Nemáme exkluzivní léčbu, budeme zvažovat jakýkoli návrh, ten ale musí vytvořit opravdovou šanci ke zlepšení zdraví.”  Tomasz Gollob je v  10. Vojenské nemocnice v Bydgoszczi hospitalizován  od dubna letošního roku, od data nehody, ke které došlo na motokrosu.  Gollob utrpěl vážná zranění – měl zraněné srdce a plíce, zlomeniny žeber, poškozenou páteř a poškozenou míchu. Toto poslední zranění má za následek paralýzu  dolních  končetin. Operace byla provedena ve stejný den, kdy k nehodě došlo. Několik dní byl ve farmakologickém kómatu, pak v neurochirurgii. Časem byl Tomasz přemístěn do rehabilitačního oddělení, kde je stále. Během svého pobytu v 10. Vojenské  nemocnici byl Gollob schopen se postavit, ale  jen díky speciálnímu přístroji. V červenci poprvé oblékl tzw. Egzoszkielet. Jedná se o speciální oblek, který se nosí na těle a který podporuje práci svalů. “Je to neocenitelná technologická podpora v rehabilitačním procesu,” řekli lékaři. Gollob testoval tento oblek rovněž v říjnu, jeho japonskou a americkou verzi.  Ten druhý by již měl používat pravidelně. Speciální sbírku na podporu rehabilitace Tomasze Golloba zorganizovaly Polski Związek Motorowy i Ekstraliga Żużlowa.

Hodně síly, Tomasz!

 

Zdroj: www.pomorska.pl

foto: www.nowosci.com

 

 

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*