Rekord pokořen! Václav Milík na stupních vítězů na pražské Grand Prix

Zdálo se to téměř nemožné. Přestože Václav Milík je nejlepším českým jezdcem, v Grand Prix se mu v předchozích letech příliš nevedlo a stále obsazoval poslední příčky. Letos se navíc potýká se zraněním, o kterém už několikrát tvrdil, že je bolestivé, především v plechové botě. Václav si před závodem věřil a tak několik fanoušků vidělo závod optimisticky, přesto ne tak optimisticky jak nakonec skončil.

Velkým překvapením závodu byl výkon Grega Hancocka, který v letošním seriálu zrovna nezáří. V Praze mu dráha nejspíš sedla a v základních jízdách si vyjel nejvíce bodů – 13. Poté následovali tři jezdci s deseti body a co víc, mezi nimi byl právě Václav Milík. Cesta do semifinále byla trnitá, první jízdu Milík dokončil s jedním bodem a zdálo se, že se nestane nic nového oproti předchozím ročníkům. Další jízdu dojel první, tribuny českých fanoušků se probudily a naděje na zlepšení oproti minulým pražským podnikům vzrostla.

Vítězství potvrdil i v následující jízdě, kde porazil Bartosze Zmarzlika a Antonia Lindbäcka. Fredrik Lindgren jízdu nedojel pro defekt. Šestnáctou jízdu dojel Václav druhý a tím se bodově vyrovnal s pět let starým výsledkem Josefa France, který skončil závod na sedmém místě, právě s devíti body. V jízdě sedmnácté bodový zisk podpořil ještě jedním bodem, když dojel za Gregem Hancockem a Tai Woffindenem.  Deset bodů bohatě stačilo na postup do semifinále a čeští fanoušci již byli spokojeni.

Když se na velkoplošné obrazovce ukázalo vybírání startovních pozic, bylo jasné, že Milík nebude mít lehkou jízdu. Greg Hancock, Václav Milík, Martin Vaculík a Peter Kildemand, to byla sestava prvního semifinále. A stalo se téměř nemožné, první dojel Greg Hancock a za ním VÁCLAV MILÍK. Pardubický jezdec dokázal porazit skvěle jedoucího Martina Vaculíka a Peter Kildemanda, který jel za zraněného Nickiho Pedersena. Zdálo se, že ani sám Milík tomuto faktu nevěří. Přesto se tak stalo, Česká republika má svého zástupce ve finále pražské Grand Prix.

Z druhého semifinále, kde jeli Chris Holder, Patryk Dudek, Antonio Lindbäck a Jason Doyle, postoupili Dudek a Doyle. Dudek tak potěšil všechny polské fanoušky, kteří na pražský stadion dorazili. Opět se na obrazovce objevilo vybírání startovních pozic. Hancock zůstal věrný červené, Dudek sáhl po modré, Václav Milík po bílé a na Jasona Doyle zbyla žlutá helma. Monster Girls se vrátily na střed stadionu a Češi netrpělivě čekali na start největšího finále v historii pražské Grand Prix.

A bylo to tu, Václav Milík přijel na start a za pár sekund se startovní páska vyšvihla nahoru. Do popředí se dostal Jason Doyle, na druhé pozici jel Greg Hancock a třetí se hned v závěsu Grega držel Václav Milík. Náskok nad Patryka Dudka se stále zvyšoval, navíc Milík útočil na amerického jezdce. Čeští fanoušci se drželi trochu při zemi a při atakách na Grega jim spíše zatrnulo, aby se nestalo to, co by se stát nemělo – kolize a následný pád. Greg Hancock navíc českému jezdci nedal jedinou šanci na předjetí. Vítězství si z loňského roku zopakoval Jason Doyle, Greg Hancock se vrátil na výkon, který dlouhá léta udržoval a Václav Milík si vyjel třetí místo. Na břevnovském stadionu seděl jen málokdo.

Stalo se to, co si Češi celé roky přáli. Od roku 1997, kdy se tento podnik jede na pražské Markétě, se Češi nedočkali zástupce ve finále. Nejlepší výsledek patřil ještě do včerejška Antonínu Kasperovi, který skončil na 5. místě. Rekord byl však pokořen, historie se přepsala a čeští fanoušci se konečně dočkali! Děkujeme, Václave, za skvělý sportovní zážitek!!!

Nezapomeňte, že záznam z pražské Grand Prix můžete sledovat v pondělí ve 20:30 na ČT sport. 

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*