Pády a defekty v Poznani. Závod vyhrál neporažený Maksym Drabik

Junioři v polské Poznani bojovali o co nejlepší bodový výsledek v prvním závodě Mistrovství světa do 21 let. Závodu se zúčastnil i český Eduard Krčmář. Ten bohužel skončil na 11. místě.

O vítězství bojovalo celkem patnáct juniorů, kteří se řadí mezi juniorskou plochodrážní elitu. Krčmář měl těžké soupeře, téměř nemožné bylo porazit například Drabika či Lamberta.

Závod provázelo hned několik problémů, které každý fanoušek nevidí rád. Diváci byli svědky hned několika defektů a také pádů. Ty nikdy nebyly nijak vážné a závodníci došli do parkoviště závodních strojů vždy po svých.

První vyloučení přišlo hned v první jízdě, kdy Kostigovs neudržel nervy na uzdě a přetrhl pásku. Na dráhu místo něho dorazil náhradník Dróżdź, který si dojel pro jeden bod, díky defektu Woentina. Stejná situace se opakovala i v jízdě druhé, kde do pásky najel Karczmarz. Toho nahradil Zgardzinski.

Krčmář se objevil v jízdě třetí, kde nestačil na Drabika a Frickeho, dva horké favority. Defekt zastavil v následující jízdě Bergého. V jízdě šesté došlo k pádu Kacpera Woryny a Roberta Lamberta, kterému Woryna podrazil přední kolo. Oba závodníci byli v pořádku, do opakované jízdy mohl nastoupit pouze Lambert, Woryna byl vyloučen. Otřesený Brit přesto dokázal jízdu vyhrát.

Doba do dalšího pádu nebyla dlouhá. Hned další jízdu upadl Alexander Woentin, který si za pád mohl sám. Protože upadl na konci jízdy, byli uznané body podle pořadí před pádem. Opět zvítězil Maksym Drabik.

Hned dva defekty potkaly jezdce v jízdě sedmé. Dimitri Bergé se nedokázal “odlepit” od startu, technika později selhala i u Lukase Fienhagena. Jízdu ovládl Max Fricke, pro dva body si dojel Kostigovs.

Krčmář svůj bodový zisk nezvýšil ani v jízdě osmé, ani v té následující – desáté. V obou případech se u jeho jména objevila nula. 

Další pád, v jízdě jedenácté, nezvládl ukočírovat Dominik Kubera, který upadl sám, bez zavinění jiného jezdce a z jízdy byl tak právem vyloučen, ač na něm bylo znát rozhořčení. V následující jízdě ukázal opět Drabik svou neporazitelnost. 

Skvěle vyšla Krčmářovi jízda třináctá, kde si dojel pro své první tři body a nechal za sebou Fienhageho a Kuberu. Woryna se opakované jízdy nezúčastnil, neboť zapříčinil svůj pád a skončil na hraně bariéry, za což byl vyloučen. 

Po čtvrté sérii zůstal neporažen pouze Drabik. Lambert ztratil tři body v jízdě s Drabikem, v které nedojel do cíle. Naopak Fricke si po prvotní dvojce dojížděl dále pro samá vítězství.

V poslední sérii základních jízd se již neodehrálo žádné drama. Patrick Hansen sice upadl v devatenácté jízdě, ale stihl se z dráhy “uklidit” dříve, než rozhodčí jízdu zastaví a tak si mohli ostatní závodníci dojet nerušeně pro své body. 

V prvním semifinále byli diváci svědky dalšího pádu tentokrát Andrease Lyagera Hansena, který přepadl přes Jacka Holdera. Ten náraz od Hansena ustál, Dán však šel tvrdě do nafukovací bariéry. Hansen se sice nechal odvést z dráhy sanitkou, do ní došel o vlastních silách. Z opakovaného prvního semifinále byl vyloučen. Drabik opět ukázal, že nemá přemožitele a pro postup do finále si dojel se suverénním náskokem. O druhou pozici se pral Kostigovs s Holderem, boj vyhrál Kostigovs.

Druhé semifinále bylo nejzajímavější jízdou celého závodu. Dva favoriti – Fricke a Lambert se na start postavili spolu se Smektalou a Kuberou. Překvapení nastalo hned po startu, kdy se velký kandidát na vítězství – Fricke, propadl na poslední pozici, kde se pral s druhým favoritem Lambertem. Toho sice dokázal porazit, přesto mu třetí místo na postup do finále nestačilo. Jízdu vyhrál Smektala, za ním dojel Kubera, čímž potěšili domácí diváky.

Finále bylo ve složení třech Poláků a Kostigovse. Nejlépe odstartoval, celý závod neporažený, Maksym Drabik a svou vedoucí pozici si uhlídal. Těsně v závěsu se polského kolegy držel Bartosz Smektała. Polské stupně vítězů “narušil” Lotyš Jevgenijs Kostigovs. Pro neoblíbené čtvrté místo si dojel Dominik Kubera.

Konečné výsledky:

1. Maksym Drabik 21 (3,3,3,3,3+3+3)
2. Bartosz Smektala 15 (2,1,2,3,2+3+2)
3. Jevgenijs Kostigovs 11 (T,2,2,1,3+2+1)
4. Dominik Kubera 10 (3,2,Fd,1,2+2+0)
5. Max Fricke 15 (2,3,3,3,3+1)
6. Jack Holder 11 (2,2,1,2,3+1)
7. Robert Lambert 9 (3,3,3,R,0+0)
8. Andreas Lyager Hansen 8 (0,2,3,1,2+Fd)
9. Brady Kurtz 6 (2,1,2,0,1)
10. Kacper Woryna 5 (3,Fd,0,Fd,2)
11. Eduard Krčmář 5 (1,0,0,3,1)
12. Dimitri Bergé 5 (R,R,2,2,1)
13. Rafał Karczmarz 4 (T,3,1,0,0)
14. Patrick Hansen 4 (1,1,0,2,F)
15 Lukas Fienhage 3 (R,R,1,2,R)
16. Alexander Woentin 3 (R,F,1,1,1)
17. Damian Dróżdź 1 (1)
18. Alex Zgardziński  1 (1)

Foto: Sebastianmaciejko.pl

 

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*