Vítěze v kvalifikačním závodě ME musela určit až dodatková jízda

Na plochodrážním stadionu v Žarnovici se navzdory prázdninám sešla početná skupina diváků. Na trati se utkali Poláci, Lotyši, Rusové, Ukrajinci, Slovinci, Bulhaři a Slováci. Ani 21 jízd nestačilo k tomu, aby byl znám vítěz tohoto klání. Rozhodla o něm dodatková jízda.

Ve startovní listině došlo těsně před závodem k několika změnám. Místo Lotyše Lebedevse dorazil Maxim Bogdanovs, Ukrajines Alexander Loktajev na stadion nedorazil. Vzhledem k tomu, že se neomluvil, důvod není znám.

Hned v první jízdě se do vedení dostal Patrik Búri, za kterým byl v těsném závěsu Milan Manev. V první zatáčce oba Bulhary bravurně předjel Jakub Valkovič a Slováci zvítězili 5 : 1. Dalšími soupeři byli pro Slováky Rusové a Ukrajinci, kteří  jim bohužel dali pramalou šanci.

Při souboji Lotyšů s Poláky se Puodžuks  dotkl zadního kola svého kolegy Bogdanovse a následoval ošklivý pád, naštěstí bez zranění. Puodžuks byl z opakované jízdy vyloučen a Bogdanovs získal proti polákům pouhé 2 body. V jízdě s pořadovým číslem třináct Slovinci nasadili místo Štojsi Jana Pintara. Ihned po startu se dopředu prodral Škorja a za jeho zády ukrajinští jezdci bojovali právě s Pintarou, který tlak nezvládl a v zatáčce u depa spadl společně s Kobrinem. Pintara byl z opakované jízdy vyloučen, ale Škroja dokázal sám vybojoval remízu. V souboji proti polskému týmu nastoupil místo Valkoviče Ján Mihálik, ale Poláci nedali Slovákům ani malou naději a vyhráli tuto jízdu 5:1.

Po odjetí základního kola nebylo stále jasné, kdo se stane vítězem tohoto závodu. Stejný počet bodů měli Rusové a Poláci. V dodatkové jízdě Szczepaniak vodil Kudriašova za sebou a Poláci tak stanuli na stupni nejvyšším. Třetí místo patřilo Lotyšům.

Patrik Búri vyjel svému týmu nejvíce bodů, a to devět.

Výsledky:

Polsko 27 + 3 body
Mateusz Szczepaniak 9 + 3  body
Grzegorz Zengota 8 bodů
Tobiasz Musielak 8 bodů

Rusko 27 + 2 body
Andrej Kudriašov 14+2
Viktor Kulakov 13

Lotyšsko 24 bodů
Maxim Bogdanovs 12
Kasts Puodžuks 12

Ukrajina 16 bodů
Stanislav Mielničuk 10
Andrij Kobrin 6

Slovinsko 15 bodů
Nick Škorja 9
Denis Štojs 6
Jan Pintar 0

Slovensko 11 bodů
Patrik Búri 9
Jakub Valkovič 2
Ján Mihálik 0

Bulharsko 6 bodů
Milen Manev 5
Christo Christov 1

 

Foto: official Žarnovica

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*