Fredrik Lindgren vítězem varšavské Grand Prix

Včera se ve Varšavě odjelo druhé kolo seriálu Grand Prix. Po první sérii bylo jasné, že tentokrát jezdci pořádně zamíchají kartami. Po velkých bojích a několika pádech do semifinále nakonec postoupili Maciej Janowski, Patrik Dudek, Jason Doyle a Niels-Kristian Iversen. Ve druhé skupině pak Tai Woffinden, Fredrik Lingren, Bartosz Zmarzlik a Martin Vaculík. Do finálových bojů se neprodrali Woffinden, Zmarzlik, Iversen a Dudek. Finále ovládli Jason Doyle, Fredrik Lingren, Martin Vaculík a Maciej Janowski. Fredrik Lingren si šanci na vítězství nedal vzít, ač ho několikrát dojížděl, pro potěšení domácích fanoušků, Maciej Janowski. Polský jezdec vystoupal na druhý stupeň vítězů a třetím nejlepším jezdcem tohoto závodu se stal Jason Doyle. Martin Vaculík projel cílem jako čtvrtý.

Stadion PGE Narodowy hostil na letošní SGP 50 000 fanoušků ploché dráhy. Krátce po sedmé hodině večerní odstartoval závod 2017 Lotto Warsaw FIM SGP of Poland první jízdou, ve které se utkali Nicki Pedersen, Greg Hancock, Chris Holder a Maciej Janowski. Polští fanoušci přidali na intenzitě fandění, když Maciej Janowski dojel na prvním místě. Za ním projeli Pedersen, Hancock a Holder. Druhou jízdu se na start postavili Martin Vaculík, Tai Woffinden, Piotr Pawlicki a Bartosz Zmarzlik, kterému věřil nejeden polský fanda. Svou pozici lídra splnil, když projel cílem první. Dva body si připsal Woffinden, jeden bod měl na kontě Martin Vaculík a bez bodu dojel Piotr Pawlicki. Zajímavý souboj sliboval i boj mezi Fredrikem Lindgrenem, Matejem Žagarem, Przemkem Pawlicki a Emilem Sayfutdinovem. Zvítězil Lindgren, pro dva body si dojel Sayfutdinov, Przemek Pawlicki projel cílem na třetí pozici a bez bodu skončil Matej Žagar. V poslední jízdě první série se před startovací páskou potkali Niels-Kristian Iversen, Patryk Dudek, Antonio Lindbäck a Jason Doyle. Doyle potvrdil svou formu z loňské sezóny před zraněním, dojel si pro první vítězství. Pro potěšení domácích fanoušků si dva body připsal Dudek, třetí dojel Lindbäck a bez bodu zůstal Iversen.

V další sérii bodový zisk jezdců lehce napověděl, jak na tom jezdci v tomto závodě jsou. Ani tento závod neexceloval Nicki Pedersen, který měl po dvou sériích pouze 3 body, stejný bodový zisk měl i Martin Vaculík. Nejhůře na tom byl Chris Holder, který jako jediný nebodoval. Naopak nejlépe na tom byli jen dva jezdci, kteří měli plný počet bodů – Jason Doyle a Maciej Janowski. O nemilé překvapení se postaral Greg Hancock, který si za dvě rozjížďky připsal pouze jediný bod, v jízdě šesté byl vyloučen pro pád. Ten svůj bodový zisk nezvýšil ani v následující sérii.

Ve třetí sérii jízd už nebyl nikdo s plným počtem bodů. Doyle ztratil bod v souboji s Vaculíkem a Janowski ve své třetí jízdě vůbec nebodoval. V deváté jízdě byl vyloučen Matej Žagar, který způsobil pád Nickiho Pedersena. Osmibodový jezdci byli hned tři – Lindgren, Doyle a Dudek, takže šance na finále byly pro polské fanoušky stále vysoké. Ač se mohlo zdát, že se šance pro Poláky rozplynuly při pádu Patryka Dudka v následující sérii, třinácté jízdě, nebylo tomu tak. Dudek měl stále 8 bodů, skvěle zajel svou jízdu i Maciej Janowski, který měl na svém kontě bodů devět. O další pád se postaral Martin Vaculík, který se v posledním kole patnácté jízdy poroučel bez cizího zavinění k zemi. Ani další jízda se neobešla bez pádu. Hned v první zatáčce po startu se na zemi objevil Piotr Pawlicki, který byl z opakované jízdy vyloučen. Na konci třetí série měli nejvíce bodů dva jezdci – Bartosz Zmarzlik (10) a Jason Doyle (taktéž 10). Lindgren, Woffinden a Janowski měli devět bodů, o bod méně měl Patryk Dudek.

Jízdy 17-20 rozhodovali o postupu do semifinále. Nicki Pedersen, který dojel v sedmnácté jízdě poslední, měl jistý nepostup. Nepostupovou pozici měl i Greg Hancock, Chris Holder, Matej Žagar, Przemek a Piotr Pawlicki. O postup do semifinále se připravil i Emil Sayfutdinov v jízdě devatenácté, když nezvládl svůj motocykl, upadl a z jízdy byl vyloučen. Ani Lindbäck nezvládl dojet pro požadovaný počet bodů, skončil s nulou a celkovými šesti body před branami semifinále. O štěstí může hovořit Martin Vaculík a Niels-Kristian Iversen, kterým jen tak tak stačilo osm bodů na postup.

V prvním semifinále startovali: Janowski, Dudek, Doyle a Iversen. S časem 55,53 se podařilo zvítězit Doylovi, na druhé postupové pozici skončil Maciej Janowski. Finále se uzavřelo pro Patryka Dudka a Niels-Kristiana Iversena. I v druhém semifinále měli domácí fanoušci svého zástupce. Bartosz Zmarzlik bojoval o finále s Woffindenem, Vaculíkem a Lindgrenem. Boj prohrál, do finále postoupili Vaculík s Lindgrenem.

Po vybrání startovních pozic se jezdci rozjeli na start. Polští fanoušci dávali do jediného domácího zástupce ve finále velké naděje. Poslední jízda Varšavské SGP odstartovala. Nejlépe se hned po vylétnutí pásky dařilo Lindgrenovi s Doylem. O třetí pozici bojovali Vaculík s Janowskim. V nájezdu do druhého kola se Maciej Janowski objevil na prvním místě. Lindgren si svou vítěznou pozici přece jen dokázal pohlídat a v nájezdu do třetího kola se jezdci ustálili na konečných pozicích. Martin Vaculík tentokrát do pódiových bojů nezasahoval. V posledním kole na Janowskiho zaútočil Doyle, polský jezdec však zvolil rychlejší vnější stopu a jistě si dojel pro druhé místo.

Konečné pořadí + body:
1. Fredrik Lindgren;  16 (3,2,3,1,1 + 3 + 3)
2. Maciej Janowski; 16 (3,3,0,3,3 + 2 + 2)
3. Jason Doyle; 15 (3,3,2,2,1 + 3 + 1)
4. Martin Vaculík; 10 (1,2,3,F,2 + 2 + 0)
5. Tai Woffinden; 13 (2,3,1,3,3 + 1)
6. Bartosz Zmarzlik; 12 (3,2,2,3,2 + 0)
7. Patryk Dudek; 9 (2,3,3,F,1 + 0)
8. Niels Kristian Iversen; 9 (0,2,1,2,3 + 1)
9. Piotr Pawlicki; 7 (0,1,3,Fd,3)
10. Chris Holder; 6 (0,0,1,3,2)
11. Emil Sayfutdinov; 6 (2,0,2,2,Fd)
12. Antonio Lindbäck; 6 (1,1,2,2,0)
13. Nicki Pedersen; 5 (2,1,1,1,0)
14. Greg Hancock; 4 (1,Fd,0,1,2)
15. Przemyslaw Pawlicki; 3 (1,0,0,1,1)
16. Matej Žagar; 1 (0,1,d,0,0)

 

Podrobný report  na našem webu již

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*